MENIU

Reacție în scandalul sexual de la Vatican. Ce spune un apropiat al Papei

Cardinalul australian George Pell, numărul trei de la Vatican, a respins miercuri acuzaţiile de agresiune sexuală formulate la adresa lui în cadrul primei audieri în faţa unui tribunal din Melbourne.

Prelatul în vârstă de 76 de ani, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai papei, a revenit de două săptămâni de la Roma pentru a răspunde citării sale în faţa instanţei în marele oraş australian.

Trezorierul Vaticanului a fost inculpat la sfârşitul lunii iunie pentru "delicte de agresiune sexuală vechi", potrivit poliţiei australiene, care a menţionat că există "numeroşi reclamanţi", dar nu a făcut nicio precizare privind faptele presupuse şi nici vârsta victimelor.

Cu o mină sobră, cardinalul a asistat miercuri la audiere împreună cu avocatul său Robert Richter, care a declarat în faţa tribunalului că clientul său este nevinovat, chiar dacă în acest stadiu al procedurii nu era obligat să pledeze vinovat sau nevinovat.

"Pentru a înlătura orice incertitudine şi din cauza interesului faţă de caz, anunţ că monseniorul George Pell pledează nevinovat la toate acuzaţiile şi amintesc că este considerat nevinovat" până la dovedirea vinovăţiei, potrivit postului naţional de televiziune ABC.

Cardinalul nu a făcut nicio declaraţie în cursul acestei audieri. Preşedintele tribunalului, Duncan Reynolds, care a precizat că probele adunate de anchetatori ar urma să-i fie supuse la 8 septembrie, a fixat următoarea audienţă la 6 octombrie.

George Pell a rămas tăcut şi când, escortat de poliţişti, a dat ochii cu mulţimea de jurnalişti care au fost angrenaţi într-o veritabilă busculadă la ieşirea sa din tribunal.

Cardinalul Pell nu era obligat să asiste la această audiere preliminară conform procedurii. Însă prelatul, care respinge categoric aceste acuzaţii, şi-a anunţat mereu intenţia de a se bate pentru a-şi salva onoarea.

"Sunt nevinovat, aceste acuzaţii sunt false", a declarat la sfârşitul lunii iunie, în ziua inculpării sale, trezorierul Sfântului Scaun, într-o scurtă declaraţie citită în faţa presei de la Vatican.

"Chiar ideea unui abuz sexual este odioasă", a adăugat el, denunţând o campanie "neobosită de distrugere a imaginii sale" în timpul anchetei. "Am fost mereu complet coerent şi clar în respingerea totală a acestor alegaţii", a mai spus el.

Ierarhia bisericii australiene a sărit în ajutorul celui mai eminent reprezentant al său, prezentându-l drept "un om cum nu se poate mai cinstit".

În ciuda funcţiei sale foarte înalte de la Vatican, nicio dispoziţie specială nu a fost dată la tribunal, George Pell intrând prin zona de acces normal, unde a trecut prin controale de securitate.

Papa Francisc i-a acordat prelatului un concediu pentru a-i permite să-şi asigure apărarea, pentru a nu fi nevoit să demisioneze.

Mai multe articole despre:
papa Vatican reacţie scandal sexual