MENIU

Răzvan Cherecheș, explicații despre cel mai frecvent efect advers al vaccinului anti-COVID-19 Moderna - Cum se va proceda la rapel 

Răzvan Cherecheș, despre cel mai frecvent efect advers al vaccinului anti-COVID-19 Moderna Foto: Profi Media

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş a explicat ce se poate întâmpla în cazul apariției reacției cel mai des întâlnită după vaccinarea cu Moderna și a făcut și o recomandare. 

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că vaccinul Moderna poate avea ca efect advers o reacție localizată în jurul zonei unde a fost injectat - roșeață, mâncărime, durere. Acestea pot dispărea în doar cinci zile, perioadă care se poate însă prelungi, în unele cazuri, până la cel mult 21 de zile, cu o săptămână înaintea administrării celei de-a doua doze Moderna. 

„Reacția poate apărea cu întârziere de 7 zile după vaccinare și nu se asociază cu alte complicații sau efect sever pe sănătate. Umflătura, roșeața, mâncărimea și durerea dispar de la sine în aproximativ în 5 zile (dar pot dura până la maxim 21 de zile)”, a explicat Răzvan Cherecheș.
 
Expertul în Sănătate Publică a precizat însă că schema vaccinării trebuie încheiată cu rapelul, chiar și în cazul apariției acestui efect advers local.
 
„Această reacție adversă nu este o contraindicație pentru rapel, deși poate apărea și după rapel”, a menționar Cherecheș.