MENIU

Război în Ucraina, ziua 768 - Rusia cere extrădarea șefului serviciului de securitate ucrainean. Care e motivul

Razboi in Ucraina

Rusia cere Ucrainei să predea toate persoanele care au legătură cu acte teroriste comise în Rusia, inclusiv pe şeful serviciului de securitate SBU al ţării, a anunţat duminică Ministerul rus de Externe, potrivit Reuters.

UPDATE 00.00 - Un ucrainean care ar fi furnizat Rusiei materiale de construcție folosite pentru ridicarea fortificațiilor antitanc a fost reținut la Kiev, conform Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Autoritățile ucrainene susțin că bărbatul a trimis nisip, piatră zdrobită și ciment companiilor rusești, care le-au transformat apoi în fortificații în formă de piramidă, folosite de ambele părți pentru a împiedica progresul vehiculelor blindate pe linia frontului. (The Kyiv Independent)

UPDATE 22.00 - Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat bazele de date ale deținuților din Rusia, după moartea lui Navalnîi

​Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat o bază de date a persoanelor deținute în Rusia, care conținea sute de mii de nume, ei sperând că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit disidentul rus Alexei Navalnîi.

UPDATE 21.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înmânat ordinele Steaua de Aur - cea mai înaltă decorație militară din Ucraina - și crucile pentru Meritul Militar mai multor militari și familiilor unor soldați uciși în război, care primesc aceste onoruri post-mortem.

Într-un mesaj postat pe X, șeful statului ucrainean scrie: „Sunt recunoscător mamelor și taților eroilor ucraineni pentru că au crescut astfel de fii. Sunt recunoscător poporului și războinicilor noștri pentru că au păstrat independența Ucrainei”.

UPDATE 20.00 - Noile mini-tancuri robotizate ale armatei rusești, înarmate cu grenade, s-au alăturat săptămâna trecută unui asalt asupra pozițiilor ucrainene din jurul localității Berdychi, la vest de ruinele orașului Avdiivka, din estul Ucraine, scrie Forbes.

Cel puțin două dintre cele cinci sau șase vehicule rusești fără pilot au fost imobilizate și apoi distruse de dronele Ucrainei.

UPDATE 19.00 - Atacurile recente ale Rusiei au provocat daune semnificative sistemului energetic ucrainean, dar un colaps total este puțin probabil, a declarat luni șeful companiei naționale ucrainene de rețele electrice Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi.

Începând cu 22 martie, forțele rusești au atacat aproape zilnic centralele termice și hidroelectrice ucrainene, precum și rețelele principale, ceea ce a dus la pene de curent în multe regiuni ale țării.

„Scopul lor (al rușilor) este de a provoca pene de curent în unele orașe mari din Ucraina, iar scopul nostru este de a împiedica acest lucru", a declarat Kudrytskyi într-un interviu acordat Reuters.

Declarațiile vin în contextul în care cea mai mare companie privată de energie din țară, DTEK, a transmis că atacurile rusești au avariat cinci dintre cele șase centrale electrice ale sale, care au pierdut 80% din capacitate.

UPDATE 17.00 - Furnizorul național de gaze din R. Moldova, Energocom, a anunțat că luni și marți va furniza pentru prima dată clienților săi, în cadrul unui program test, volume de gaz natural lichefiat (GNL) de origine americană.

R. Moldova se baza aproape exclusiv pe gazul rusesc în cadrul unui acord cu Gazprom, dar și-a intensificat eforturile de diversificare după invazia în Ucraina.

Energocom a precizat într-un comunicat că va cumpăra GNL de la terminalul plutitor din Alexandroupolis în cooperare cu compania controlată de statul grec DEPA Commercial. „Luni și marți, vom cumpăra câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt aproximativ 28.000 MWh, ceea ce echivalează cu 2,6 milioane de metri cubi de gaz", a declarat Victor Binzar, directorul interimar al Energocom.

