MENIU

Război în Ucraina, ziua 785: Zelenski a cerut la reuniunea Consiliului European mai multe sisteme de apărare aeriană. Olanda se oferă să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru Kiev

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE la summitul Consiliului European, solicitând asistenţă urgentă în ceea ce priveşte sistemele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile zilnice ale Rusiei. Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru a le trimite în Ucraina.

UPDATE 00.00 - Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 18 aprilie că a primit un raport conform căruia centrul de instruire al centralei nucleare Zaporojie a fost vizat de o „tentativă de atac cu dronă”, fără a provoca victime sau pagube, relatează Kyiv Independent.

AIEA a declarat că echipa sa a auzit o explozie la 10:35 dimineața, ora locală, pe 18 aprilie, la în timp ce forțele de ocupație ruse de la centrala electrică au spus că a avut loc un atac cu dronă.

Acesta este al treilea atac asupra centrului de antrenament, care este situat chiar în afara perimetrului uzinei, raportat în ultimele săptămâni, a spus AIEA.

UPDATE 22.00 - Cancelarul german Olaf Scholz a spus că speră că membrii alianței NATO vor livra în curând șase sisteme de apărare aeriană Patriot Ucrainei, relatează Reuters.

„Sperăm că vor fi găsite încă șase în contextul NATO și am profitat de această ocazie pentru a susține acest lucru în multe discuții”, a spus Scholz joi, la sfârșitul celei de-a doua zile a unui summit UE de la Bruxelles, adăugând că Germania promisese deja că va livra unul.

UPDATE 20:38 Un polonez a fost arestat pentru că intenționa să-l asasineze pe Zelenski. 

Un polonez era gata să ajute serviciile de informații militare rusești într-un presupus complot de asasinare a președintelui ucrainean.

Biroul procurorului național al Poloniei a precizat că bărbatul, identificat doar că Pawel K., este acuzat că era pregătit să transmită agenților ruși informații privind securitatea aeroporturilor. Acesta a fost arestat miercuri în Polonia.

UPDATE 15:25 Trupele rusești au atacat mai multe așezări din regiunea Donețk

Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, au anunțat autoritățile locale, relatează The Kyiv Independent.

Așezările din estul regiunii ucrainene Donețk suferă zilnic de atacuri rusești din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

În total, 11 clădiri, o unitate administrativă și un magazin au fost avariate în urma atacului. De asemenea, o casă a fost distrusă, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.

 

UPDATE 14:04 - Rusia anunţă că a ”neutralizat” 20 de drone, două rachete balistice de tip Tocika-U şi cinci baloane. Doi morţi în bombardamente ruse în regiunea Doneţk

Rusia anunţă joi că a ”neutralizat” 20 de drone ucrainene în mai multe regiuni ruse la frontiera cu Ucraina, relatează AFP.

”În cursul nopţii (de miercuri spre joi), mai multe tentative ale regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste împotriva unor instalaţii situate pe teritoriul rus au fost împiedicate”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Armata rusă a ”neutralizat” 20 de drone, două rachete balistice de tip Tocika-U şi cinci baloane care servesc în general la deturnarea atenţiei sistemelor de apărare aeriană, precizează ministerul.

Şaisprezece dintre drone şi două rachete au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, ţintită aproape zilnic în atacuri ucrainene, se arată în comunicat.

O femeie rănită în acest atac a fost spitalizată, potrivit guvernatorului regiunii, Viceslav Gladkov.

Celelalte regiuni vizate sunt Voronej, tot la frontiera cu Ucraina, şi Rostov, în care se află cartierul general milittar al Operaţiunilor ruse în Ucraina, potrivit ministerului.

UPDATE 13:21 -Gruparea de hackeri Sandworm, cu legături cu spionajul rus, activă în Ucraina, pe cale să devină o ”ameninţare” mondială, avertizează într-un raport filiala gigantului american Google, Mandiant

O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm, activ în Ucraina, care este pe cale să devină o ”ameninţare” mondială, relatează AFP.

Mandiant, o societate importantă de securitate cibernetică, a reperat operaţiuni răuvoitoare desfăşurate de către această grupare care preia denumirea creaturii imaginare imaginate de către Frank Herbert în saga Dune.

Hackerii ţintesc locuri în întreaga lume considerate drept ”puncte fierbinţi” din punct de vedere politic, militar sau economic din perspectiva intereselor ruseşti.


”Am observat gruparea desfăşurând operaţiuni de spionaj în America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi America Latină”, arată în raport cercetători de la Mandiant.

În contextul în care ”un număr-record de oameni participă în alegeri naţionale în 2024, antecedentele Sandworm în privinţa tentativelor de amestec în procesele democratice cresc cresc şi mai mult gravitatea ameninţării pe care gruparea o poate reprezenta pe termen scurt”, se arată în raport.

