MENIU

PNL, USR și societatea civilă atacă, ce răspuns dă G. Firea pentru Târgul din Piața Victoriei

Dorința de a pune accent pe lucrurile care ne unesc, și nu pe cele care ne dezbină, a stat la baza deciziei de a  deschide un târg de Crăciun in Piața Victoriei, a explicat primarul general Gabriela Firea. Explicația oficială a edilului vine după ce PNL și USR i-au cerut să renunţe la organizarea Târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei, eveniment care ar bloca protestele din faţa Guvernului pe tot parcursul lunii decembrie.  

"Nu intenționăm să intrăm în conflict cu nimeni și nici să restrângem în vreun fel drepturile cetățenilor. De aceea sunt cu atât mai greu de înțeles luările de poziție eminamente politice (...) Spiritul Crăciunului presupune să fim, dacă nu mai buni, măcar mai toleranți și să învățăm să privim cu mai multă atenție la nevoile celor de lângă noi." a transmis Gabriela Firea presei.

Reac'ia vine dup[ ce PNL București a anunțat că a aflat ”cu surprindere, prin mass-media, că primarul general Gabriela Firea a dispus să se organizeze un al treilea târg de Crăciun, în Piața Victoriei. În consecință, liberalii iau ceut edilului, printre altele, documente prin care instituții ale administrației publice i-au cerut organizarea târgului,  precum și informații despre cât costă organizarea evenimentului și de unde vor fi luați banii.

PNL cere lămuriri și referior la comunicarea publică legată de eveniment, pentru că pe site-urile instituțiilor implicate nu apare nicio informație.

„Am solicitat doamnei Firea să anuleze această intenţie. Piaţa Victoriei este locul unde în acest moment au loc aceste manifestaţii împotriva legilor corupţiei care subminează statul de drept", a declarat, miercuri, preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, la o conferinţă de presă.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că va organiza între 5-17 decembrie, în Piaţa Victoriei, un târg de sărbători, în condiţiile în care legea organizării adunărilor publice nu permite desfăşurarea a două manifestaţii în acelaşi loc. Protestatarii au anunţat că nu pleacă din Piaţa Victoriei şi nu renunţă la manifestaţii.

„Urmare a unei solicitări primite din partea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primăria Capitalei va organiza, prin intermediul PROEDUS şi ARCUB, în perioada 05 -17 decembrie, în Piaţa Victoriei, evenimentul cultural dedicat copiilor «Târg de sărbători - Festival de colinde şi obiceiuri de iarnă». În acest scop, în alvelola centrală a pieţei vor fi amplasate un număr de aproximativ 30 de căsuţe şi o scenă pe care vor evolua ansambluri de copii şi elevi, precum şi artişti consacraţi. Târgul va fi deschis în perioada menţionată, zilnic, între orele 10 şi 22. Pentru accesul vizitatorilor vor fi amenajate treceri de pietoni temporare, iar traficul auto nu va fi restricţionat”, arată Primăria Capitalei, într-un răspuns transmis marţi seară agenţiei de presă MEDIAFAX.

„Corupţia Ucide” a notificat Primăria Capitalei: „Găsiţi o altă amplasare pentru Târgul de Crăciun”

Pentru prima dată, în acest an, Târgul de Crăciun de la București va fi organizat și în Piața Victoriei, zona din fața clădirii Guvernului, adică exact kilometrul zero al protestelor, locul în care se adună de obicei zecile de mii de manifestanți care scandează împotriva PSD. În această iarnă, însă, până la Crăciun, zona va fi închisă protestatarilor, fiind, deci, ocupată cu instalațiile specifice festivalului de iarnă.  „Corupţia Ucide“ a notificat Primăria Capitalei privind adunări publice în Piaţa Victoriei până pe 3 decembrie: „Găsiţi o altă amplasare pentru Târgul de Crăciun”, se arată în documentul postat pe Facebook.

Comunitatea „Corupţia Ucide” a postat pe Facebook o notificare trasmisă Primăriei Bucureşti pe 24 noiembrie, potrivit căreia a anunţat că vrea să facă adunări publice în Piaţa Victoriei până pe 3 decembrie.

Mesajul transmis primarului Capitalei, Gabrielei Firea: „Prin prezenta vă anunţăm că va trebui să găsiţi o altă amplasare pentru Târgul de Crăciun pe care vi-l doriţi (culmea) în Piaţa Victoriei”.

 Reacţia „Corupţiei Ucide” a venit după ce Primaria Capitalei a aprobat organizarea târgului de sărbători „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă“ în Piaţa Victoriei, unde au loc mitingurile împotriva modificării legilor Justiţiei.    

„Doamna Firea, prin prezenta vă anunțăm că va trebui să găsiți o altă amplasare pentru Târgul de Crăciun pe care vi-l doriți (culmea) în Piața Victoriei. Notificarea este făcută până pe 3 Decembrie și înregistrată la Primărie. În răspunsurile pe care le dați protestatarilor care încearcă să notifice protestul, recunoașteți ca acel loc nu poate fi folosit în alt scop deoarece este recunoscut pentru protestele spontane și cf. legislației în vigoare, desfășurarea a doua activități simultan, în același loc, reprezintă o încălcare a legii. Întrebarea firească este: tocmai dumneavoastră încălcați legea?”, se arată în mesajul postat de „Corupția Ucide” pe contul de Facebook.