MENIU

Război Ucraina. Lista pragmatică de acţiuni transatlantice pentru securitatea la Marea Neagră

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

În cadrul reuniunii Liderilor de la München, din cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, desfășurată la București, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a plendat pentru o listă pragmatică de acţiuni transatlantice pentru securitatea la Marea Neagră.

Bogdan Aurescu a pledat pentru necesitatea stabilirii unei liste concrete de acţiuni transatlantice prioritare (transatlantic to-do list)  pentru consolidarea securităţii la Marea Neagră, ca zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Eficienţa acestei liste prioritare se bazează pe soliditatea relaţiei transatlantice, pe consolidarea complementarităţii între NATO şi UE, precum şi pe întărirea cooperării regionale şi a responsabilităţii asumate regional.

La finalul reuniunii, ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere bilaterală cu Ambasadorul Christoph Heusgen, Preşedintele Conferinţei de Securitate de la München, în cadrul căreia a reiterat aprecierile pentru desfăşurarea acestui eveniment prestigios la Bucureşti, precum şi pentru substanţa discuţiilor care au avut loc în acest format, care contribuie inclusiv la orientarea liniilor abordate în cadrul Reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO.

De asemenea, cei doi au avut un schimb de opinii aplicat cu privire la situaţia de securitate regională, cu accent pe zona Mării Negre, precum şi despre priorităţile tematice pentru Conferinţa de Securitate de la München, care va avea loc în luna februarie 2023, şi care se vor baza inclusiv pe ideile şi concluziile reuniunii MLM de la Bucureşti. De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi despre necesitatea tragerii la răspundere a Rusiei, în baza instrumentelor de drept internaţional, ministrul Bogdan Aurescu evidenţiind importanţa identificării celor mai eficiente şi viabile căi legale în acest sens, precizează sursa menţionată.

Ambasadorul Heusgen a adresat mulţumiri deosebite şefului diplomaţiei române pentru găzduirea şi co-organizarea acestui eveniment, exprimând aprecierea pentru discuţiile consolidate şi sprijinul părţii române în orientarea discuţiilor, subliniind interesul deosebit de care s-a bucurat această ediţie a Reuniunii desfăşurată la Bucureşti.