MENIU

Război în Ucraina - Ziua a 35-a - Rușii SCHIMBĂ STRATEGIA, dar nu încetează atacurile asupra Kiev și Cernihiv! Acuzații GRAVE privind folosirea de armament interzis: PROPMISIUNEILE făcute

Razboi Ucraina. Profi Media

Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 35-a zi de rezistență eroică în fața invaziei Armatei Roșii a lui Vladimir Putin. Trupele ruse au continuat bombardamentele atât în jurul Kievului, cât și al Cernihivului, în ciuda anunțului de marți privind reducerea operațiunilor. În plus de asta, rușii sunt acuzați din nou că au folosit armament interzis chiar de către ONU, care spune că mai multe invetigații sunt deschise în prezent. Liderii SUA și al Ucrainei au purtat discuții telefonice iar, pe de altă parte, a fost anunțat faptul că Zelenski se va adresa Parlamentului României, saptămâna viitoare. Mâine este de așteptat ca civilii din Mariupol să fie, în sfârșit evacuați, către Zaporojie, cel puțin așa promite Rusia. Rămâne de văzut dacă promisiunea se va concretiza însă.

UPDATE 24:30 Armata ucraineană i-a alungat pe ocupanții ruși din satul Sloboda, regiunea Cernihiv.

UPDATE 24:25 Volodimir Zelenski, mesaj în miez de noapte, pe Facebook: "Nu ne încredem în nimeni - în nicio construcție verbală frumoasă. Există o situație reală pe câmpul de luptă. Și acum asta este tot ceea ce contează. Nu renunțăm la nimic. Și vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru, pentru fiecare dintre oamenii noștri".

UPDATE 24:00 SUSRE Pentagon: trupele ruse părăsesc Cernobîl!

O sursă anonimă a Pentagonului a spus că trupele ruse au început să părăsească teritoriul centralei nucleare dezactivate de la Cernobîl și să se retragă pe teritoriul Belarusului, informează BBC.

UPDATE 22:20 Activista grupului „Pussy Riot”, Rita Flores, a fost reținută la Minsk (Belarus)

Amenințând-o cu 15 ani de închisoare, oamenii legii au forțat-o să înregistreze un videoclip în care susține că „Lukașenko este super”. Fata a fost, de asemenea, fotografiată și în fața unei uși cu litera „Z” pe ea.

UPDATE 21:45 Pe 30 martie, 1.530 de locuitori ai Mariupolului și locuitorii așezărilor din regiunea Zaporizhzhya au reușit să se evacueze cu ajutorul transportului propriu, potrivit lui Kirill Timoșenko, șef adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei.

UPDATE 21:00 Joi, 31 martie, începând de la ora 10:00, Rusia anunță o "politică a tăcerii" pentru evacuarea civililor și a cetățenilor străini din Mariupol la Zaporojie, a informat Ministerul Apărării de la Kremlin, relatează NEXTA.

UPDATE 20:35 Armata ucraineană a doborât trei avioane de luptă rusești și un vehicul aerian neînarmat deasupra regiunii de est Harkov, potrivit Comandamentului aerian de est al Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 20:30 Ocupanții au folosit din nou bombe cu fosfor (interzise la nivel internaţional deoarece provoacă distrugeri mari şi lasă în urma lor submuniţie neexplodată - n.r.) - șeful administrației regionale de stat Donețk, Pavlo Kyrylenko

Rașiștii au tras asupra Marinka, oraș situat în regiunea Donețk. Din această cauză, în oraș au fost vreo zece incendii.

UPDATE 20:20 Prim-ministrul Țărilor de Jos Mark Rutte: un acord de pace în detrimentul integrității teritoriale a Ucrainei și al suveranității acesteia nu va duce la ridicarea automată a sancțiunilor împotriva Rusie.

UPDATE 19:50 Germania ar urma să trimită armamente și echipamente militare Ucrainei în valoare de 300 de milioane de euro. Drone, mortiere, arme automate, blindate 4x4 - aproape 200 de tipuri diferite de echipamente militare, potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

UPDATE 19:20 Percheziții au fost efectuate la birourile Gazprom din Germania

Potrivit Bloomberg, vorbim despre birourile Gazprom Germania și o filială a Gazprom Wingas, care reprezintă aproximativ 20% din livrările pe piața de petrol și gaze germană.

UPDATE 19:00 Volodimir Zelenskyy și Joe Biden au avut o conversație telefonică, miercuri, în cadrul căreia au discutat despre sprijinul apărării, un nou pachet de sancțiuni consolidate, asistență macro-financiară, dar și umanitară.

UPDATE 18:45 Cel puţin 200 de locuitori din Irpin, un orăşel de la periferia nord-vestică a Kievului, scena unor confruntări înverşunate, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse în 24 februarie, a anunţat primarul localităţii, Oleksandr Markuşin, citat de AFP.

