MENIU

Reacția organizației Salvați Copiii la vestea morții bebelușului născut într-un taxi

Organizația Salvați Copiii lansează o dezbatere publică privind rețeaua medicală din mediul rural și vine cu o serie de propuneri pentru reducerea mortalității neonatale. 

"Salvați Copiii își exprimă indignarea privind dezvoltarea precară a rețelei medicale în mediul rural și a sistemului național de preluare a nou-născuților prematuri.

Considerăm că asemenea evenimente cutremurătoare pot fi prevenite prin politici eficiente de asigurare a monitorizării stării de graviditate la nivelul tuturor localităților, astfel încât femeile gravide să beneficieze de controale regulate încă din primul trimestru de sarcină. De asemenea, susținem dezvoltarea unui sistem medical de îngrijire neonatală echilibrat din punct de vedere al distribuției geografice, astfel încât cazurile complexe din punct de vedere medical, care necesită unități medicale performante, să poată fi tratate în mai multe orașe și nu doar în București, Târgu-Mureș, Iași, Cluj Napoca și Timișoara.

Dacă aceste lucruri ar fi fost realități în România, tânăra din Scorțeni, Prahova, ar fi beneficiat de asistență medicală competentă din timp și s-ar fi putut preveni pierderea vieții copilului. Faptul că acest copil nu a supraviețuit ilustrează în mod tragic lipsa cronică de resurse și absența serviciilor adecvate de proximitate pentru cei mai vulnerabili dintre copii", se arată într-un comunicat de presă al organizației. 

"Asigurarea de servicii medicale de monitorizare a stării de sănătate a gravidei și de prevenție a riscurilor perinatale

Depistarea la timp a riscurilor neonatale de către medici, și nu în ziua nașterii, permite asigurarea unei îngrijiri prenatale de calitate, un screening adaptat afecțiunilor sau patologiilor constate și stabilirea unui circuit adecvat, din punct al competențelor medicale, de preluare a gravidei. Pentru aceasta, susținem ca luarea efectivă, nu declarativă, în evidență a gravidelor să fie realizată din primul trimestru de sarcină si identificarea riscului de naștere cu complicații, de exemplu nașterea prematură, să fie făcută din timp.

Nu este deloc recomandat să se reacționeze doar prin așteptarea situațiilor de urgență imediată, în care serviciile medicale de proximitate existente, în cazul relatat, Spitalul din Ploiești, nu pot să asigure nivelul necesar de competență pentru salvarea copiilor prematuri, fie din cauza lipsei personalului specializat pentru intervenții complexe, fie din lipsa dotărilor specifice necesare. 

Buna funcționare și dimensionare a maternităților grad II, în completarea rețelei grad III, la nivelul tuturor orașelor cu peste 100.000 de locuitori și un dispecerat funcțional de dirijare a cazurilor cu risc neonatal crescut

Conform structurii actuale a sistemului de sănătate, maternitățile au grade diferite de competență medicală. Cazurile grave obstetricale, ginecologice şi neonatologice sunt transferate doar către maternități regionale de nivel III supraaglomerate, de cele mai multe ori prea târziu. În partea de sud și sud-est a României, singurele maternități cu această competență se află la București, spitale județene de urgență, precum Călărași, neavând dotarea, personalul și competența necesare, ceea ce creează riscuri majore în asigurarea supraviețuirii copiilor născuți prematur în localități aflate la distanță mare de capitală sau de celelalte centre medicale mari din țară. 

Din acest punct de vedere, considerăm că întreaga rețea de maternități și monitorizare prenatală din orașele cu peste 100.000 de locuitori trebuie sa fie funcțională la nivel II sau III și să aibă o capacitate proporțională cu teritoriul pe care îl deservesc. În prezent, maternitățile de acest tip sunt subdimensionate și nu fac față nevoilor de terapie intensivă destinată copiilor prematuri, iar un serviciu funcțional de Dispecerat și dirijare a unor asemenea cazuri există doar pe hârtie.

ROMÂNIA - DEPARTE DE ȚINTA OMS DE REDUCERE A MORTALITĂȚII INFANTILE LA SUB 5 DECESE LA O MIE DE NAȘTERI

Reducerea mortalității infantile este o preocupare majoră în lume, dar și în România, deoarece încă ocupăm ultimul loc în Uniunea Europeană la indicatorul de mortalitate infantilă: în mare, 1 din 100 de copii mor în țara noastră înainte de vârsta de 5 ani.

Principala cauză de mortalitate infantilă a devenit prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mai mari șanse de supraviețuire acum, decât aveau în 1990, dar aceasta depinde exclusiv de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naște și în primele ore de viață. 90% din copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% din acești copii mor[1].

Reamintim că România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie.

Cifra este cu atât mai revoltătoare cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

În perioada 2012-2014, prin campania pentru reducerea mortalităţii infantile „Bun venit pe lume”, Salvaţi Copiii a reuşit să doteze 38 de maternități şi secţii de nou-născuți cu echipamente în valoare de 4.030.000 de lei. Datorită generozității companiilor și persoanelor fizice, în acest sfârșit de an vom investi 780.000 de lei în dotarea altor 16 maternități și secții de nou-născuți din București, Brăila, Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Galați, Călărași, Târgu Jiu, Satu Mare, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Zalău și Oradea.

PROPUNERI SALVAȚI COPIII

Deoarece 75% din viețile pierdute neo-natal pot fi salvate prin măsuri relativ simple implementate local, Salvați Copiii  România pledează pentru:

  • introducerea măsurilor demonstrate a fi eficiente înpn înainte de naștere și în primele ore de viață pe tot teritoriul țării, în asistența primară și maternitățile orășenești și județene;
  • identificarea și susținerea zonelor defavorizate pentru reducerea inegalităților, pentru a aduce nivelul asistenței primare și al maternităților locale la un nivel acceptabil și o continuitate 24/24 a serviciilor medicale;
  • susținerea programelor de educație sanitară a viitoarelor mame și de educație pentru nutriție infantilă;
  • creșterea adresabilității la medic a femeilor gravide din primele trei luni de sarcină și a familiilor cu copii sub 5 ani cu probleme de sănătate, printr-o mai bună educație despre sănătate și un acces mai facil la servicii medicale de proximitate;
  • susținerea, fără discontinuități, a  programelor de vaccinare și educarea populației în acest sens;
  • introducerea orelor de educație pentru sănătate în școli și licee în programa permanentă, nu opțională.

 

Despre Organizația Salvați Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.



[1] Born Too Soon, Organizația Mondială a Sănătății și Save the Children International, 2012

Mai multe articole despre:
bebeluş Salvaţi Copiii copil născut în taxi