MENIU

Răzvan Cherecheș: Este clar că vom avea un val 4 Covid în toamnă, la fel cum știm că în decembrie va ninge. Avertisment privind varianta Delta

Avertisment privind valul 4 al pandemiei

Răzvan Cherecheș trage un nou semnal de alarmă în legătură cu relaxarea populației și a autorităților în ceea ce privește pandemia. În toamnă va veni cu siguranță valul 4, în contextul în care rata de vaccinare este scăzută, iar varianta Delta a coronavirusului se răspândește mult mai rapid decât celelalte tulpini, a spus expertul în Sănătate Publică miercuri, la Realitatea Plus.

”Persoanele infectate cu varianta Delta infectează, în medie, alte 6 persoane. Acesta este motivul pentru care ar trebui să fim îngrijorați”, a spus profesorul clujean de Sănătate Publică.

Cherecheș a criticat ”gândirea optimistă” a autorităților, care nu are la bază dovezi științifice, și a avertizat că, în lipsa vaccinării, valul 4 al pandemiei va duce, din nou, la închiderea școlilor și la creșterea numărului pacienților de la ATI. 

”Autoritățile au picat în aceeași capcană ca populația și se relaxează dacă nu sunt indicatori că lucrurile merg prost. Este clar că vom avea un val 4, exact la fel cum știm că în decembrie vom avea ninsoare. Toți specialiștii indică acest lucru. Ne-am aștepta ca autoritățile să crească rata de vaccinare - prin oferire de stimulente, premii, organizarea de tombole - și trimiterea de avertismente că suntem doar într-o pauză. 

În județele în care rata de vaccinare este redusă, vom avea restricții fără nicio îndoială. Va fi din nou lovită industria HoReCa, școlile vor fi închise. Restricțiile vor fi direct corelate cu rata de vaccinare, numărul persoanelor de la ATI va crește pe seama persoanelor nevaccinate. 

Universitățile au decis să înceapă la toamnă cursurile față în față, este o decizie optimistă, care nu are la bază dovezi. Jucătorii publici au o gândire optimistă, care nu este bazată pe dovezi științifice”, a spus expertul în Sănătate Publică.