MENIU

Război în Ucraina, ziua 779. Vladimir Putin: Rusia nu a respins niciodată o soluționare pașnică a conflictului ucrainean

Vladimir Putin

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 779.

UPDATE 20:10 - Premierul olandez Mark Rutte promite un ajutor suplimentar de un miliard de euro pentru Ucraina

Premierul olandez Mark Rutte a promis vineri un ajutor suplimentar de un miliard de euro pentru Ucraina "devastată zilnic de invazia rusă", relatează AFP.

"Ţările de Jos vor debloca anul acesta un miliard de euro suplimentar pentru sprijinul militar" al Ucrainei, iar suma se adaugă celor "două miliarde de euro deja convenite", a anunţat Mark Rutte pe reţeaua socială X.

"S-a decis, de asemenea, deblocarea a trei miliarde de euro pentru sprijin militar pentru anul viitor", a adăugat premierul olandez.

Mark Rutte, considerat favorit pentru preluarea funcţiei de secretar general al NATO, deţinută în prezent de norvegianul Jens Stoltenberg, consideră că "Ucraina are nevoie de mai mult pentru a se proteja" şi "trebuie să câştige această bătălie".

"Continuăm să facem tot ce ne stă în putere pentru a livra mai rapid mai multă muniţie şi apărare antiaeriană, în colaborare cu partenerii noştri internaţionali", a mai spus el.

Rusia a lansat în noaptea de miercuri spre joi peste 40 de rachete şi 40 de drone asupra teritoriului Ucrainei, un "atac masiv", potrivit autorităţilor ucrainene, care a vizat infrastructura energetică a ţării.

De la sfârşitul lunii martie, Rusia a lansat numeroase atacuri de anvergură asupra infrastructurii energetice ucrainene, provocând distrugeri însemnate sistemului energetic ucrainean şi cauzând pene de curent în unele regiuni ale Ucrainei

UPDATE 16:50 Zelenski, escală în secret în România

Președintele ucrainean a fost în România. Volodimir Zelenski a aterizat joi seară pe aeroportul din Suceava și a tranzitat județul cu mașina spre Ucraina.  Liderul de la Kiev a ajuns pe aeroportul din Suceava în cel mai mare secret, cu o aeronavă, fără ca personalul aeroportuar să știe cine se află la bord.

UPDATE 10:58 - Ucraina anunță că drone ruse au avariat în timpul nopții infrastructuri energetice în sudul țării

Atacuri cu drone întreprinse de Rusia în timpul nopţii asupra sudului Ucrainei au cauzat un incendiu la o facilitate energetică în regiunea Dnepropetrovsk şi au avariat o infrastructură critică în regiunea Herson, au anunţat vineri autorităţile ucrainene locale, informează Reuters.

Forţele ucrainene au doborât 16 din cele 17 drone lansate. Rusia a folosit de asemenea în acest atac rachete aeriene ghidate Kh-59, a precizat armata ucraineană pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Fragmente de drone au provocat un incendiu la facilitatea energetică, al cărei nume nu a fost menţionat. Serviciile de pompieri au stins incendiul, potrivit unui comunicat al guvernatorului regiunii Dnepropetrovsk, Serhii Lisak, dat publicităţii vineri dimineaţa.

UPDATE 8:33 - FSB afirmă că forţele speciale britanice operează în Ucraina şi susţine că a demascat o operaţiune de sabotaj

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că serviciul special naval britanic a operat în Ucraina şi a ajutat forţele ucrainene să desfăşoare tentative de operaţiuni împotriva forţelor ruse, informează Reuters.

FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că a dejucat un plan al forţelor speciale britanice de a debarca soldaţi ucraineni cu misiuni de sabotaj pe ostrovul Tendriv, un banc de nisip din Marea Neagră. FSB susţine că a capturat un soldat de rang înalt din cadrul forţelor speciale navale ucrainene şi a dat numele şi data naşterii acestuia.

FSB a afirmat că unitatea de forţe speciale ucrainene era "supravegheată de o unitate SBS (Special Boat Service), ceea ce indică implicarea directă a Marii Britanii în conflict".

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării nu a avut un răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, dar consideră conferinţa cu tematică ucraineană, organizată în Elveţia fără participarea Rusiei, un „spectacol ciudat”, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său din Belarus, Alexander Lukaşenko, în timpul discuţiilor de la Moscova, conform TASS. Putin a susţţinut că Rusia nu a atacat instalaţiile energetice ucrainene în timpul iernii, ”din considerente umanitare”, iar atacurile actuale sunt lansate în contextul ”procesului de demilitarizare”. Preşedintele rus a calificat drept ”o prostie” afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea ataca ţările occidentale, acestea fiind lansate de guverne „pentru a explica şi justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina”.

"Nu am refuzat niciodată să rezolvăm disputele pe cale paşnică. Mai mult, asta este exact ceea ce am fost înclinaţi să facem", a spus preşedintele rus, adăugând că aceste eforturi au dus la negocieri majore care au culminat la Istanbul.

Vladimir Putin s-a comparat cu Iisus în cel mai recent discurs

Moscova a ascultat apelurile conform cărora „Ucraina nu ar trebui să-l semneze [acele acorduri] „sub ameninţarea armei”” şi şi-a retras trupele de la Kiev, dar „apoi, sub presiunea Occidentului, partea ucraineană a renunţat la aceste acorduri”. „Imediat după ce am făcut asta, acordurile noastre au fost aruncate la coşul de gunoi”, a adăugat Putin.

Ucraina şi-a dat seama că nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă, a spus Putin:"Au refuzat să negocieze. Şi acum se află într-o situaţie destul de dificilă".

Putin a spus că va solicita medierea lui Lukaşenko, dacă va fi nevoie de noi discuţii. Liderul belarus a răspuns că sprijină poziţia Rusiei în această problemă.

Mai multe articole despre:
Vladimir Putin razboi in ucraina