MENIU

HARTA războiului din Ucraina 4 mai 2022. Ofensiva rușilor în est, încetinită - Situația din SUD

Război Ucraina. Ofensiva rușilor în est, încetinită de rezistența luptătorilor ucraineni

Ofensiva în estul Ucrainei a continuat și miercuri, însă opoziția forțelor ucrainene a încetinit avansul rușilor.

Forțele ruse continuă să-și concentreze atacurile asupra estului Ucrainei, cu excepția atacurilor de azi-noapte din Lvov. Rezistența trupelor ucrainene le dă însă bătăi de cap rușilor și le încetinește mult progresul în teren.

Ultimele evoluții pe frontul de est din Ucraina

Forțele rusești încă înaintează încercând să încercuiască orașul Izium din est, în timp ce apărarea ucraineană rezistă și este puternică în regiunea Donbas, unde rușii au declarat ofensiva de două săptămâni. În același timp, forțele ucrainene resping atacurile rușilor și împing trupele înapoi în jurul Harkov, potrivit BBC

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, apoi forțele ruse s-au retras din jurul capitalei Kiev și din regiunile învecinate în Belarus și vestul Rusiei la începutul lunii aprilie. După plecarea rușilor au fost descoperite și marile tragedii din zona Kievului: gropi comune, cadavre pe străzi, urme de tortură pe trupurile fără viață găsite în subsolurile caselor și al clădirilor de locuințe. Cele mai cutremurătoare atrocități rămân cele din zona Kievului, de la Bucha, Borodianka. După retragerea din centrul Ucrainei, ruși iau început ofensiva în est și sud-est pentru cucerirea regiunilor separatiste proruse din Donbas - Donețk și Lugansk - și a orașelor de pe culoarul terestru către Crimeea, anexată ilegal în 2014. Rezistența puternică a forțelor ucrainene de lângă Mikolaiv în vest și la Mariupol în est a încetinit semnificativ avansul rușilor. 

HARTA Ucrainei - Avansul trupelor ruse în SUD

Orașul-port Mariupol, încercuit încă de la începutul lunii martie, era miercuri controlat în cea mai mare parte de forțele ruse, relatează BBC. Potrivit informațiilor autorităților ucrainene, în Azovstal, ultima redută apărată de ucraineni, sunt încă blocați sute de civili și de luptători din Forțele Armate ale Ucrainei - pușcași marini și luptători din Batalionul Azov.

Operațiunile de evacuare au reușit abia în ultimele zile, peste 150 de civili au fost evacuați din Azovstal. Rușii au continuat miercuri puternic bombardamentele, iar evacuarea a fost suspendată. Legătura cu luptătorii ucraineni a fost pierdută, a anunțat și primarul Mariupol, Vadim Boicenko.

Situație critică în Mariupol. Legătura cu luptătorii din Azovstal, pierdută - Sute de civili așteaptă evacuarea