MENIU

Reacțiile UE după interzicerea Deutsche Welle în Rusia. Ce condiție pune Kremlinul pentru reluarea emisiei

DW FOTO: Profimedia

Germania și UE au condamnat decizia Rusiei de a închide redacția de la Moscova al radiodifuzorului public internațional Deutsche Welle (DW). 

Ministrul Culturii din Germania, Claudia Roth, a spus că decizia autorităților ruse „nu este acceptabilă în niciun fel”, relatează BBC. 

Directorul general al Deutsche Welle, Peter Limbourg, a declarat că decizia Rusiei de a închide biroul a fost o reacție totală exagerată și „un alt semn că guvernul rus nu este interesat de libertatea presei”. 

Toți angajații DW și-au pierdut acreditările de presă, iar postul și-a pierdut dreptul de a mai transmite în Rusia. 

Șeful biroului de la Moscova, Juri Rescheto, a declarat că vestea că redacție se va închide a fost un șoc. 

Decizia Moscovei vine după ce autoritățile de la Berlin au anunțat că televiziunea publică RT, Russia Today, trebuie să își întrerupă transmisiunea programelor în Germania, deoarece „nu are licența de emisie necesară”. 

Ministrul Culturii, Claudia Roth, a cerut Rusiei să nu „abuzeze de problemele drepturilor de licență ale RT pentru o reacție politică”. 

Ca urmare a deciziei anunțate de Moscova, ministrul justiției din Letonia a spus că va invitat DW să-și mute biroul la Riga. 

RT, care are deja canale în engleză, franceză și spaniolă, și-a lansat canalul prin satelit în limba germană în decembrie 2021, folosind o licență din Serbia, în afara Uniunii Europene. 

RT este considerat pe scară largă ca un purtător de cuvânt al Kremlinului, fiind acuzat în repetate rânduri că propagă dezinformarea și manipularea. 

Dincolo de aceste prime măsuri, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunțat începerea unei proceduri de catalogare a Deutsche Welle drept „agent străin”, măsură care se aplică deja mai multor canale media critice la adresa Kremlinului.