MENIU

Războiul din Ucraina lasă Rusia fără bani - Aproape 30 de miliarde de dolari, tăiate de la buget până în 2025

Războiul din Ucraina lasă Rusia fără bani - Aproape 30 de miliarde de dolari, tăiate de la buget până în 2025

Ministerul de Finanțe al Rusiei taie de la buget peste 1,6 trilioane de ruble din bugetul pentru următorii trei ani din cauza sancțiunilor impuse de Occident după ce a început războiul în Ucraina.

Ministerul rus de finanțe anunță că va reduce cu peste 1,6 trilioane de ruble bugetul alocat programelor de stat în perioada 2023-2025 în contextul războiului din Ucraina și a problemelor cauzate de sancțiunile occidentale, relatează TASS. Este vorba de aproape 30 de miliarde de dolari americani, adică peste 27 de miliarde de euro.

Ministerul rus al Finanțelor a propus reducerea cheltuielilor bugetare destinate implementării programelor de stat cu 557 de miliarde de ruble în 2023, cu 539 de miliarde de ruble în 2024 și cu 534 de miliarde de ruble în 2025, potrivit ziarului financiar Vedomosti care a dezvăluit în premieră informația, potrivit TASS.

Majoritatea cheltuielilor tăiate vor fi din programele de stat „Dezvoltarea sistemului de transport” - 390 de miliarde de ruble pentru perioada 2023-2025 - și de la capitolul „Știință și dezvoltare tehnologică” - aproximativ 150 de miliarde în următorii trei ani.

Ministerul Finanțelor de la Moscova vrea să taie 120 de miliarde de ruble inclusiv din programul „Asigurarea capacității de apărare a țării” pentru aceeași perioadă. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru Vedomosti că administratorii programelor de stat ar trebui să stabilească în mod independent cheltuielile la care vor renunța. Decizia a fost luată pentru a „prioritiza cheltuielile bugetare” și „a concentra fondurile rămase în cele mai importante domenii”, mai spun reprezentanții ministerului.

Rusia intenționează să deprecieze rubla - Săptămâna trecută acesta a prezentat un plan de a cumpăra monedele naționale ale țărilor pe care Moscova le consideră „prietenoase” cu scopul de a deprecia rubla, potrivit TASS, citat de Hotnews.ro.

„Prin monedele țărilor prietenoase, prin rate de schimb încrucișate cu dolarul și euro, va fi posibil să reglementăm costul euro și al dolarului la cel al rublei”, a declarat ministrul Finanțelor Anton Siluanov la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri ce a avut loc miercurea trecută.

Planul a fost confirmat inclusiv de guvernatorul Băncii Centrale de la Moscova, Elvira Nabiullina.

Joi, prețul acțiunilor Gapzrom, compania însărcinată de președintele Vladimir Putin să încaseze banii pentru exporturile energetice rusești în ruble, s-a prăbușit după ce aceasta a anunțat că nu va acorda dividende pentru anul 2021.