MENIU

Război Ucraina. Anunț neașteptat din partea rușilor - Mai mulți „luptători ai Mariupol” s-ar ascunde încă în Azovstal

Anunț neașteptat din partea rușilor - Mai mulți „luptători ai Mariupol” s-ar ascunde încă în Azovstal

Este posibil ca la Azovstal să mai fie soldați ucraineni care nu au căzut în mâinile rușilor odată cu capturarea Mariupol. Anunțul vine la mai bine de o săptămână de la predarea „luptătorilor Mariupol” și a fost făcut de șeful separatiștilor proruși din Donețk. 

Șeful Republicii Populare separatiste ucrainene Donețk susține că unii dintre soldații ucraineni de la combinatul Azovstal din Mariupol nu s-au predat, ci au fost capturați, într-un interviu la RIA Novosti, citat de BBC.

Denis Pușilin spune că mai mulți soldați ucraineni au fost găsiți în Azovstal în timp ce se ascundeau sau ar fi rămas în urma celorlalți, după predarea de săptămâna trecută, în urma ordinului dat de președintele Zelenski, la încheierea misiunii pentru apărarea Mariupol.

După evacuarea civililor la sfârșitul lunii aprilie, militarii ucraineni din forțele armate și batalionul Azov au rămas captivi în tunelurile din Azovstal, sub asediul permanent al rușilor, fără apă, alimente și medicamente, foarte mulți fiind grav răniți. După apeluri pentru eliberarea lor, a urmat anunțul predării lor. Președintele Zelenski le-a transmis că misiunea lor s-a încheiat după ce au reușit să reziste eroic și să mențină luptele în sudul Ucrainei, pentru a lăsa trupele ucrainene să elibereze regiuni din nord și centru de trupele ruse. Sfârșitul bătăliei sângeroase de la Azovstal a reprezentat capitularea Mariupol și căderea, în totalitate, a portului asediat în mâinile rușilor.

Astfel că soldații ruși și cei din forțele separatiste proruse nu știu cu certitudine dacă mai este cineva ascuns în subteranele de la Azovstal. 

„Totuși, astfel de rătăcitori nu reprezintă o amenințare activă”, mai spune Pușilin, care anunță că vor avea loc verificări pe platforma de la Azovstal. În zilele următoare trupele ruse vor încerca să demineze zona și îi vor căuta pe cei militarii ucraineni care ar mai putea fi în fosta oțelărie.