MENIU

Război Ucraina, ziua 24 Conflictul se EXTINDE! Ucrainenii au PIERDUT controlul asupra Mării Azov: luptele au ajuns în centrul Mariopolului

Conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează în a 24-a zi de război. Forțele ruse au lansat rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune în apropierea graniței de nord a României. Ministerul rus al Apărării transmite că a distrus astfel un mare depozit subteran de muniție și rachete. Se dau lupte grele și în orașul Mariupol, armata ucraineană anunță că a pierdut, cel puțin pentru moment, accesul la Marea Azov, în timp ce forțele ruse câștigă tot mai mult teren în sud. Primarul din Mariupol confirmă că luptele au ajuns în centrul orașului. În Kiev aerul a devenit irespirabil în această dimineață. Autoritățile i-au sfătuit pe oameni să nu iasă din case dacă nu este absolut nevoie. 

17:30 - Șapte civili au fost uciși lângă Kiev.

Poliţia ucraineană din regiunea Kiev a anunţat că şapte civili au fost ucişi vineri de bombardamentele ruse în localitatea Bucha, situată la nord-vest de capitala Ucrainei, transmite DPA.

15:10 "Vladimir Putin este sănătos, fizic și mental, și într-o formă mai bună ca niciodată”, susține Aleksander Lukașenko, într-un interviu pentru televiziunea niponă TBS, citat de Reuters.

15:00 Cazarmă militară, devastată în totalitate, în urma unei lovituri ruseşti la Mikolaiev (Nikolaiev), în sudul Ucrainei, relatează AFP, ai cărei reporteri au văzut trei morţi la faţa locului. Există posibilitatea ca numărul victimelor să fie, însă, mult mai mare. 

14:30 Șapte morți și 5 răniți în urma unui atac cu artilerie grea la Makarov, relatează Ukrinform.

14:20 Mila Kunis și Ashton Kutcher strâng fonduri de peste 34 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Actrița americană de origine ucraineană, Mila Kunis, și soțul ei, actorul american Ashton Kutcher, au declarat că banii au fost donați către fundațiile caritabile ale companiilor Flexport și Airbnb, ambele venind în ajutorul refugiaților ucraineni. 

14:00 Statul Major al Ucrainei: Putin transferă trupe din Orientul Îndepărtat în Belarus, relatează media ucrainene.

Trupele sunt aduse de la Vladivostok și Petropavlovsk-Kamchatsky pentru a compensa pierderile din Ucraina, a spus Statul Major.

13:40 Voluntarii și polițiștii de frontieră din Polonia au oferit ajutor colegilor ucraineni trimițând hrană pentru divizia canină din această țară greu încercată.

Aceștia au predat hrană uscată, echipamente, medicamente și preparate necesare sănătății patrupedelor.

 

13:20 ONU neagă acuzațiile Rusiei potrivit cărora arme biologice ar fi dezvoltate pe teritoriul Ucrainei. Organizația Națiunilor Unite spune că nu există niciun fel de dovezi sau indicii în acest sens.

13:00  Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a sugerat ca UE să ia în considerare un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei la următorul summit, extinzându-le la nivelul unei „bloade comerciale” atât pe mare, cât și pe uscat.

12:20 "Războiul" zahărului continuă. Bunurile nici nu au timp să părăsească depozitul, deoarece sunt înșfăcate cu agresivitate de către oameni. 

12:00 Forțele armate ucrainene raportează un alt general rus decedat.

Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev, a fost ucis în acțiune în sudul Ucrainei, relatează The Kyiv Independent. Dacă informația privind lui  Andrei Mordvichev se confirmă, acesta este al cincilea comandant rus ucis în timpul conflictului care a izbucnit în 24 februarie.

10:45 Sunt atât de mulți prizonieri de război ruși în #Ucraina încât a trebuit să fie înființate lagăre cu drepturi depline pentru ei. Primii dintre ei și-au început deja munca, susține procurorul general, Irina Venediktova, care a menționat că aceste lagăre funcționează în acord cu dreptul internațional umanitar.

10:20 Așa arată Mariupolul, văzut din satelit, oraș aflat sub asediu constant de câteva zile bune.

Din informațiile de până în prezent,  300.000 de ucraineni sunt, în continuare, captivi în orașul-port care a fost scena unor drame teribile în ultimele zile. Dacă Mariupol va capitula, Rusia ar obține astfel controlul asupra unui cordior de-a lungul coastei de sud spre zonele separatiste din est.

10:10 Ministerul Apărării al Ucrainei a arătat un filmuleț din Cernihiv sau, mai bine zis, din ceea ce a mai rămas acolo.

10:00 Rusia a folosit arme termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe cu vid, în Ucraina, potrivit Ministerului Britanic al Apărării.

Bombele cu dispersie și bombele cu vid au mai fost depistate în Rusia, dar autoritățile de la Moscova au negat, de fiecare dată, că le-ar fi folosit.

9:45 Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a spus că NATO nu va interveni în conflictul din Ucraina și nu va crea o zonă de excludere aeriană, așa cum au cerut în repetate rânduri autoritățile de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski.

9:30 Rusia susține că a distrus un mare depozit subteran de muniție și rachete din regiunea Ivano-Frankivsk folosind rachete hipersonice, potrivit ministerului rus al Apărării, citat de Interfax.

9:00 Situațiile excepționale cer măsuri la fel de dure, dar benefice pentru populație. Așa poate fi explicată noua restricție impusă de autorități pentru locuitorii din zona Zaporojie. Vorbim despre interzicerea circulației în oraș începând cu data de 19 martie, ora 16:00, și până la 06:00, pe 21 martie 2022.

8:40 În cea de-a 24-a zi de război, Forțele Armate ucrainene au reușit să distrugă două avioane, 3 elicoptere, 3 drone și 4 rachete de croazieră ale ocupanților ruși.

8:20 Administrația orașului Kiev le cere locuitorilor să nu deschidă ferestrele și să nu părăsească casele fără motive întemeiate, din cauza fumului, relatează The Kyiv Independent.

Calitatea aerului corespunde normelor, iar fumul este cauzat de modificarea condiţiilor meteo, susțin autoritățile locale.

8:10 Ucraina a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov, anunță Ministerul ucrainean al Apărării.

8:00 Secretarul general al ONU, António Gutetrres, trage un semnal de alarmă privind pericolul unei perioade de foamete masivă, precum și de colaps al sistemului alimentar global.

7:30 Abonații NEXTA au raportat că este mult fum în Kiev, oamenii nu pot respira corespunzător. 

Concentrația de poluanți este de 19,9 ori mai mare decât valoarea recomandată de OMS. De fapt, indicele de calitate a aerului a scăzut semnificativ în aproape toate raioanele.

6:00 Ieri, în Ucraina, șapte din cele nouă coridoare umanitare au reușit să-și organizeze munca, fapt ce a permis evacuarea a peste 9.000 de persoane.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina ziua 24 rusia