MENIU

Reducerea TVA la 9 la sută la alimente intră de luni în vigoare

Reducerea taxei pe valoare adăugată la alimente de la 24 la 9% intră, de luni, în vigoare. Măsura se va aplica şi în cazul băuturilor nealcoolice şi a serviciilor de alimentaţie publică. Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au salutat măsura, iar marile magazine au micşorat deja preţurile la alimente, de câteva zile, şi au cerut autorităţilor o scădere a TVA pentru toate produsele, informează România-Actualități.ro

Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial.

Astfel, cota redusă de TVA se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne si organe comestibile, pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, cu exceptia pestilor ornamentali vii, lapte si produse lactate, oua de pasari, miere naturala, alte produse comestibile de origine animala, plante vii, scrie Agerpres.

Cota redusă de TVA se aplică pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți. De exemplu, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La rândul său, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinație ulterioară vor avea fructele livrate, potrivit Economica.net.

Ca exemplu, dacă 1 litru de lei costa 4 lei și 29 de bani, de luni va fi 3 lei și 75 de bani, a transmis corespondentul Realitatea TV.

 
 
Directorul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica, a declarat, însă, că în ciuda reducerii de TVA, preţurile legumelor şi fructelor ar putea creşte din nou treptat, întrucât piaţa de profil este foarte volatilă. 

"Niciodată produsele alimentare nu vor rămâne pe perioada unui an la fel, cum nu se întâmplă nici la automobile. Atunci când o să apară legumele şi fructele, în zona de sud, şi în zona de mijloc a ţării, unde din cauza vremii ele apar cu două săptămâni mai târziu, întotdeauna vor fi diferenţe. La legumele şi fructele proaspete autohtone vom schimba preţurile şi de trei ori pe zi în funcţie de cantităţile disponibile, deci lucrurile nu sunt bătute în cuie şi nici n-au cum să fie bătute în cuie", spune Delia Nica. 

Autorităţile au apreciat că unul dintre efectele măsurii ar putea fi diminuarea evaziunii fiscale, iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, mizează pe relansarea consumului. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras, însă, atenţia că eventuale înţelegeri între comercianţi ar putea afecta scăderile estimate de preţuri.