MENIU

Război în Ucraina, ziua 769. Zelenski: Acest an ridică mai multe întrebări fundamentale cu privire la relaţiile Ucraina-NATO

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Preledintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că acest an ridică mai multe întrebări fundamentale cu privire la relaţiile Ucraina-NATO şi numai cu Ucraina în cadrul Alianţei putem conta pe o securitate reală în Europa. El mai spune că Industria ucraineană de apărare trebuie să producă exact ceea ce cere războiul, în cantitatea necesară şi în timp util, în funcţie de necesităţi şi că dronele vor fi unul dintre factorii decisivi pentru victoria în acest război

UPDATE 00.00 - Cel puţin 18 persoane, între care copii, au fost rănite marţi într-un atac rusesc asupra oraşului Dnipro, situat partea de centru-sud a Ucrainei.

„Dnipro, deja 18 răniţi. Dintre cele 12 persoane spitalizate, cinci sunt copii”, a informat guvernatorul regional Serguid Lyssak într-o postare pe Telegram.

Potrivit serviciilor de urgenţă în acest atac au fost distruse o întreprindere, o grădiniţă şi o unitate de învăţământ superior. „Un incendiu care s-a extins pe 150 de metri pătraţi a izbucnit la sediul întreprinderii”, au precizat acestea.

UPDATE 23.00 - Belarus vrea pace, dar se pregăteşte de război, spune Aleksandr Lukaşenko

Liderul autoritar din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a insistat marţi asupra intenţiilor paşnice ale ţării sale, în cursul unei vizite la Grodno, la graniţa cu Polonia şi Lituania.

UPDATE 20:41 - NATO își propune un fond de contribuții de aproape 100 de miliarde de dolari, timp de 5 ani, pentru sprijinul Ucrainei.

Propunerea înființării unui fond de contribuții aliate în valoare de 100 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru Ucraina a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Acest fond ar trebui să fie parte a unui pachet pe care liderii Alianței trebuie să-l semneze atunci când se vor reuni la Washington în iulie, relatează Bloomberg.

UPDATE 20.00 - Ministerul rus al Apărării revendică marţi cucerirea a peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei de la începutul lui 2024, în contextul în care armata rusă deţine iniţiativa împotriva armatei ucrainene, care duce lipsă de muniţie.

”În total, de la începutul anului, 403 km2 din teritoriul noilor regiuni ale Federaţiei ruse au trecut sub controlul nostru”, a anunţat, la o reuniune militară, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, potrivit ministerului.

El se referă la regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, şi Herson şi Zaporojie, în sud, a cărir anexare a fost revendicată de către Kremlin în septembrie 2022, dar pe care le controlează în parte.

UPDATE 19.00 - Vladimir Putin cere o schimbare „radicală” a politicii de imigrație în Rusia după atentatul terorist de la Moscova

Președintele rus a cerut marți ca Moscova să adopte o nouă abordare privind migrația, după ce tadjici care trăiesc în Rusia au fost arestați pentru comiterea atentatului terorist de la sala de concerte Crocus City Hall.

18.00 - Cum au ajuns dronele ucrainene echipate cu AI în inima Rusiei, pentru a lovi rafinărie după rafinărie. Efectele sunt deja vizibile

Aeronave ucrainene fără pilot tot mai capabile să evite bruiajul și apărarea antiaeriană a Moscovei au atacat mai multe instalații petroliere rusești în ultimele săptămâni, în încercarea de a reduce capacitatea de rafinare și de a încetini mașinăria de război a Kremlinului.

UPDATE 16:46 - Nicolai Patrușev, acuzații la adresa NATO: „Pregătesc ucrainenii pentru atacuri pe teritoriul Rusiei”. 

Instructorii NATO de pe teritoriul mai multor state sunt angajați în pregătirea mercenarilor și sabotorilor pentru a conduce operațiuni îndreptate împotriva Rusiei, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, într-un interviu pentru Argumente și fapte .

UPDATE 14:52 - Rusia susține că a interceptat bombe ascunse în icoane venite prin România

FSB-ul anunţă că a interceptat 27 de bombe ascunse în icoane, trimise din Ucraina prin România spre Rusia. 

Serviciul Federal de Securitate din Rusia a anunţat marţi că a interceptat 27 de dispozitive explozive ucrainene ascunse în icoane iar încărcătura a trecut şi prin România pe traseul Ucraina - România - Ungaria - Slovacia - Polonia - Lituania - Letonia - Rusia. Explozibilul confiscat era suficient pentru a arunca în aer o clădire cu cinci etaje, potrivit FSB. 

Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat marţi că au confiscat zeci de kilograme de explozibili proveniţi din Ucraina, ascunse în icoane şi alte obiecte bisericeşti care au tranzitat prin UE, inclusiv România.  Autorităţile ruse au publicat şi o filmare cu presupusele icoane-bombă. 

În total, serviciul rusesc de securitate susţine că a capturat 27 de dispozitive explozive, 70 de kilograme de explozibili de mare putere și 91 de detonatoare. 

UPDATE 12:16 - NATO ajută la organizarea loviturilor asupra Rusiei din Ucraina, afirmă Petrușev, un aliat al lui Putin

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat marţi că NATO luptă practic împotriva Rusiei în Ucraina şi că alianţa militară condusă de SUA ajută la organizarea de lovituri pe teritoriul suveran rus, informează Reuters.

Invazia pe scară largă a Ucrainei ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în 2022 a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor din Cuba în 1962, potrivit unor diplomaţi ruşi şi americani.

Patruşev, unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Putin, a spus că cei 75 de ani de istorie a NATO de la înfiinţarea sa la 4 aprilie 1949 arată că aceasta este o sursă pe termen lung de "pericol, criză şi conflict".

"Alianţa nord-atlantică este de facto o parte a conflictului ucrainean şi implicată activ în organizarea bombardării teritoriilor Rusiei", a declarat Patruşev pentru ziarul Argumentî i Faktî.

"În cadrul acesteia, se iau decizii colective cu privire la noi livrări de armament cu o creştere a capacităţilor lor tehnice şi a razei lungi de acţiune, iar instructorii NATO din mai multe ţări antrenează mercenari şi sabotori pentru participarea lor la operaţiuni antiruse", a adăugat el.

UPDATE 11:00 Un reprezentant al ocupaţiei ruse în regiunea ucraineană Lugansk (est), Valeri Ceaika, a fost ucis în explozia unei maşini-capcană, la Starobilsk, au anunţat autorităţile proruse, relatează AFP.

El a fost ucis în ”detonarea unui dispozitiv neidentificat”, în maşină, a anunţat luni Comitetul local de anchetă.

O anchetă a fost descvhisă cu privire la un ”act terorist”, potrivit comitetului, care precizează că circumstanţele incidentului sunt pe cale să fie stabilite.

 

UPDATE:

”NATO. Astăzi am organizat o reuniune specială privind activitatea noastră cu Alianţa în domeniul interoperabilităţii şi perspectivele pentru acest an. Au participat toţi oficialii noştri din domeniul relaţiilor internaţionale, ministrul apărării şi echipa de cooperare internaţională a ministerului”, a transmis preşedintele Ucrainei în mesajul zilnic către popor. 
 
”Acest an ridică mai multe întrebări fundamentale cu privire la relaţiile Ucraina-NATO. În special, aceasta se referă la summitul de la Washington şi la multe alte aspecte ale cooperării. Numai cu Ucraina în cadrul Alianţei putem conta pe o securitate reală în Europa”, mai spune Zelenski în mesaj. 
 
”Am avut o discuţie destul de lungă şi amănunţită cu oficialii militari şi guvernamentali despre drone, toate tipurile lor necesare - de la FPV la dronele noastre de atac, care dau rezultate remarcabile în distrugerea potenţialului militar al Rusiei în spate. Astăzi am vorbit despre nuanţele legate de producţie, sprijin şi finanţare, contracte şi despre flexibilitatea necesară în stabilirea  priorităţilor. Industria noastră de apărare trebuie să producă exact ceea ce cere războiul, în cantitatea necesară şi în timp util, în funcţie de necesităţi”, afirmă liderul ucrainean. 
 
Zelenski spune că ”în mod evident, dronele vor fi unul dintre factorii decisivi pentru victoria în acest război”.
 
”Ar trebui să fie un factor ucrainean, drone ucrainene, victorie ucraineană, ceea ce înseamnă că avem nevoie de drone ucrainene mai multe şi mai eficiente. Putem asigura acest lucru. Întâlnirea de astăzi s-a axat, de asemenea, pe sistemele de război electronic. Avem acum un număr semnificativ de produse ucrainene şi avem o mare determinare a producătorilor noştri de a ne consolida apărarea cu ajutorul războiului electronic. Noi punem la dispoziţie resursele statului în măsura maximă necesară şi lucrăm la soluţii cuprinzătoare. Soluţii care vor asigura acoperirea necesară pentru întregul front. Toţi cei din guvernul Ucrainei, toţi cei din forţele de apărare şi securitate ale Ucrainei care sunt responsabili de programul dronelor îşi cunosc clar sarcinile. Timpul şi eficienţa în îndeplinirea sarcinilor vor fi cruciale. Şi îi felicit pe toţi cei care lucrează sută la sută eficient în acest domeniu”, mai spune Zelenski. 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina