MENIU

Război în Ucraina, ziua 781. Germania va furniza Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar

Germania va furniza Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar. Foto: Profimedia

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 781. Germania va furniza Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar pentru a se apăra împotriva "intensificării atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei", a anunţat sâmbătă Ministerul german al Apărării,

UPDATE 21:13 - Comandantul armatei ucrainene spune că ruşii au ca obiectiv să cucerească oraşul Ceasiv Iar până la 9 Mai

Comandantul forţelor armate ucrainene, Oleksandr Syrski, spune că Rusia îşi concentrează eforturile pentru a străpunge apărarea ucraineană de la vest de Bahmut, pentru a cuceri oraşul Ceasiv Iar şi pentru a crea condiţii pentru a avansa în continuare spre Kramatorsk. Potrivit comandantului, ruşii vor să cucerească Ceasiv Iar până la 9 Mai, când Moscova marchează cu fast Ziua Victoriei asupra nazismului.

"Ameninţarea rămâne relevantă, întrucât conducerea militară rusă a stabilit ca sarcină pentru trupele sale să captureze Ceasiv Iar până la 9 mai", a afirmat comandantul Oleksandr Sîrski, după o vizită de două zile pe linia frontului, relatează Ukrainskaia Pravda.

Tocmai de aceea, a spus comandantul, trupele care apără oraşul Ceasiv Iar, punct fierbinte de pe frontul de est, au primit arme suplimentare, pentru a contracara mai bine forţa armatei ruse în eforturile ei de a cuceri acest oraş strategic.

"Punerea în aplicare a planurilor inamicului este împiedicată de apărarea eroică a brigăzilor noastre, care au muşcat literalmente din pământ, reţinând atacurile zilnice ale inamicului. Folosindu-se de superioritatea lor numerică şi de diverşi factori motivaţionali, inclusiv execuţii, unele grupuri de infanterie inamice au ajuns în cartierul Novi, dar au fost distruse de loviturile dronelor kamikaze şi de focul de artilerie", a explicat generalul Oleksandr Sîrski.

UPDATE 16:05 - Ucraina cunoaște și ea oroarea dronelor teroriste iraniene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, arătând că ţara sa înţelege "oroarea" dronelor iraniene, folosite şi de Rusia în invazia din Ucraina, relatează The Times of Israel.

"Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu ajutorul rachetelor şi dronelor Shahed. Noi, în Ucraina, cunoaştem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, care foloseşte aceleaşi drone Shahed şi rachete ruseşti, aceleaşi tactici de atacuri aeriene în masă", a scris Zelenski pe X.

"Trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu. Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi întreaga lume, la fel cum acţiunile Rusiei ameninţă cu un conflict mai mare, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri în răspândirea terorii trebuie să se confrunte cu un răspuns hotărât şi unit din partea lumii", arată liderul ucrainean.

"Sunetul dronelor Shahed, un instrument al terorii, este acelaşi pe cerul Orientului Mijlociu şi al Europei. Acest sunet trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru lumea liberă, demonstrând că doar unitatea şi hotărârea noastră pot salva vieţi şi preveni răspândirea terorii în întreaga lume", mai spune liderul ucrainean.

"Cuvintele nu opresc dronele şi nu interceptează rachetele", a punctat Zelenski, reînnoind apelul său la asistenţă internaţională. "Este esenţial ca în Congresul Statelor Unite să se ia deciziile necesare pentru a consolida aliaţii Americii în acest moment critic", a subliniat Zelenski, în condiţiile în care o lege care prevede furnizarea de ajutor militar american semnificativ pentru Ucraina, de 60 de miliarde de dolari, la pachet cu un ajutor militar de 14 miliarde de dolari prevăzut pentru Israel, este blocată în Congres din cauza divergenţelor dintre republicani şi democraţi.

UPDATE - Ucraina spune că îşi întăreşte apărarea pentru a respinge ofensiva rusă spre Ceasov Iar

Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sârski, a afirmat duminica aceasta că trupele care apără oraşul Ceasov Iar (Ceasiv Iar), un punct fierbinte al frontului de est, au primit armament suplimentar pentru a contracara mai bine ofensiva armatei ruse, care vrea să ocupe această localitate strategică, informează AFP.

"Au fost luate măsuri pentru a întări în mod semnificativ brigăzile cu muniţii, drone şi echipamente de război electronic", a scris Sîrski pe Facebook, afirmând că a întreprins o vizită la unităţile militare vizate.

Cu o zi înainte, el a informat că situaţia de pe frontul de est "s-a deteriorat considerabil", susţinând că soldaţii ruşi îşi intensifică presiunea în direcţia Ceasov Iar.

Dacă ar ocupa acest oraş, soldaţii ruşi ar putea apoi să avanseze în regiune. Localitatea se află la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din regiune aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.

Duminică, Sîrski a mai spus că Rusia "îşi concentrează eforturile pentru a străpunge liniile de apărare ucrainene la vest de Bahmut", evocând acest oraş ocupat de ruşi în luna mai 2023, în urma unei bătălii extrem de sângeroase şi distrugătoare.

Sîrski a precizat că scopul comandamentului militar rus este de a "ocupa Ceasov Iar" înainte de 9 mai, ziua în care Rusia marchează victoria împotriva Germaniei naziste.

Astfel, Rusia vrea "să creeze condiţii pentru o avansare mai în adânc" spre Kramatorsk, a mai declarat comandantul-şef ucrainean.

"Din cauza creşterii atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei, guvernul german a decis să întărească şi mai mult apărarea aeriană ucraineană" prin livrarea unui "sistem Patriot suplimentar", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Sistemul provine din stocurile armatei germane şi urmează să fie furnizat imediat, a mai spus ministerul.

"Teroarea rusă împotriva oraşelor ucrainene şi a infrastructurii ţării provoacă suferinţe incomensurabile", a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius, la anunţarea deciziei. "Ea pune în pericol aprovizionarea cu energie a populaţiei şi distruge pregătirea operaţională a forţelor armate ucrainene", a mai spus el.

Acesta este cel de-al treilea sistem Patriot pe care Berlin îl furnizează Kievului. Ministerul german al Apărării a precizat că acest nou sistem este livrat "la cererea guvernului ucrainean" şi în coordonare cu aliaţii lor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit sâmbătă Germaniei pentru sprijinul acordat Ucrainei într-un "moment critic", făcând apel la aliaţii săi să-i urmeze exemplul.

"Sunt recunoscător cancelarului (german Olaf Scholz) pentru decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot şi rachete" pentru sistemele existente, a scris Zelenski pe Telegram.

"Aceasta este o adevărată demonstraţie de sprijin pentru Ucraina într-un moment critic pentru noi", a mai spus el.

Kievul le-a cerut în nenumărate rânduri aliaţilor săi occidentali mai multă muniţie şi sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva atacurilor ruse, însă ajutorul se epuizează din cauza blocajelor politice de la Washington, forţând soldaţii ucraineni să-şi economisească muniţia.

Mai multe articole despre: