MENIU

Reacția Rusiei după expulzările făcute de România - Cine e diplomatul român de la Moscova declarat „persona non grata”

Reacția Rusiei după expulzările făcute de România - Cine e diplomatul român de la Moscova declarat „persona non grata”

Rusia, decizie importantă după sancțiunile în urma războiului din Ucraina și după măsurile luate de România. Un diplomat de la Ambasada României la Moscova, declarat „persona non grata”. 

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a declarat „persona non grata” un membru al Ambasadei României la Moscova. Decizia reprezintă o contramăsură la expulzarea unui membru al Ambasadei Federaţiei Ruse în România.

Mai exact, MAE rus a subliniat că un astfel de pas a fost o reacție la decizia nemotivată a Bucureștiului de a expulza un reprezentant al misiunii diplomatice ruse.

„Pe 8 septembrie, însărcinatul român de afaceri în Federația Rusă Cosmin Constantin Ioniță a fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a înmânat o notă de la minister prin care se declara „persona non grata” a unui angajat al Ambasadei României la Moscova", a transmis MAE rus, potrivit RIA Novosti.

Cosmin Ioniță a fost anterior consulul României la Sankt Petersburg. Acesta și-a încheiat mandatul de patru ani la Consulatul General al României în Sankt Petersburg în august 2021.

Potrivit secretarului de presă al Administrației președintelui Vladimir Putin - Dmitri Peskov, Kremlinul regretă astfel de acțiuni ale țărilor occidentale, pentru că îngustează posibilitățile de comunicare, care se află într-o situație dificilă, fără precedent.

Pe 19 august, MAE a anunțat declararea ca persona non grata a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse în România. A fost al 11-lea diplomat rus expulzat de pe teritoriul țării noastre de la începerea războiului din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat atunci că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București,  informată despre decizia dată din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, potrivit MAE.

Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României până pe 19 august. 

Înaintea acestei decizii, România a mai expulzat alți 10 diplomați ruși, în luna aprilie, în contextul sancțiunilor luate din cauza invadării Ucrainei, pe 24 februarie 2022. Hotărârea de expulzare s-a luat imediat după atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina, în regiunea Kievului, la Bucha. Mii de cadavre ale unor civili torturați și asasinați au fost descoperite la începutul lunii aprilie, după retragerea rușilor din jurul capitalei Ucrainei.

Mai multe articole despre: