MENIU

Război în Ucraina, ziua 92. Lovitură de teatru! Harkovul, din nou ținta atacurilor rusești: au fost raportați morți si răniți. Avertisment DUR al primarului Kievului - care e PLANUL Rusiei - LIVE TEXT

Ucraina a intrat în ziua 92 a războiului. Armata lui Putin a bombardat peste 40 de localități din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, amenințând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinși în bombardamente. Harkovului, al doilea oraș al Ucrainei, care tocmai pornise o revenire la viața normală în ultimele zile, a intrat din nou în colimatorul rușilor, ale căror bombardamente au ucis 7 oameni și au rănit alți 17, printre care și un copil de 9 ani. Primarul capitalei Kiev a făcut o declarație absolut îngrijorătoare, spunând că Rusia intenționează să cucerească întreaga Ucraină, capitala Kiev fiind principala sa țintă. Îngrijorări vin și din partea belorusă, media ucraineană susținând că președintele Alexander Lukașenko a ordonat crearea unui comandament operațional al Forțelor Armate ale Republicii Belarus în direcția ucraineană. Întrevedere importantă a președintelui Zelenski. Ce președinte european a ajuns astăzi în Ucraina invadată de ruși.

UPDATE 24:15 Numărul total al persoanelor ucise în atacurile de joi din orașul Harkov din nord-estul țării a ajuns la opt, inclusiv un bebeluș de 5 luni, a anunțat pe Facebook șeful Poliției Naționale, Ihor Klimenko. De asemenea, patru civili au fost uciși în estul regiunii Donețk, a declarat guvernatorul regional, potrivit BBC. Alți doi au murit în regiunea sudică Nikolaev, în timp ce infrastructura civilă, inclusiv un magazin și clădiri rezidențiale, a fost avariată de bombardamentele rusești, a declarat comandamentul militar regional.

UPDATE 24:00 Informațiile legate de soarta apărătorilor Mariupolului, breavii soldați din combinatul Azovstal, continuă să fie neclare și să ridice numeroase semne de întrebare. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Oleksiy Danilov susține că invadatorii ruși nu i-ar supune torturilor pe militarii evacuați din Azovstal. De celaltă parte, Rusia consideră că discuțiile privind un eventual schimb de prizonieri cu Ucraina sunt „premature”, înainte ca soldații care s-au predat la Azovstal să fie judecați.

El a mai precizat chiar că, în viitor, apărătorii Mariupolului ar trebui să fie schimbați cu rușii capturați.

UPDATE 23:50 Departamentul de Apărare al SUA a anunțat oficial că „Serviciile armatei americane încarcă vehicule blindate de tipul M113 în remorci de camioane în Fort Stewart, Georgia, ca parte a asistenței militare acordate Ucrainei în aprilie 2022”.

UPDATE 23:40 Statul Major: Rusia se pregătește să reia ofensiva.

Armata rusă antrenează soldați de rezervă și completează echipamentele militare în regiunile rusești Voronezh și Belgorod, la granița cu regiunile ucrainene Lugansk și Harkov. În regiunea Sumy, rușii continuă să bombardeze.

UPDATE 23:30 Oficial lituanian: Sugestiile ca Ucraina să cedeze Rusiei teritorii sunt periculoase și pentru noi.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a spus că astfel de sfaturi din partea unor politicieni și experți occidentali sunt inacceptabile și ar putea încuraja alți potențiali agresori.

UPDATE 23:19 Ucraina nu cedează. Președintele Volodimir Zelenski, alături de comandanții militari știu deja cum va fi eliberat sudul Ucrainei din mâinile Armatei Roșii trimise de Vladimir Putin. 

UPDATE 23:08 Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, şi nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului ungar.

UPDATE 22:46 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, revine cu scenariul înscenării masacrului de la Bucha. Într-un interviu pentru Russia Today Arabic, Lavrov a invocat un controversat eveniment cunoscut drept  "masacrul de la Racak", din fosta Iugoslavie, care a contribuit la declanșarea războiului din Kosovo și bombardarea Serbiei de către NATO, în 1999.

UPDATE 22:25 Belarusul a mutat lansatoare de rachete tactice de tip Iskander în districtul Luninets din regiunea Brest, care pot fi folosite pentru bombardarea infrastructurii din vestul Ucrainei, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 22:08 Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, şi nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului ungar.

