MENIU

Reducerea prețurilor la alimente - Șeful Consiliului Concurenței: „La unele produse sunt schimbări insignifiante”

Reducerea prețurilor la alimente - Șeful Consiliului Concurenței: „La unele produse sunt schimbări insignifiante”

Președintele Consiliului Concurenteței, Bogdan Chirițoiu, a vorbit, luni, despre efectele ordonanței de plafonare a adaosului comercial la alimente de bază și a declarat că se așteaptă „să vedem reduceri suplimentare în zilele care urmează”.

„Datele noastre reflectă schimbările în medie în sute de magazine din toată țara. Evident că sunt situații în care la un produs într-un magazin pot să fie scăderi mai mari, au apărut și exemple de scăderi de 40% – 50% la unele produse, pot să fie și situații în care un produs nu și-a schimbat prețul deloc. În medie, pe ansamblul României, în sute și mii de magazine, produsele, luna august raportat la luna iunie, la fructe și legume avem reducerile acelea mari, de 20% – 30%, la lactate și la carne avem reduceri mai mici, care sunt în zona de 5% – 10%, și la unele produse sunt schimbări insignifiante”, a adăugat oficialul.

„E prima zi, datele astea reflectă un 1 august. Ca și la lapte, dacă vă aduceți aminte, în primăvară, când a existat acordul de reducere a prețului la laptele proaspăt românesc, reducerile n-au apărut toate din prima zi, deci eu mă aștept să vedem reduceri suplimentare în zilele care urmează.

Noi vom avea, în această săptămână vom primi raportările pentru toată săptămâna trecută și o să facem publice datele, deci vom reveni cu o actualizare a datelor. Ele sunt, cu siguranță, corecte și reflectă, repet, realitatea din magazinele marilor lanțuri. Asta înseamnă undeva la două treimi din comerțul cu alimente din România. Pentru că sunt prea multe nu avem date din piețe și de la magazinele foarte mici”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.