MENIU

Războiul spaţial, la un pas de realitate. IRAN şi SUA, la cuţite în cosmos

Razboi spatial
<p>Razboi Iran - SUA &icirc;n cosmos</p>
<p>Razboi Iran - SUA &icirc;n cosmos</p>
<p>Razboi Iran - SUA &icirc;n cosmos</p>

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au mutat şi în spaţiul cosmic.

Iranul a respins un avertisment venit din SUA împotriva efectuării lansărilor de vehicule spațiale și a testelor cu rachete, declarând că nu au încălcat nicio rezoluție a ONU, potrivit Al Jazeera.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat joi că Iranul intenționează să lanseze în lunile următoare trei rachete, denumite "Vehicule de lansare spațială" (SLV), despre care a spus că au incorporat tehnologia "practic identică" cu cea utilizată în rachetele balistice intercontinentale.

Pompeo a emis în acest sens o avertizare împotriva lansărilor iraniene, spunând că rachete spațiale planificate ar încălca rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, deoarece utilizează tehnologia din rachetele balistice.

Dar ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a respins avertismentul, spunând că "lansarea de către Iran a vehiculelor spațiale - și testele cu rachete - nu reprezintă o încălcare a Rezoluției 2231."

Războiul declaraţiilor cu privire la lansările spaţiale s-ar putea muta în acţiuni concrete, în contextul în care spaţiul cosmic este încă "no one's land".

În iulie 2017, Iranul a lansat o rachetă Simorgh (Phoenix), despre care a spus că ar putea furniza un satelit în spațiu, un act pe care Departamentul de Stat al SUA la numit provocator. La începutul acelei luni, SUA au impus Iranului noi sancțiuni economice asupra programului său de rachete balistice. Universitatea de Tehnologie din Amirkabir, Iran, a declarat marți că a pus atingerea finală satelitului Payam (Mesaj), despre care a spus că a fost echipat cu patru camere și ar putea fi folosit în scopuri agricole, forestiere și alte scopuri pașnice, știrile semi-oficiale ale Fars a raportat agenția. Rapoartele mass-media iraniene au declarat că lansarea lui Payam poate coincide cu celebrarea la începutul lunii februarie, care marchează cea de-a 40-a aniversare a revoluției islamice a Iranului.

Mai multe articole despre:
Iran