MENIU

Războiul din Ucraina și CRIZA alimentară. Culoarele pentru cereale, respinse de ruși - 500 de mine „plantate” în Marea Neagră

Războiul din Ucraina și CRIZA alimentară. Culoarele pentru exportul de cereale, respinse de ruși - 500 de mine în Marea Neagră

Ucraina acuză Rusia că „a plantat”, intenționat, mine în Marea Neagră, devenită după trei luni de război un întreg „câmp minat”. Cele 500 de mine împiedică circulația navelor pentru deblocarea porturilor. Culoarele maritime propuse pentru exportul de mărfuri nu au fost acceptate de Rusia, crescând riscul unei majore crize alimentare globale.

Ucraina susține că Rusia a împrăștiat între 400 și 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care  și plutesc în derivă, astfel că în această perioadă este imposibil exportul de mărfuri din porturile ucrainene.

BBC nu a reușit să verifice independent aceste afirmații privind „plantarea” minelor în Marea Neagră.

În același timp, coridoarele maritime propuse de Rusia nu au fost acceptate de Ucraina pentru circulația navelor din porturi pentru deblocarea exporturilor.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serhiy Bratchuk, spune că Rusia „a creat criza alimentară în lume” prin blocarea porturilor și învinuiește Rusia că folosește un "alibi informațional", dând vina pe Ucraina.

În plus, se cunoaște că Vladimir Putin a anunțat la începutul acestei săptămâni că exporturile de cereale și îngrășăminte vor fi permise numai dacă sunt eliminate sancțiunile „motivate politic” impuse de Occident, mai notează CNN.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate încă de la începutul războiului, la 24 februarie. Astfel au fost suspendate exporturile de cereale. Autoritățile ucrainene au anunțat că peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în acest moment pe teritoriul țării.

„22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în silozuri astăzi. Nu le putem furniza pe piețele internaționale unde sunt necesare chiar în acest moment.”, a declarat președintele Zelenski în discursul din fața Parlamentului din Indonezia, scrie CNN.

În același timp, și ONU anunță că unele țări s-ar putea confrunta cu foametea pe termen lung dacă nu vor fi reluate exporturile Ucrainei, la nivelul de dinainte de război.

Rusia s-a oferit să deschidă un coridor prin Marea Neagră pentru transporturile de alimente, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor. Însă nu s-a ajuns la un acord cu Ucraina pe această temă.

Un oficial ucrainean a declarat vineri că nu au fost agreate „coridoarele umanitare maritime” anunțate la începutul acestei săptămâni de armata rusă. 

Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Statului Major Operațional al administrației regionale Odesa, a declarat că un anunț al Ministerului rus al Apărării privind culoarele sigure pentru nave reprezintă „încercări de a crea un alibi informațional pentru Rusia”. Acesta a acuzat Rusia că încearcă să transfere vina asupra Ucrainei pentru o criză alimentară globală.

„Deci, aceasta este doar o altă minciună a Rusiei și o încercare de a da vina pe Ucraina în crearea unei crize alimentare”, a spus el, potrivit CNN.