MENIU

Război în Ucraina - Ziua 94 - Donbasul, ținta unor lupte DEVASTATOARE: rușii fac progrese în sud-estul țării. Morți și răniți în bombardamentele din Nikolaev - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Estul Ucrainei a fost bombardat cu rachete Iskander. Oficialii ucraineni spun că rușii au concentrat artilerii și bombardiere în Donețk și Lugansk. Armata lui Zelenski din Donbas ar putea fi nevoită să se retragă din orașele din est înainte de a fi încercuite complet de ruși, așa cum s-a întâmplat la Mariupol. În acest sens, Rusia pune la cale o „victorie la scară largă” odată ce ambele regiuni vor fi cucerite pe deplin. Cel puțin un mort și șase răniți în bombardamentele rusești asupra Nikolaevului, oraș în apropierea Mării Negre, în sudul Ucrainei. Decizie de ultim moment a Belarusului: autoritățile de la Minsk introduc restricții de intrare în mai multe districte care se învecinează cu Ucraina

UPDATE 23:28 Lituanienii au reușit să strângă, în mai puțin de 4 zile, suma de 5 milioane de euro, printr-o ințiativă de crowdfunding, ca să cumpere o dronă Bayraktar pentru Ucraina.

UPDATE 23:00 Aproximativ 6.000 de ocupanți ruși au fost uciși de Forțele Armate Ucrainene în lupte de stradă pentru Mariupol, potrivit declarațiilor făcute de consilierul șefului biroului președintelui Zelenski, Alexei Arestovich.

UPDATE 22:30 Statele Unite anulează taxa de 25% la importurile de oțel din Ucraina. Această decizie a fost aprobată de președintele american Joe Biden, potrivit site-ului Casei Albe.

UPDATE 22:00 „Acum ni s-au dat atât de multe „Harpoane” încât putem scufunda întreaga flotă a Mării Negre a Federației Ruse”, a declarat Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale Odessa.

Mesajul este însoțit de o imagine ce ilustrează rachetele antinavă „Harpoon”, pe care Ucraina le-a primit din Danemarca.

UPDATE 21:30 În mai multe orașe europene au avut loc mitinguri pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. NEXTA a publicat, pe contul său de Twitter, fotografii din Praga, Berlin și Milano.

UPDATE 21:00 Între timp, în Rusia, recrutarea de noi ocupanți are loc deja în piețele principale ale orașelor. Un videoclipul postat pe internet arată imagini din piața Sankt Petersburg.

UPDATE 20:45 Peste 3.400 de companii și-au închis operațiunile în regiunea Lugansk, din cauza războiului. Vorbim despre 479 de fabrici de producție. Pierderile totale ale afacerilor regionale au fost de peste 100 de milioane de dolari.

Sursa: Administrația Militară Regională Lugansk

UPDATE 20:15 Statul Major al Ucrainei: Belarusul introduce restricții de intrare în mai multe districte care se învecinează cu Ucraina.

Potrivit Comitetului de frontieră de stat al țării, noile reguli se vor aplica începând din 1 iunie și până la 31 august „pentru a asigura securitatea frontierei”.

Se pare că cetățenilor li se va interzice accesul în trei districte ale regiunii Gomel din Belarus, la granița cu Regiunea Cernihiv și regiunea Kiev din Ucraina, inclusiv în apropierea centralei nucleare Chornobîl.

UPDATE 19:10 Ucraina acuză Rusia că a furat metal din orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, aflat în sudul țării.

Avocatei Poporului din Ucraina, Ludmila Denisova, a declarat că Rusia a început să transporte produse metalice furate din Mariupol, transportând până în prezent 3.000 de tone pe prima navă care a plecat către Rostov-pe-Don.

Portul adăpostea aproximativ 200.000 de tone de metal și fontă în valoare de 170 de milioane de dolari înainte de ocupare, a adăugat ea.

UPDATE 18:00 Un tribunal din Ucraina a condamnat un bărbat la 15 ani de închisoare pentru că a ajutat trupele rusești în regiunea Harkiv, relatează BBC.

Potrivit sursei citate, bărbatul de 40 de ani a fost găsit vinovat că le-a furnizat rușilor informații despre amplasarea instalațiilor militare ucrainene din orașul Harkiv, care au fost ulterior bombardate. Acesta se pare că a fost reținut la Ujhorod, aproape de granița cu Slovacia, unde procurorii au spus că s-a mutat pentru a desfășura alte activități subversive.

UPDATE 17:20 Spania va trimite în Letonia o baterie de rachete de apărare antiaeriană şi o sută de militari pentru a-şi întări participarea la misiunea NATO în acest stat baltic, scrie cotidianul El Pais, în ediţia de sâmbătă, potrivit AFP.

UPDATE 17:46 Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut, sâmbătă, într-o convorbire telefonică ce a durat aproximativ 80 de minute, preşedintelui rus Vladimir Putin „negocieri directe serioase” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

UPDATE 17:33 O întâlnire secretă cu reprezentanții mai multor state a avut loc, zilele acestea, în Lituania. La întâlnirea respectivă ar fi participat 70 de persoane, actuali și foști politicieni, jurnaliști, activiști, experți din diferite domenii, potrivit tabloidul german Bild.

UPDATE 16:34 Fostul președinte american Donald Trump a cerut parlamentarilor americani să acorde prioritate finanțării pentru securitatea școlilor în locul trimiterii de ajutor militar în Ucraina, relatează BBC.

UPDATE 16:07 Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care elimină limita superioară de vârstă pentru cetățenii ruși și străini pentru a se înrola în armata rusă ca membri ai serviciului prin contract, potrivit agenției de presă de stat rusești TASS, citată de CNN.

UPDATE 15:52 Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a indicat sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, transmite Reuters.

UPDATE 12:52 Perspectiva unui război nuclear este tot mai înfricoșătoare. Documente scoase la iveală dezvăluie indicii despre planurile secrete ale Statelor Unite în cazul unor scenarii apocaliptice. Pe de altă parte, rușii nu cred americanii sunt suficienți de curajoși să riposteze unui eventual atac, susține un diplomat rus care a demisionat în semn de protest față de războiul din Ucraina. 

UPDATE 12:30 Armata rusă a confirmat sâmbătă cucerirea localităţii cheie Liman din estul Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

"În urma acţiunilor comune ale unităţilor de miliţie ale Republicii populare din Doneţk şi forţelor armate ruse, oraşul Liman a fost eliberat integral de naţionalişti ucraineni", a afirmat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

SUMARUL CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE DIMINEȚII

Ofensiva sângeroasă a rușilor continuă la foc automat în Donbas. Forțele ucrainene au recunoscut că trupele rusești au făcut noi progrese, iar oficialii ucraineni spun că soldații lor ar fi nevoiți să se retragă în unele locuri.

Orașul Severodonețk din Lugansk încă se află sub controlul Ucrainei și este asediat de armata lui Putin care a înconjurat periferiile orașului. Acolo se duc lupte grele.

Guvernatorul regiunii Lugansk a mai spus că trupele ucrainene ar putea fi forţate să se retragă din zonă pentru a evita capturarea.

Situația este foarte dificilă în Donbas, transmite președintele Volodimir Zelenski și cere partenerilor internaționali să livreze sisteme de lansatoare multiple de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.

Zelenski a transmis un nou mesaj nocturn către populație și a îmbărbătat luptătorii.

„Dacă ocupatorii cred că Liman sau Severodonețk vor fi ale lor, se înșeală”, a spus președintele ucrainean, potrivit The Guardian.

„Donbas va fi ucrainean”.

„Sunt atacuri cu rachete și atacuri aeriene – tot”, a spus acesta. „Protejăm pământul nostru în modul în care actualele resurse de apărare ne permit. Facem totul pentru a le mări. Și le vom mări".

Guvernatorul regiunii Luhansk estimează că în zonă există aproximativ 10.000 de soldați ruși.

„Acestea sunt unitățile care sunt permanent în regiunea Luhansk, care încearcă să ia cu asalt și vor să obțină câștiguri în orice direcție”, a declarat acesta.

Ministrul britanic al Apărării spune că forțele ruse, cel mai probabil, au capturat mare parte din orașul Lîman, într-o operațiune preliminară următoarei faze a ofensivei din Donbas.

Ministrul a explicat că Lîman este un important nod feroviar strategic ce are acces la poduri feroviare și rutiere peste râul Seversky Doneț.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi in ucraina ziua 94 zelenski