MENIU

RĂZBOI Ucraina. ZIUA 17. Lupte grele la Kiev. Zelenski anunță negocieri doar după încetarea focului

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Rusia atacă în forță pe toate fronturile în Ucraina. Este a 17-a zi de război.  Ucraina susține că a ucis 12.000 de soldați ruși. Au fost lupte grele în jurul Kievului. Președintele Zelenski a anunțat că negocierile pentru pace nu vor începe decât după o încetare a focului. Separatiştii pro-ruşi, susţinuţi de trupele ruse, continuă să câştige teren la Mariupol, asediat de peste 10 zile, supus unei adevărate blocade, fără alimente, curent, căldură și apă. 

 

UPDATE 20.17 Trupele ruse au împușcat o coloană în care se aflau de femei și copii, în regiunea Kiev.

Cel puțin așa susțin cei de la Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Evenimentul a avut loc ieri, 11 martie, la încercarea de a evacua din satul Peremoga (raionul Baryshevsky) spre satul Ostroluchie - de-a lungul coridorului „verde” convenit cu Federația Rusă.

Lovitura de obuzul s-a soldat cu șapte civili morți, inclusiv un copil. Numărul exact al răniților este încă necunoscut.

După atac, invadatorii au forțat rămășițele coloanei să se întoarcă în satul Pobeda și să nu-i lase să iasă din sat. În prezent, este aproape imposibil să se stabilească comunicarea, precum și să se acorde asistență umanitară și medicală oamenilor.

UPDATE 16.14 Cel puţin şase bombardiere Tupolev Tu-95 au folosit rachete aer-sol împotriva unor ţinte din Luţk şi Ivano-Frankivsk, a anunţat Ucraina.

Potrivit relatărilor din media de sâmbătă, o fabrică care repara motoare de avioane de luptă a fost lovită la Luţk, la fel ca şi centrul oraşului Dnipro.

Forţele armate ucrainene susţin că au avut zece misiuni cu avioane de luptă MiG-29 şi Su-27, inclusiv pentru a ataca aparatele de zbor inamice.

UPDATE 15.20 - Compania americană Sony Pictures a anunțat sâmbătă că își suspenda activitatea în Rusia, potrivit Nexta

UPDATE 15.20 - Rușii sunt disperați din cauza sancțiunilor impuse în urma războiului din Ucraina început de Putin. La Moscova sunt cozi interminabile la casele de schimb pentru a cumpăra dolari.

UPDATE 15.15 - Mii de finlandezi au ieșit în stradă la Helsinki pentru Ucraina și oprirea războiului început de Rusia, potrivit Nexta.

UPDATE 15.00 - Mai mult de 600 de cehi au anunțat că vor să lupte în Ucraina împotriva trupelor ruse de ocupație, anunță Nexta.

UPDATE 14.40 - Rusia a adus 11 ingineri la centrala nucleară Zaporijie. Șeful companiei nucleare de stat din Ucraina Energoatom, Petro Kotin, a anunțat că soldații ruși care au ocupat centrala au transmis angajaților că trebuie să urmeze ordinele grupului de stat rus de energie atomică Rosatom, potrivit The Kyiv Independent

UPDATE 14.00 - Orașul Volnovaha s-a transformat într-un oraș fantomă. Majoritatea locuitorilor au fost evacuați în părți mai sigure ale țării, a anunțat Nexta.

UPDATE 13.40 - Au început protestele internaționale împotriva lui Putin și a războiului din Ucraina. Georgienii au ieșit sâmbătă în stradă și protestează la Tbilisi, în fața Ambasadei Federației Ruse cu steagurile Ucrainei și cu pancarte, potrivit Nexta.

UPDATE 13.15 - Forțele ruse au bombardat o moschee în Mariupol. Nu se cunoaște numărul victimelor în acest moment, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE 13.00 - Tancuri rusești destrămate se află pe drumul de lângă Brovarî, oraș în apropiere de Kiev, la est de capitală.

UPDATE 12.40 - Forţele ruse au bombardat o moschee în oraşul-port din sudul Ucrainei Mariupol, unde peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, s-au refugiat, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei, citat de Reuters.

UPDATE 12.00 - Ucraina a solicitat sisteme de rachete antiaeriene S-300 din țările occidentale. În acest moment există negocieri privind posibilitatea livrării lor, potrivit Nexta.

UPDATE 11.30 - Depozitul local de petrol di nVasilkiv, din regiunea Kiev, a fost distrus, iar un depozit de muniții a luat foc după ce aerodromul a fost atacat de forțele ruse cu 8 rachete în dimineața zilei de sâmbătă. Bilanțul distrugerilor făcute de ruși a fost anunțat de primarul Natalia Balasynovych. 

 

UPDATE 10.00 - Revoltă la Melitopol după ce trupele rusești l-au capturat pe primarul orașului. Oamenii cer eliberarea lui Ivan Fedorov, de 33 de ani.

UPDATE 9.50 - Depozitul de muniții din Vasilkiv, dinregiunea Kiev, a luat foc. Potrivit poliției , incendiul a izbucnit în urma unui atac puternic rusesc cu 6 rachete pe aerodromul militar local, din dimineața zilei, în jurul orei 7 a.m.

UPDATE 9.20 - Blindatele rusești se apropie de Kiev. Cea mai mare parte a forțelor terestre ruse se află  la aproximativ 25 de kilometri (15,5 mile) de centrul capitalei Ucrainei. Ultimele date privind poziția convoiului rusesc au fost prezentate de Ministerul britanic de Apărare., pe baza celei mai recente evaluări a serviciilor de informații, anunță CNN.

UPDATE 8.20 - Imagini din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, bombardat pentru prima oară de ruși.

UPDATE 8.00 - În urma bombardamentelor rușilor, un depozit de alimente congelate a luat foc în Brovary, din suburbiile Kievului. Potrivit primelor informații, nu s-au înregistrat victime, potrivit Nexta.

UPDATE 7.30: Țările din Europa de Est se confruntă cu o provocare uriașă de a integra milioanele de refugiați care fug din Ucraina, iar atitudinea primitoare de acum s-ar putea schimba, scrie The Guardian.
„Cei care ajung acum pe teritoriul UE sunt bine calificați și răspund cererii de forță de muncă”, a spus Sieglinde Rosenberger de la Universitatea din Viena, care avertizează însă că atitudinea primitoare s-ar putea schimba.

UPDATE 7.15 - Cel puțin 8 explozii au fost auzite în orașul Vasilkiv, din apropierea capitalei - Kiev. A fost bombardat aeroportul local

UPDATE 7.00 - Uriașul convoi militar rusesc care era în afara capitalei ucrainene, Kiev, săptămâna trecută, pare să se fi dispersat, în timp ce orașul, bombardat permanent, se pregătește pentru un posibil atac la sol. Potrivit Maxar Technologies, imaginile din satelit arată că coloana lungă de 64 km (40 mile) de vehicule, tancuri și artilerie s-a rupt și a fost redistribuită.

UPDATE 6.30 - Primarul orașului Luțk , din nord-vestul Ucrainei, a anunțat bilanțul victimelor bombardamentelor aerodromului:  4 militari uciși și alți 6 răniți.

UPDATE 5.00 - Și în dimineața zilei de sâmbătă au fost auzite bombardamente în Kiev. Continuă luptele în jurul Kiev, în Bucha, Irpin și Hostomel. Pe măsură ce forțele ruse intră din mai multe direcții, este evidentă strategia rușilor: „de a înconjura complet orașul, de a înfometa populația orașului, de a bombarda continuu orașul și apoi, în cele din urmă, de a încerca să răstoarne guvernul lui Zelenski", potrivit CNN.

Rusia nu renunță la noi acuzații. Moscova susține că a descoperit dovezile privind eforturile Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susţinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice. Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, spune că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice, conform BBC.

Între timp, după 17 zile de război, cel mai recent bilanț ONU arată că 564 de civili au murit până acum în războiul din Ucraina, dintre care 41 de copii. În același timp, numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează DPA, conform Agerpres. Astfel că peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.