MENIU

Război Ucraina, ziua 112. A eşuat prima încercare de evacuare a civililor de la uzina Azot din Severodoneţk. Ce MUTARE pregătește Putin. Flancul Estic, întărit - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Rusia şi Ucraina nu au reuşit miercuri să realizeze evacuarea sutelor de civili refugiaţi în uzina chimică Azot, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraşul Severodoneţk, cucerit aproape în totalitate de trupele ruse şi unde se repetă situaţia de la combinatul Azovstal din Mariupol.

UPDATE 23:15 -  Doi luptători americani au fost dați dispăruți în Ucraina și se crede că au fost capturați de ruși. Doi americani care luptă alături de forțele ucrainene la nord de Harkov, în Ucraina, sunt dați dispăruți de aproape o săptămână și există temeri că ar fi putut fi capturați de forțele ruse, potrivit familiilor lor și a unui coleg de luptă, relatează CNN. Bărbații sunt Alexander John-Robert Drueke, 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Tai Ngoc Huynh, 27 de ani, din Hartselle, Alabama.

UPDATE 23:00 - O rachetă trasă de ruși a lovit un convoi cu ajutoare umanitare pentru locuitorii din Mariupol. Printre acestea și un vagon plin cu mâncare.  Invadatorii ruși au atacat un tren cu ajutor umanitar de la World Cental the Kitchen către locuitorii din Mariupol. Fotografia a fost publicată pe Telegram de consilierul primarului orașului, Petr Andryushchenko. Racheta a distrus complet una dintre mașini. „Mai întâi, rușii au distrus Mariupolul și viețile locuitorilor săi. Acum o rachetă rusă a lovit vagonul cu ajutorul umanitar World Cental the Kitchen, care trebuia să hrănească locuitorii din Mariupol din centrele Yamariupol. Armata rusă continuă să distrugă viețile celor din Mariupol”, a spus Andryushchenko.

UPDATE 20:00 Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a spus omologului său rus Vladimir Putin, în timpul unei discuţii la telefon, că toate părţile ar trebui să conlucreze pentru soluţionarea crizei din Ucraina „într-un mod responsabil”.

UPDATE 19:30 Marea Britanie a anunţat miercuri livrarea „iminentă” a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina, care cere Occidentului acest tip de armament pentru a putea lovi în special artileria rusă care o copleşeşte numeric pe cea ucraineană în confruntările din estul Ucrainei.

Urmând exemplul Statelor Unite, Londra a transmis pe 6 iunie că va furniza la rândul ei Ucrainei astfel de sisteme MLRS, care au o rază de acţiune şi o precizie superioare artileriei ruse, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE 19:27 Rusia şi Ucraina nu au reuşit miercuri să realizeze evacuarea sutelor de civili refugiaţi în uzina chimică Azot. „Funcţionarea coridorului umanitar a fost oprită pentru astăzi”, a declarat un reprezentant al miliţiilor proruse din provincia Lugansk.

UPDATE 18:48 Organizația veteranilor a anunțat marți că un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale a Rusiei a fost ucis în Ucraina. Colonelul Sergei Postnov a fost corespondent de război al așa-zisului „grup de informatii” al Garzii Nationale.

Organizația veteranilor a anunțat că Postnov a murit în timp ce „își îndeplinea atributiile sale militare” însă nu au declarat și cauza morții, scrie The Moscow Times.

UPDATE 13:26 Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev (56 de ani), care ocupă în prezent funcția de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a transmis, miercuri dimineața un mesaj extrem de dur pe contul său de Telegram, în care sugerează că, în doi ani, Rusia va șterge de pe hartă Ucraina, în urma războiului. 

UPDATE 13:00 Marina Rusă nu va mai cumpăra tipul de nave de patrulare pe care le folosește în operațiunile militare de pe Marea Neagră, ca urmare a proastei performanțe în condiții reale de conflict. Informația a fost transmisă chiar de agenția TASS; aflată sub controlul Kremlinului, care citează surse din complexul militar-industrial de stat care dezvoltă proiectul.

UPDATE 12:17 În timp ce miniștrii apărării din NATO și aliați se pregătesc să se întâlnească cu omologul lor ucrainean la Bruxelles, Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui Zelenski a declarat că  „o decizie” privind furnizarea de arme Ucrainei este așteaptă cu nerăbdare de compatrioții săi, relatează CNN.