UPDATE 21:45 Rusia vrea să promoveze o nouă lege care îi va permite să preia controlul asupra afacerilor locale ale companiilor occidentale care decid să părăsească Rusia din cauza invaziei din Ucraina, notează BBC.

UPDATE 21:14 Secretarul de stat american Antony Blinken a criticat China pentru că a apărat războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, afirmând că această apărare „ar trebui să tragă semnale de alarmă pentru noi toți cei care considerăm regiunea Indo-Pacific ca fiind acasă”.

UPDATE 20:49 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat joi după-amiază, la telefon, cu premierul italian Mario Draghi.

UPDATE 20:30 Armata ucraineană acuză forţele ruse că au inundat parţial un orăşel, după ce nu au permis efectuarea de reparații la o centrală hidroelectrică locală.

UPDATE 20:00 Numărul morților în bombardamentele Rusiei asupra orașului Harkov a ajuns la 7.

Potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Synehubov, rușii au bombardat cartierele Shevchenkivskyi, Kyivskyi și Pavlove Pole, ucigând șapte civili și rănind alți 17, inclusiv un copil de nouă ani.

UPDATE 19:21 Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară şi fluvială pentru a evita o criză alimentară mondială, dar nu are nicio şansă să îşi atingă obiectivele dacă Rusia nu ridică blocada asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, a declarat, joi, un oficial guvernamental de la Kiev, transmite Reuters.

UPDATE 19:20 Andriy Shevchenko nu s-a gândit de două ori când a aflat că președintele dorea ca el să devină primul ambasador al UNITED24.

„Unii sportivi au luat arme și au mers pe câmpul de luptă”, a spus el. „Armele mele sunt conexiunile mele internaționale”, a adăugat el.

Andriy Mykolayovych Shevchenko este un antrenor de fotbal ucrainean, fost fotbalist profesionist și fost politician. De-a lungul carierei sale sportive, Shevchenko a jucat ca atacant pentru cluburile de fotbal Dynamo Kyiv, AC Milan, Chelsea, dar și pentru naționala Ucrainei. Cel mai recent a fost antrenor principal al clubului din Serie A Genoa.

UPDATE 19:00 Peste 150 de copii au fost uciși în regiunea Donețk de când Rusia a început invazia, afirmă procurorul general ucrainean.

UPDATE 18:50 - Rusia intenționează să cucerească întreaga Ucraină, capitala Kiev fiind principala sa țintă, potrivit primarului orașului Vitali Klitschko.

Este clar că Rusia nu desfășoară o „operațiune specială”, ci mai degrabă un „genocid” în Ucraina, a declarat Klitschko în timpul unei dezbateri la Forumul Economic Mondial de la Davos, joi.

UPDATE 18:40 - Noi imagini cu Mariupolul în paragini demonstrează, pentru a mia oară, dimensiunea dezastrului produs de trupele ruse. Orașul pare o fantomă a ce a fost odată, lipsit de viață și culoare.

UPDATE 18:30 - Alexander Lukașenko a ordonat crearea unui comandament operațional al Forțelor Armate ale Republicii Belarus în direcția ucraineană, relatează NEXTA și TPYXA News.

UPDATE 18:10 - Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe rachete decât orice altă ţară în oricare alt conflict după al Doilea Război Mondial, record care, potrivit experţilor şi datelor obţinute de revista Newsweek, sugerează că Moscova a eşuat în această ofensivă.

Campania de bombardamente a Rusiei nu a făcut mare lucru pentru a-l ajuta pe preşedintele Vladimir Putin să câştige războiul, potrivit revistei.

UPDATE 18:00 În Melitopol, ocupanții au redenumit strada Dmitri Donțov după numele criminalului KGB, Pavel Sudoplatov.

Melitopol este un oraș și un municipiu din regiunea Zaporijjea, din sud-estul Ucrainei, aflat în prezent sub ocupație militară rusă.

UPDATE 17:40 - Patru persoane au murit în urma unor noi bombardamente rusești asupra Harkovului, al doilea oraș al Ucrainei, care tocmai pornise o revenire la viața normală în ultimele zile, a anunțat joi guvernatorul regiunii, Oleg Siniegubov.

„Ocupanții bombardează din nou centrul regional”, a anunțat Siniegubov pe contul de Telegram. „Potrivit informațiilor preliminare, șapte persoane au fost rănite, iar din păcate patru au murit”, a adaugat guvernatorul, făcând apel către locuitori să rămână adăpostiți, transmite AFP.

UPDATE 16:00 - Președintele Ucrainei, VolodImIr ZelenskI, s-a întâlnit, joi, cu prim-ministrul Finlandei Sanna Marin, care vizitează pentru prima dată Ucraina.

"Pentru noi, asistența militară a Finlandei este foarte valoroasă. Armele, politica de sancțiuni și unitatea partenerilor noștri în problema aderării Ucrainei la UE - aceasta este ceea ce poate asigura puterea în apărarea pământului nostru.

UPDATE 13:00 - Ucraina așteaptă de la partenerii săi internaționali mostre de arme care lovesc inamicul de la mare distanță”, spune comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi.

UPDATE 12:00 - Severodonețk a fost sub „foc constant” în ultima săptămână și jumătate, potrivit șefului administrației civile-militar locale. Aproximativ 90% din locuințe au fost avariate de lupte, a declarat Oleksandr Stryuk. Se crede că aproximativ 12.000-13.000 de oameni sunt încă în oraș, spune Stryuk - mulți dintre ei adăpostindu-se în subsoluri.

UPDATE 11:00 - Rușii spun că aproape 8.000 de soldați ucraineni sunt ținuți prizonieri în regiunile Lugansk și Donețk.

Aproape opt mii de soldați ucraineni sunt ținuți prizonieri pe teritoriul Republicilor Populare Lugansk și Donețk, a declarat ambasadorul LPR în Rusia, Rodion Miroshnik.

„Sunt mulți prizonieri. Desigur, sunt mai mulți dintre ei pe teritoriul Republicii Populare Donețk, dar acum cifra totală este undeva în jur de opt mii. E o ficră mare, la care se adaugă sute în fiecare zi”, a spus  Miroshnik.

UPDATE 10:45 - Ucrainenii spun că aproape 30.000 de militari ruși au fost uciși sau capturați, de la debutul invaziei. 

Între 24 februarie și 26 mai, Forțele Armate ale Ucrainei au eliminat aproximativ 29.600 de militari ruși, adică cu 150 de oameni mai mult decât în ​​ziua precedentă. 

Apărătorii Ucrainei au distrus, de asemenea, 1315 (+10) tancuri , vehicule blindate de luptă - 3235 (+22), sisteme de artilerie - 617 (+11), MLRS - 201 (+0), apărare aeriană - 93 (+0), avioane - 206 (+0), elicoptere - 170 (+0), UAV-uri nivel operațional și tactic - 502 (+11), rachete de croazieră - 114 (+2), nave / bărci - 13 (+0), vehicule și tancuri - 2225 (+8), echipament special - 47 (+3).

Cele mai mari pierderi ale rușilor din ziua trecută au fost observate în direcția Avdiivka. Datele sunt în curs de clarificare, a spus Statul Major.

Forțele rusești sunt aproape de a înconjura două orașe cheie din regiunea industrială ucraineană Donbas, cu bombardamente constante cu mortiere care distrug locuințe și ucid civili, au declarat oficialii ucraineni.

Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, transmite Reuters.

Dacă nu a reuşit să îngenuncheze capitala Ucrainei, Kiev, sau al doilea oraş al acesteia, Harkov, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului, format din două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiştilor.

Rusia a trimis mii de trupe în regiune, atacând din trei părţi în încercarea de a încercui forţele ucrainene care rezistă în oraşul Sievierodonetsk şi în oraşul geamăn Lysychansk. Căderea acestora ar lăsa întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, un obiectiv de război cheie al Kremlinului. 

„Ocupanţii au bombardat peste 40 de oraşe din Doneţk şi regiunea Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case şi o şcoală. Ca urmare a acestui bombardament, cinci civili au murit şi 12 au fost răniţi", a precizat, pe Facebook, Armata ucraineană. 

În comunicat se precizează că au fost respinse 10 atacuri inamice, au fost distruse patru tancuri şi patru drone şi au fost ucişi 62 de "soldaţi inamici".