„În momentul de vârf al ostilităţilor, când bombardamentele durau întreaga zi, oamenii erau pur şi simplu îngropaţi în grădini sau chiar în parcuri. Cred că au murit, din păcate, în jur de 200 sau 300 de oameni", a spus primarul în cursul unei conferinţe de presă.

UPDATE 18:00 Vladimir Medinski, consilierul personal al lui Vladimir Putin, și, totodată, negociatorul-șef al Rusiei în discuțiile de pace cu Kievul, susține că Ucraina ar fi dispusă să accepte „cerințele fundamentale” ale Rusiei, relatează Interfax. Afirmațiile sale vin, practic, să îl contrazică pe Dmitri Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, spunea, tot astăzi, că Rusia nu vede progrese serioase în negocierile de pace prtate până în prezent cu Ucraina.

UPDATE 17:20 Administrația Biden: Conducerea SUA pornește de la premisa că Vladimir Putin nu primește informații despre cum se prezintă, de fapt, lucurile pe front, despre acțiunile armatei ruse, despre sancțiunile economice și consecințele acestora. Cercului său de apropiați pur și simplu îi este frică să-i spună adevărul lui Putin.

UPDATE 17:10 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania este pregătită să acționeze ca garant al securității Ucrainei.

UPDATE 17:00 Polonia plănuiește să renunțe complet la petrolul rusesc până la sfârșitul anului, iar la cărbune - cel târziu în aprilie-mai, anunță prim-ministrul Mateusz Morawiecki. Oficialul de la Varșovia a subliniat, de asemenea, necesitatea implementării unui plan radical de eliminare treptată a (folosirii - n.r.) combustibilului rusesc din Uniunea Europeană.

UPDATE 16:45 Podolyak, despre tratatul internațional privind garanțiile de securitate ale Ucrainei: „Pe viitor, nimeni nu va putea să creadă că se poate trece cu armata prin tot teritoriul Ucrainei în 3-5 zile”.

UPDATE 16:30 O clădire a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a fost ţinta bombardamentelor ruseşti la Mariupol, port strategic asediat din sud-estul Ucrainei, anunță un oficial ucrainean, citat de France Presse.

UPDATE 16:00 - Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak face rezumatul negocierilor din Istanbul: "Garanții legale care oferă un nou contur de securitate al Ucrainei (analog cu articolul 5 din NATO). Problema Crimeei revine pe agenda negocierilor. Dovada viabilității statalității Ucrainei. Revizuirea principiilor globale de securitate și a rolului instituțiilor".

UPDATE 13:52 - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, succesorul KGB din fosta Uniune Sovietică) a comunicat miercuri că a arestat 60 de susţinători ai unui grup "neonazist" ucrainean şi a confiscat arme din 23 de regiuni ale Federaţiei Ruse.

UPDATE 13:30 - Armata ucraineană a preluat din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice care leagă oraşele Harkov şi Ciuguiv, în estul Ucrainei, au constatat miercuri jurnalişti ai AFP.

"Şoseaua s-a aflat sub focurile forţelor ruse, care au ucis civili acolo. Le-am respins la circa zece kilometri mai la nord", a declarat la faţa locului, pentru agenţia franceză de presă, un comandant al Brigăzii 92 a armatei ucrainene.

Această autostradă strategică eliberată marţi leagă Harkov, al doilea oraş din Ucraina, de Ciuguiv, un oraş de 30.000 de locuitori situat la 50 de km mai la sud-est.

Cele două oraşe sunt intens bombardate de armata rusă de peste o lună, fără a cădea totuşi în mâinile forţelor ruse.

Situaţia era calmă miercuri dimineaţă, potrivit jurnaliştilor AFP.

UPDATE 12:54 - În Lisișansk, trupele ruse au tras într-o grădiniță. Atacul a fost anunțat pe Facebook de șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serghei Haidai.

„Dacă dimineața rușii lovesc la periferia orașului, acum deschid focul în alte părți ale acestuia. Personalul nostru SES continuă să elimine consecințele bombardamentelor anterioare și există deja alte facilități care trebuie să fie stinse, apoi să demonteze blocajele și să caute oameni. Una dintre ele este o grădiniță, care tocmai a fost renovată anul trecut. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare”, a scris șeful regiunii.

UPDATE 12:04 - La Mariupol, Rușii au lansat atacuri cu rachete împotriva unei clădiri care era marcată cu simbolul Crucii Roșii.  La Mariupol , ocupanții au tras în mod deliberat asupra unei clădiri marcate cu „Crucea Roșie”.

Cel puțin așa susțin cei din celebrul regiment uncrainean Azov.

„Singurii care au încălcat regulile de război au fost trupele Germaniei naziste, care au tras și în clădirile și vehiculele marcate cu cruci roșii”, se arată în raport. Azov a reamintit că cei de la Crucea Roșie a cooperat recent din ce în ce mai strâns cu rușii:

„În special, contribuie la reudecerea pierderilor în deportarea forțată a ucrainenilor în Federația Rusă și intenționează să deschidă un centru pentru primirea ucrainenilor la Rostov. Dar cooperarea cu rușii a avut un rezultat neașteptat - bombe rusești pe acoperișul tău”.

UPDATE 11:46 - Bombardamente intensive asupra clădirilor rezidențiale din orașul Lisichansk , regiunea Lugansk. De sub dărâmăturile unui bloc de locuințe au fost salvați 5 oameni. Din păcate, o persoană a fost găsită decedată.

UPDATE 11:02 - Numărul victimelor atacului cu rachete asupra administrației militare regionale din Nikolaev a crescut la 14 persoane. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei la ora 10:00.

De sub dărâmăturile clădirii distruse au fost scoase 13 cadavre, iar o altă persoană a murit din cauza rănilor suferite în secția de terapie intensivă a spitalului. Alte 36 de victime se află la spital cu răni de diferite grade de severitate.

Autoritățile spun că vor continua operațiunile de salvare și căutare.

UPDATE 10:25 - Trei coridoare umanitare organizate azi în Ucraina. Se încearcă evacuarea civililor din Melitopol, a celor din  Energodar către orașul Zaporojie și Livrarea ajutorului umanitar către Berdiansk. 

UPDATE 10:19 - Serviciile militare de informaţii britanice au transmis miercuri că unităţile militare ruseşti care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost nevoite să se întoarcă în Rusia sau în Belarus în încercarea de a se reorganiza şi realimenta, relatează Reuters.

UPDATE 09:33 - Autoritățile ucrainene spun că bombardamentele rușilor au continuate toată noaptea trecută. Cele mai afectate zone sunt în Donbass, la Cernihov, în regiunea Hmelnițki.

 „Situația de la Cernihov este foarte dificilă. Au fost bombardamente, operațiunile militare au continuat, iar în Mariupol avem cam aceeași situație”, a declarat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Vadim Denisenko,

Denisenko a spus că aproape toată noaptea în regiunea Kiev, lângă Irpen, au avut loc operațiuni militare.

„Deocamdată, vedem că rușii nu reduc intensitatea ostilităților în direcțiile Kiev și Cernihov”, a spus el.

Potrivit acestuia, militarii și echipamentele care intră pe teritoriul Belarusului, arată mai mult ca o rotație de trupe, decât o suspendare reală a ostilităților”.

Vorbind despre situația din Irpin, consilierul ministrului Afacerilor Interne a remarcat că „sunt foarte multe mine de război în oraș, chiar și cadavrele sunt minate”.

UPDATE 09:12 - De la începutul invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina, 145 de copii au murit, iar 222 de copii au fost răniți, arată un raport de la Procuratura Generală  a Ucrainei.

Cele mai multe victime au fost înregistrate la Kiev - 69, Harkiv - 49, Donețk - 54, Cernihiv - 39, Nikolaev - 30, Lugansk - 28, Zaporoje - 22, Herson - 25, Kiev - 16, Sumî - 16, Jîtomîr - 15 regiuni.

Din cauza bombardamentelor, 790 de instituții de învățământ au fost avariate, 75 dintre ele au fost complet distruse. Cea mai gravă situație este în regiunile Donețk, Harkov, Nikolaev, Sumî, Kiev, Herson, Cernihov și orașul Kiev.

Procuratura Generală a Ucrainei arată că aceste date nu sunt definitive, pentru este dificil de verificat locurile bombardate, mai ales în zonele unde ostilitățile sunt în desfășurare, dar și în teritoriile ocupate temporar.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt „pozitive”, însă ele nu pun stop bombardamentelor rusești.

După negocierile de pace de la Istanbul, Rusia a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv, pentru a „crește încrederea” în negocierile viitoare. Între timp, oficialii de la Pentagon susțin că mișcarea de trupe ruse din regiunea Kiev este doar o repoziționare, nu o retragere. Pe de altă parte, președintele american Joe Biden este sceptic că Rusia va opri ofensiva din regiunea Kiev.

Între timp, o explozie puternică a avut loc în zona orașului rus Belgorod, situat în apropiere de granița cu Ucraina. Guvernatorul regiunii a confirmat incidentul, dar nu a precizat unde a avut loc. În schimb, presa rusă a relatat că o bombă a lovit o tabără militară în regiunea Belgorod și patru oameni au fost răniți.

O rachetă rusească a lovit clădirea Administrației Regionale din orașul-port Nikolaev, aflat în sudul Ucrainei. Cel puțin 12 oameni au murit și alți 34 au fost grav răniți, spun autoritățile locale ucrainene. Imaginile filmate după atac arată dezastrul produs.

Republica autoproclamată Donețk, din estul Ucrainei, s-ar putea alătura Rusiei după ce va prelua controlul asupra întregului teritoriu pe care îl revendică, spune Denis Pușilin, liderul acesteia. Statele Unite pregătesc noi sancțiuni, care vizează lanțurile de aprovizionare ale sectorului militar -industrial rus pentru a submina capacitatea Moscovei de a ataca Ucraina, anunță ministrul adjunct al finanțelor.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia putin biden zelensky