UPDATE 12:00 Președintele francez Emmanuel Macron susține că soluția pentru rezolvarea crizei din Ucraina nu poate fi escaladarea amenințărilor miliare, ci amplificarea demersurilor diplomatice, în paralel cu descurajarea acțiunilor Moscovei. Aflat la baza miliară de la Kogălniceanu, alături de omologul său român Klaus Iohannis, Marcon a explicat că opțiunile ar fi o victorie militară a Ucrainei sau un acord negociat între cele 2 tabere aflate în conflict.

UPDATE: 11:40 Imagini incredibile ies la iveală dintr-o localitate din Rusia. Potrivit imaginilor de pe Twitter, un rus din orașul siberian Krasnoiarsk a afișat la fereastră steagul Ucrainei și un poster anti-război. Gestul său, care poate fi văzut drept unul de disidență, a fost imediat observat de autorități, care au luat măsuri în acest sens. Mai exact, au venit imediat și i-au vopsit geamurile cu vopsea albă, relatează NEXTA.

UPDATE 11:20 Moscova l-a arestat pe managerul de top al companiei aeriene rusești Aeroflot Mikhail Minaev, cu suspiciunea de fraudă la scară largă.

UPDATE 11:00 Israelul și UE au semnat un acord privind exportul de gaz în Europa. 

UPDATE 10:50 Grecia va trimite Ucrainei aproximativ 30 de vehicule de luptă ale infanteriei de tip BMP-1.

UPDATE 10:20 Cancelarul german Olaf Scholz refuză să naționalizeze complet Gazprom Germania (filialele locale Gazprom - n.r.) ca să nu îl enerveze pe Putin, relatează Bloomberg, preluat de NEXTA pe Twitter. 

A venit timpul ca Scholz să decidă ce este mai important pentru el: pacea în europa sau prietenia cu "lunaticul" de la Kremlin.
 

UPDATE 10:00 Armata rusă suportă noi pierderi și o face chiar la vârful său.

Colonelul și, totodată, propagandistul Sergei Postnov, care a participat la atacul Hostomelului, a fost ucis în Ucraina, relatează NEXTA.

In #Ukraine, #Russian colonel and propagandist Sergei Postnov, who participated in the attack on #Hostomel, was killed. pic.twitter.com/G7tOxh5gZ7

— NEXTA (@nexta_tv) June 15, 2022

UPDATE 9:55 Guvernatorul regiunii Kursk Roman Starovoit se plânge de bombardamentelevenite din partea Ucrainei. Potrivit acestuia, partea ucraineană bombardează punctul de control din satul rusesc Krupets. Nu au fost raportați răniți sau pagube. Chiar și fără bombardamente, Krupets arată ca și cum războiul ar continua acolo, comentează jurnaliștii NEXTA.

UPDATE 8:40 Deputatul Dumei de Stat din Rusia Evgheni Fedorov a propus revocarea recunoașterii independenței Estoniei, Letoniei și Ucrainei.

El a spus că aceast lucru ar sta la baza excluderii statelor baltice din NATO, deoarece alianța nu include teritoriile disputate.

UPDATE 8:30 Rusia discută planurile de a împărți Ucraina în districte.

O schemă pentru împărțirea administrativ-teritorială a Ucrainei în cazul ocupării ei de către trupele ruse a fost prezentată la Forumul Economic Internațional de la St. Petersburg, relatează Nexta.

#Russia is discussing plans to divide #Ukraine into districts.

A scheme for the administrative-territorial division of Ukraine in the case of its occupation by #Russian troops was shown at the St. Petersburg International Economic Forum. pic.twitter.com/6hXQdAw7KZ

— NEXTA (@nexta_tv) June 15, 2022

UPDATE 8:15 Deutsche Welle: Șeful NATO îndeamnă la trimiterea „mai multor arme grele” pentru Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la o conferință de presă din 14 iunie, că Occidentul trebuie să trimită Ucrainei mai multe arme grele, țară care încearcă să facă față invaziei Rusiei.

UPDATE 8:00  4 persoane au murit și una a fost rănită în atacul rusesc asupra regiunii Dnipro, situată pe fluviul Nipru. Orașul Apostolove a fost bombardat marți seara, rușii lansând mai multe rachete. Patru oameni au fost uciși în atac, a declarat primarul localității, Andrii Osa. Bărbatul rănit a fost spitalizat, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 7:50 Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, se întâlnesc, miercuri dimineaţa, la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa. Cei doi şefi de stat au programate convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, precum şi o întâlnire cu militarii dislocaţi în Baza de la Kogălniceanu. Liderul de la Elysee a ajuns în România marţi seara, fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. 

UPDATE 7:20 Armata rusă a lansat, marţi, două rachete Onyx, considerate de înaltă precizie, către zona oraşului Odesa, dar au fost doborâte deasupra Mării Neagre.