MENIU

Reacția României la pretenția Rusiei de a distruge scutul de la Deveselu

Rusia a transmis joi Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă din România pentru a respecta astfel tratatul privind forțele nucleare. Cerinţa i-a fost comunicată ataşatului militar american la Moscova, care a fost convocat de autorităţile ruse. În replică, ministrul român de Externe a declarat că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar poziţia Rusiei este complet irelevantă.

Rusia şi Statele Unite se acuză de la distanţă după părăsirea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare.

Moscova spune că sistemul de apărarea antiaeriană din România încalcă acordul pentru că, în locul rachetelor de interceptare, pe rampa de la Deveselu ar putea fi instalate rachete de croazieră cu încărcătură nucleară.

Acuzaţiile au fost deja respinse de Washington şi Bucureşti. Într-un comunicat de presă transmis vineri, MAE român spune că scutul antirachetă al NATO reprezintă "o acțiune proporțională cu amenințările actuale":

"În urma consultărilor avute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele precizări:

Poziția exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF.

Poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani.

Reiterăm că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic.

Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federației Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare și o încercare de a distrage atenția de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus.

Reamintim că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019", spune Ministerul de Externe de la București.

Mai multe articole despre:
Rusia Deveselu