MENIU

Tudorel Toader trage de timp: "Voi reflecta AZI dacă îmi dau DEMISIA"

Dancila, față în față cu Tudorel Toader

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-au întâlnit joi dimineața la Guvern pentru a discuta situația demisiei sau revocării ministrului după retragerea sprijinului politic decis la CEX-ul PSD de ieri. Toader a spus că va anunța la finalul programului de azi dacă își va da sau nu își va da demisia.

Ministrul Tudorel Toader a declarat, după discuția cu premierul Viorica Dăncilă, că i-a transmis premierului că va reflecta pe parcursul zilei de astăzi dacă își va depune sau nu demisia din poziția de ministru al Justiției.

Viorica Dăncilă a transmis de miercuri seara la Cotroceni decizia de revocare a ministrului Justiției. Problema demisiei lui Toader a rămas totuși o posibilitate de a simplifica procedura de schimbare a titularului de cabinet de la justiție.

"Am luat act de decizia doamnei Dăncilă de a trimite la Cotroceni solictarea de revocare. Problema demisiei: premierul Dăncilă mi-a cerut să iau în calcul soluția demisiei, să mă gândesc, desigur e o cale mai sigură și mai rapidă, președintele trebuie să ia act de demisie, pe când în cazul revocării se poate gândi mai multe zile, să treacă weekendul... Am asigurat-o pe doamna premier că voi reflecta astăzi și, până la sfârșitul programului, o voi anunța dacă îmi depun demisia", a declarat Tudorel Toader după discuția cu șeful Executivului.

Toader insistă că este în foarte bune relații cu premierul și este sigur că acestea vor rămâne neatinse și după încetarea ministeriatului.

"Discuția a fost foarte corectă. A fost evocată nevoia de asigurarea continuitate, nu pot închide biroul și să zic: Am auzit că mă remaniază, gata plec. Cine asigură continuitatea? Repet, voi rămâne la minister până la momentul în care apare numirea noului ministru în Monitorul Oficial, îl voi aștepta și îi predau situația de la minister", a explicat Toader.

Toader mai spune că, inclusiv în varianta demisiei, nu însemnă că închide biroul și pleacă la Iași.

"Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului îi trimit în scris demisia sau rămânem pe varianta punerii în aplicare a solicitării de revocare. Până la final de program vă voi comunica decizia pe care am luat-o și, repet, judiric nu poți să-i ceri cuiva demisia, dar voința dânsei, a fost o discuție foarte relaxată, dar voința dânsei implicită era să-mi dau demisia", a repetat ministrul Justiției.

Încă de la ora 8 dimineața, la sosirea la ministerul Justiției, Tudorel Toader a declarat că Guvernul aparține în primul rând prim-ministrului și că el va "respecta voința premierului".

"O voi suna pe doamna premier și mă voi întâlni cu dânsa la 9,30. Ea mi-a spus textual: eu nu pot să vă cer demisia, dumneavoastră apreciați, vă gândiți și vorbim. Dacă a trimis decizia de revocare la Cotroceni, sigur demisia mea rămâne fără obiect. Guvernul aparține prim-ministrului, nu președintelui, nici Parlamentului. Voința prim-ministrului este decisivă, eu o voi respecta", le-a spus Tudorel Toader jurnaliștilor, joi dimineața.

Tudorel Toader a vorbit și despre mandatul de aproape 2 ani și 2 luni pe care l-a avut la Ministerul Justiției.

"Am fost 2 ani și 2 luni ministru al Justiției, peste jumătatea duratei mandatului. Eu cred că mi-am îndeplinit obligațiile, niciodată nu poți să mulțumești pe toată lumea. Eu sunt mulțumit, am venit la Guvern să îmi pun la dispoziție experiența. A fost o echipă frumoasă, am făcut parte din 3 guverne, am avut continuitate, am fost onorat, dar cum spuneam nu poți mulțumi pe toată lumea. Ca să aveți o evaluare corectă a ce spun, vă invit să consultați raportul de activitate publicat pe site", a mai spus Toader.

Ministrul demis a dat exemplul "cartierului pentru justiție" pe care l-a inițiat pe un loc care stătea nefolosit de 40 de ani. Cu bani luați de la Banca Mondială, terenul va fi îngrădit zilele viitoare cu plasă de șantier și pot fi începute lucrările de construcție.

Întrebat ce "alte presiuni" au existat la adresa sa, în contextul discuției despre ordonanțele pe justiție, Toader s-a eschivat: "Porniți de la premisa că au fost presiuni. Nu vă voi răspunde aici, acuma".

Legat de înlocuitorul propus pentru portofoliul Justiției - Eugen Nicolicea, Tudorel Toader a păstrat o tăcere lungă de gândire după care a spus: "Aș face o greșeală mare să fac aprecieri despre un om pe care îl cunosc în limita colaborării instituționale".

PSD s-a săturat de Tudorel Toader și a votat miercuri să-l trimită acasă, iar reproșurile au curs în cascadă în Comitetul Executiv Național. PSD l-a propus pe Eugen Nicolicea să fie viitorul ministru al Justiției.

Decizia a declanşat un război al nervilor între Dăncilă şi Toader. Ea i-a cerut demisia, el a refuzat şi a programat o nouă negociere în această dimineaţă. Premierul nu a mai aşteptat. A trimis aseară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Toader de la Justiţie.

Premierul și ministrul Justiției urmează să discute la Guvern la ora 9,30.

Ministrul Justiţiei a discutat miercuri aproximativ o oră cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în biroul acestuia, după care a plecat la Guvern.

O simplă precizare! Eu nu i-am solicitat dnei prim ministru nici un termen de gândire privind demisia, în condițiile în care domnia sa nu mi-a cerut demisia. A rămas că acest subiect îl vom aborda mâine dimineață (joi, n.r.), la orele 09.30 !", a scris Toader pe Facebook.

Cu o singură excepție, toți social-democrații au votat în CEX-ul PSD pentru demiterea lui Tudorel Toader din Guvern. Singurul care s-a opus a fost Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui. Viorica Dăncilă spera că Toader va pleca de bunăvoie.

Tudorel Toader a aflat vestea în plenul Senatului, unde aştepta votul la moțiunea simplă inițiată de Opoziție împotriva sa. Senatorii PSD au părăsit însă sala și ședința a fost suspendată.

Toader părea relaxat. S-a întreținut mai mult timp cu Traian Băsescu. Potrivit unor surse oficiale însă, a fost foarte afectat de decizia liderilor PSD.

Guvernul a anunţat că a trimis la Cotroceni propunerea de revocare a ministrului Justiției, Tudorel Toader şi de numire a deputatului Eugen Ncolicea în acest post.

Tudorel Toader pregăteşte scenariul "greu de demis"?! Prima reacție a ministrului Justiției

Mai multe articole despre:
tudorel toader