În urmă cu cinci ani, 12 ofiţeri din cadrul spionajului militar rus au fost inculpaţi în Statele Unite cu privire la acuzaţii cu privire la un presupus amestec al acestora în alegerile prezidenţiale americane din 2016, care l-au condus pe Donald Trump la Casa Albă, potrivit FBI.

Miliardarul republican candidează din nou la preşedinţie, după ce nu a fost reales îin 2020.

UPDATE 12:39 - Doi presupuşi spioni ruşi, arestaţi în Bavaria, la Bayreuth. Dieter S. şi Alexander J., cu cetăţenie germană, acuzaţi că plănuiau acte de sabotaj pentru a împiedica susţinerea militară a Ucrainei. Între ţinte, instalaţii folosite de trupe staţionate în Germania

Parchetul federal german anunţă joi arestarea a doi presupuşi spioni ruşi, suspectaţi de planificarea unor acte de sabotaj menite să submineze susţinerea militară a Ucrainei, relatează AFP.

Cei doi bărbaţi - care deţin totodată cetăţenia germană - au fost arestaţi la Bayreuth, un oraş situat în landul Bavaria, anunţă într-un comunicat parchetul federal.

Identificaţi drept Dieter S. şi Alexander J., ei sunt acuzaţi de faptul că au efectuat reperări ale unor eventuale ţinte în vederea unor atacuri vizând inclusiv ”instalaţii ale Forţelor Armate americane” staţionate în Germania.

Poliţişti au percheziţionat domiciile şi locurile de muncă ale celor doi bărbaţi, miercuri.

Ei sunt suspectaţi de faptul că au ”acţionat în contul unui serviciu de informaţii străin” în ceea ce procurorii califică drept un ”caz deosebit de grav” de spionaj.

Principalul acuzat - Dieter S. - făcea schimb de informaţii cu o persoană cu legături cu serviciile ruse de informaţii din 2023, în vederea unor eventuale acte de sabotaj pe teritoriul Germaniei.

”Acţiunile vizau în special să submineze susţinerea militară a Ucrainei de către Germania, în apărarea împotriva războiului rus de agresiune”, declară procurorii.

UPDATE 11:05 - Numărul morților în urma atacului rusesc de la Cernigău a crescut la 18

Numărul oamenilor care şi-au pierdut viaţa în urma unui atac rusesc asupra oraşului Cernigău, în nordul Ucrainei, a crescut la 18, iar alte 78 de persoane au fost rănite după ce trei rachete au lovit miercuri centrul oraşului, au anunţat joi oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Atacul de la Cernigău, care a provocat daune infrastructurii civile a oraşului ucrainean, a fost cel mai sângeros atac aerian lansat de Rusia în ultimele săptămâni. Potrivit autorităţilor ucrainene, o instituţie de învăţământ, un spital şi 20 de locuinţe au fost avariate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a avertizat miercuri pe secretarul general al NATO că ţara sa are nevoie de "măsuri imediate" pentru a-şi întări apărarea antiaeriană în faţa bombardamentelor ruse, după atacul de la Cernigău.

UPDATE 9:38 -  FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia Rusiei va creşte în acest an cu 3,2%, mai rapid decât toate economiile avansate, a declarat FMI în raportul său World Economic Outlook, depăşind ratele de creştere prognozate pentru SUA (2,7%), Regatul Unit (0,5%), Germania (0,2%) şi Franţa ( 0,7%), transmite CNBC.

Predicţia este dificilă pentru naţiunile occidentale care au încercat să izoleze economic şi să pedepsească Rusia pentru invazia sa în Ucraina, declanşată în 2022.

 

Rutte se oferă să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru Ucraina
Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a oferit să cumpere sisteme de apărare antiaeriană Patriot de la aliaţi pentru a le trimite în Ucraina, potrivit The Guardian.

Intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene continuă să evidenţieze lipsa tot mai mare de sisteme de apărare aeriană suficiente.

"Ştim că multe ţări stau pe grămezi mari de sisteme Patriot, poate că nu doresc să le livreze direct", a declarat Rutte după ce a sosit la summitul de două zile al liderilor UE de la Bruxelles.

"Putem să le cumpărăm de la ei, le putem livra Ucrainei, avem banii disponibili. Este crucial".

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, de asemenea, aliaţii să îşi intensifice eforturile pentru a furniza Kievului sisteme suplimentare de apărare aeriană.

"Realitatea este că, bineînţeles, avem sisteme disponibile care sunt suficient de mari pentru a ne permite să livrăm semnificativ mai mult Ucrainei în ceea ce priveşte apărarea aeriană în general şi... exact la asta lucrăm", a adăugat el.

Urgenţa aprovizionării cu apărare antiaeriană a fost subliniată de un atac cu rachete ruseşti împotriva oraşului Cernihiv, miercuri dimineaţa, care a ucis cel puţin 17 persoane şi a rănit 60. Loviturile anterioare din ultimele săptămâni au provocat pagube importante reţelei energetice a Ucrainei, distrugând mai multe centrale termice.