UPDATE 14:06 - Rușii par a fi încercat în acest weekend cel mai amplu atac mecanizat concentrat din ultimele luni, pe la Avdiivka (Donbas)

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) arată, în analiza sa zilnică, că Armata Ucraineană pare a fi respins, sâmbătă, un atac mecanizat al unui batalion rusesc, în apropiere de Avdiivka. Raportările ucrainene arată că 12 tancuri rusești și opt blindate de infanterie BMP au fost distruse în apropiere de Tonenke, o mică localitate aflată la vest de Avdiivka. El a adăugat că asaltul rușilor nu a reușit să străpungă linia de apărare ucraineană. De asemenea, imaginile geolocalizate publicate tot duminică prezintă un număr mare de tancuri și blindate rusești distruse și avariate, de-a lungul unui drum geolocalizat la nord-vest de Tonenke. 

Asaltul mecanizat de sâmbătă a fost cel mai amplu din ultimele cinci luni, de când rușii au lansat ofensiva de cucerire a Avdiivka. Faptul că ucrainenii l-au respins este un indicator pozitiv în privința capacității de apărare a Armatei Ucrainene în fața unor viitoare acțiuni pe scară largă și a preconizatei ofensive rusești de la finalul primăverii, subliniază ISW. Dar oficialii ucraineni continuă să avertizeze, pe bună dreptate, consideră Institutul, în privința acestei capacități, în condițiile în care pachetul de asistență militară din partea SUA încă este blocat în Congres, iar munițiile rămase sunt insuficiente. 

 

UPDATE 10:48
O explozie a afectat luni o cafenea cu tematică central-asiatică din orașul rus Voronej, a anunțat agenția de știri TASS. Nu este fost clar la acest moment dacă au existat victime ale deflagrației.

UPDATE 09:37
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 710 soldați, 20 de tancuri, 17 alte blindate de luptă, 32 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 35 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

UPDATE

SBU a respins imediat solicitarea Rusiei ca fiind "inutilă" şi a declarat că ministerul rus a "uitat" că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, face obiectul unui mandat de arestare internaţional.

Un comunicat al ministerului rus enumeră incidentele violente care au avut loc în Rusia de când forţele Kremlinului au invadat Ucraina în februarie 2022, inclusiv atentatele cu bombă care au ucis-o pe fiica unui naţionalist proeminent şi pe un blogger de război, precum şi un alt incident în care un scriitor a fost grav rănit.

Ministerul a precizat că investigarea acestor incidente a arătat că "urmele acestor infracţiuni duc în Ucraina".

"Rusia a transmis autorităţilor ucrainene cererile sale ... pentru arestarea şi extrădarea imediată a tuturor celor care au legătură cu respectivele acte teroriste", se arată în comunicat.

Comunicatul ministerului precizează că printre cei care trebuie predaţi se numără şeful SBU, Vasyl Maliuk, care a recunoscut că serviciul său a fost în spatele atacurilor asupra podului care leagă Crimeea de Rusia continentală.

"Partea rusă cere ca regimul de la Kiev să înceteze imediat orice sprijin pentru activitatea teroristă, să extrădeze părţile vinovate şi să despăgubească victimele pentru daunele suferite", se arată în comunicat.

"Încălcarea de către Ucraina a obligaţiilor sale în cadrul convenţiilor antiteroriste va duce la tragerea la răspundere a acesteia în termeni juridici internaţionali".

Comunicatul a făcut referire şi la atacul sângeros de la o sală de concerte din afara Moscovei, în care au murit 144 de persoane.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, iar oficialii americani au declarat că au informaţii care arată că acesta a fost comis de ramura afgană a reţelei, Statul Islamic Khorasan, sau ISIS-K.

Anchetatorii ruşi au declarat săptămâna trecută că au găsit dovezi că atacatorii din sala de concerte au avut legături cu "naţionaliştii ucraineni". Kievul neagă orice legătură cu atacul.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina