MENIU

Război în Ucraina, ziua 764: Patru morți în atacuri rusești. Kievul cere aliaților sisteme de apărare Patriot

Război în Ucraina (Profimedia)

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua numărul 764 și se înregistrează noi bombardamente și noi victime.

UPDATE 23:40 - Ucraina şi Polonia fac paşi în vederea soluţionării diferendului lor agricol

Şefii de guvern ai Poloniei şi Ucrainei au afirmat joi că au făcut "un pas înainte" spre soluţionarea disputei agricole în urma unei întâlniri foarte aşteptate, care a avut loc, joi, la Varşovia, informează AFP.

"Căutăm soluţii bune pentru ambele părţi în domeniul agriculturii, am făcut un pas înainte", a declarat premierul polonez Donald Tusk la o conferinţă de presă comună."Căutăm soluţii care poate că nu vor satisface toate părţile, dar care vor proteja interesele fundamentale ale fermierilor şi producătorilor polonezi, pe de o parte, şi ale fermierilor ucraineni, pe de altă parte", a adăugat el.

Din februarie, fermierii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva concurenţei considerate neloiale ale produselor alimentare care provin din ţara aflată în război, scutite de taxe vamale de către UE din 2022.

UPDATE 19:15 - SUA au transmis Rusiei un avertisment în scris cu privire la atacul de la Moscova, susţine Casa Albă

Casa Albă a respins joi ca fiind un "nonsens" acuzaţia Rusiei privind implicarea Ucrainei în atacul de săptămâna trecută de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, soldat cu peste 140 de morţi şi sute de răniţi, afirmând că este clar că Statul Islamic este "singurul responsabil" de atentat, relatează Reuters.

Statele Unite au transmis serviciilor de securitate ruse un avertisment în scris cu privire la posibilitatea comiterii unui atac extremist la marile adunări la Moscova, de altfel unul dintre multele furnizate în avans, a declarat într-un briefing purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby.

"Este foarte clar că ISIS (Statul Islamic) este singurul responsabil pentru oribilul atac de săptămâna trecută de la Moscova", a declarat Kirby. "De fapt, Statele Unite au încercat să ajute la prevenirea acestui atac terorist, iar Kremlinul ştie asta", a subliniat el.

UPDATE 18: 40 - Un avion militar rus s-a prăbuşit în largul Peninsulei Crimeea

Un avion militar rus s-a prăbuşit joi în largul Crimeii, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, iar pilotul a reuşit să se catapulteze şi a scăpat cu viaţă, a declarat Mihail Razvojaev, guvernatorul local instalat de Moscova, relatează AFP şi Reuters.

"Un avion militar s-a prăbuşit în mare (...) Pilotul s-a catapultat. El a fost recuperat de salvatorii din Sevastopol la o distanţă de 200 de metri de mal. Viaţa lui nu este în pericol", a scris Razvojaev pe Telegram.

Anterior, canalele ruseşti de Telegram au informat că un avion de luptă rusesc Su-35 s-a prăbuşit în apropiere de Sevastopol. Pentru moment nu se ştie ce anume a provocat incidentul.

UPDATE 17:50 - Scenariu-șoc în presă britanică. " E timpul să vorbim despre căderea Kievului"

Ultimele evoluții de pe fronul dn Ucraina, unde trupele ucrainene în retragere au reușit doar să încetinească înaintarea Rusiei, îi forțează pe liderii occidentali să se pregătească de un eşec. În condițiile în care armata Kievului, rămasă fără armele și munițiile de care au nevoie, "Este timpul să vorbim despre căderea Kievului", afirmă un editorial The Times.

Spre deosebire de opinia predominantă că acesta este "un conflict înghețat în care niciuna dintre părți nu poate obține un avantaj decisiv, există lupte grele pe linia frontului și există un risc real ca trupele ucrainene să fie împinse înapoi" - subliniază editorialistul Iain Martin.

UPDATE 14.00 - Construcția liniilor și structurilor defensive continuă în toate zonele de front, spune ministerul ucrainean al apărării.

„Soldații din trupele de geniu ale Forțelor de Sprijin ale Armatei sapă aproape non-stop tranșee, șanțuri, șanțuri antitanc, construiesc adăposturi și echipează alte fortificații”, se spune într-o postare pe Twitter.

UPDATE - 13:58 - Asasinate la comanda Kievului. Șeful SBU face dezvăluiri surprinzătoare: Fiica lui Dughin a fost ucisă din greșeală

Într-o intervenție neobișnuită la postul național de televiziune din Ucraina, șeful Serviciului de Securitate (SBU), generalul Vasili Maliuk, a vorbit despre campania de asasinate a Kievului pentru a elimina cetățenii ucraineni care colaborează cu Rusia sau chiar ruși apropiați de Putin. Maliuk a spus că spionii ucraineni au vizat „foarte multe” persoane responsabile de crime de război și atacuri împotriva cetățenilor ucraineni, potrivit SkyNews și Kyiv Post.

Maliuk a spus că Ucraina nu își poate asuma în mod oficial responsabilitatea crimelor, spunând postului național de televiziune ICTV: „Oficial, nu vom admite acest lucru. Dar, în același timp, pot oferi câteva detalii”. Șeful SBU a declarat că această campanie de asasinate, desfășurată prin rețele de agenți secreti și agenți clandestini, a acordat prioritate cetățenilor ucraineni care colaborează cu autoritățile de ocupație rusă pentru a aresta și tortura alți ucraineni. În interviu, Maliuk a oferit detalii despre mai multe crime autorizate de oficialii ucraineni și despre presupusele procese interne ale guvernului ucrainean care le-a autorizat.

Șeful SBU a spus că una dintre cele mai importante tentative de asasinat a fost împotriva filozofului politic rus și apropiatului aliat al lui Vladimir Putin, Aleksandr Dugin. A eșuat când propagandistul de la Kremlin a schimbat mașina cu fiica sa pe 20 august 2022. Daria Dughina a fost ucisă într-un asasinat cu mașină-capcană.

UPDATE 12:10 - Rusia a crescut importurile de benzină din Belarus, după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor sale

Rusia a crescut importurile de benzină din Belarus, în martie, pentru a combate riscul penuriei pe piaţa sa internă din cauza reparaţiilor neprogramate la rafinăriile ruseşti după atacurile cu drone, au declarat miercuri patru surse industriale şi comerciale, citate de Reuters.

De obicei, Rusia este un exportator net de combustibil şi un furnizor pe pieţele internaţionale, dar perturbarea activătăţilor sale de rafinare a forţat companiile petroliere să importe.

Rusia a interzis deja exporturile de benzină de la 1 martie pentru a încerca să asigure suficient combustibil pentru piaţa sa internă, după atacurile repetate cu drone ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, care au avut loc de la începutul anului.

Rusia importă în mod normal foarte puţin combustibil din Belarus, deşi a apelat la această ţară în perioada august-octombrie a anului trecut, când s-a confruntat cu o penurie de combustibil care a dus la o creştere rapidă a preţurilor benzinei şi a determinat o nouă interzicere a exportului de produse petroliere.

UPDATE 11:11 - Fostul cancelar german Gerhard Schroder susține că Occidentul trebuie să negocieze cu Putin

Fostul cancelar german Gerhard Schröder susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi DPA.

"Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani. Poate că acest lucru poate încă să ajute la găsirea unei soluţii negociate, nu văd o altă modalitate", a spus Schröder într-un interviu acordat agenţiei de presă germane.

Gerhard Schröder este prieten cu Putin încă din perioada când primul era cancelar al Germaniei (1998 - 2005). El continuă să lucreze pentru majoritatea companiilor ruseşti participante la proiectul energetic Nord Stream din Marea Baltică.

UPDATE 10:04 - Ucraina afirmă că a doborât peste noapte 26 de drone de atac ruseşti

Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP.

"Inamicul a lansat (...) 28 de drone de atac de tip Shahed-136/131" în cursul nopţii din regiunea rusă Kursk şi din Capul Tchauda, în peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014, a anunţat comandantul forţelor aeriene ucrainene Mikola Oleshchuk într-un mesaj postat joi dimineaţă pe Telegram.

"Douăzeci şi şase" dintre aceste drone au fost "distruse" în regiunile Odesa (sud), Harkov (est), Dnipropetrovsk (est) şi Zaporojie (sud), a adăugat Oleshchuk, fără a menţiona eventuale răniţi sau pagube.

De asemenea, Moscova a direcţionat în cursul nopţii trei rachete de croazieră Kh-22, o rachetă antiradar Kh-31P şi o rachetă sol-aer S-300 împotriva Ucrainei, potrivit aceleiaşi surse, care nu a dat alte detalii.

UPDATE 8:50 - Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte: "Bineînţeles, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din ţări terţe, ele devin pentru noi ţinte legitime, oriunde s-ar afla"

Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruseşti, a declarat miercuri seara Vladimir Putin, relatează Reuters.

Adresându-se piloţilor forţelor aeriene ruse, Putin a declarat că alianţa militară condusă de SUA s-a extins spre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are planuri de a ataca un stat NATO.

"Nu avem intenţii agresive faţă de aceste state", a spus Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului publicate joi.

"Ideea că vom ataca o altă ţară - Polonia, statele baltice şi cehii sunt, de asemenea, speriaţi - este un nonsens total. Este doar o prostie" - a afirmat liderul de la Kremlin.

Kremlinul, care acuză SUA că luptă împotriva Rusiei prin sprijinirea Ucrainei cu bani, arme şi informaţii, spune că relaţiile cu Washingtonul nu au fost probabil niciodată mai proaste.

UPDATE 6:45

Mai multe atacuri ruseşti au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit aproximativ 30 miercuri, inclusiv în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, ceea ce a determinat Kievul să ceară aliaţilor săi occidentali sisteme de apărare antiaeriană Patriot mai moderne, informează AFP.

La Harkov, care avea o populaţie de aproape un milion şi jumătate de locuitori înainte de război, un bombardament rusesc a ucis cel puţin o persoană şi a rănit 19, inclusiv patru copii, lovind ţinte civile, au anunţat autorităţile locale.

Potrivit primelor informaţii ale Parchetului General, două bombe de mare putere lansate de un avion au avariat blocuri de locuinţe, o şcoală şi o grădiniţă după-amiază.

Regiunea Harkov se învecinează cu Rusia în nord şi este în mod regulat sub tirul trupelor ruseşti.

În satul Borova, un băiat în vârstă de 12 ani a fost ucis miercuri seara într-un atac rusesc, a anunţat biroul procurorului local, adăugând că tipul de armă folosită nu a fost încă determinat.

De asemenea, patru persoane au fost rănite în bombardamente nocturne şi într-un atac cu dronă în zonă, a declarat anterior guvernatorul Oleg Sinegubov.

Alte două persoane au fost ucise în atacuri în alte părţi ale Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Herson din sudul ţării a declarat că o femeie în vârstă de 61 de ani a murit în casa sa în timpul unui atac cu drone asupra satului Mykhailivka, situat pe unul dintre malurile Niprului, râul care delimitează linia frontului în această zonă.

Şi o persoană a fost ucisă de focuri de artilerie la Nikopol, un oraş din sud-estul ţării, a deplâns guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lissak.

De asemenea, opt civili au fost răniţi în Nikolaiev, un mare oraş din sudul Ucrainei, în urma unui atac cu rachete balistice, potrivit primarului acestuia, Oleksandre Sienkevitch.

Explozia unei mine într-un sat din regiunea sudică Herson a ucis o persoană şi a rănit o a doua, ale cărei picioare au trebuit amputate, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Atunci când armata rusă s-a retras din zonele pe care le luase în stăpânire la începutul războiului, a lăsat în urma sa un număr mare de mine.

În oraşul ocupat Gorlivka, în regiunea estică Doneţk, o lovitură ucraineană a provocat moartea unei femei în apartamentul său, potrivit autorităţilor instalate de Rusia.

190 de rachete într-o săptămână

Ucraina le cere aliaţilor săi occidentali să trimită mai mult ajutor, şi mai repede. Dar diviziunile politice atât la Bruxelles, cât şi la Washington au împiedicat livrarea de arme şi fonduri în ultimele luni.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat din nou pe aliaţii Ucrainei să "accelereze livrarea" de avioane de luptă F-16 şi să transfere baterii Patriot suplimentare.

"Nu există nicio justificare raţională pentru care Patriot, dintre care există multe în întreaga lume, încă nu acoperă cerul deasupra Harkovului şi a altor oraşe şi localităţi atacate de teroriştii ruşi", a adăugat el. 

Ministrul său de externe, Dmitro Kuleba, a transmis acelaşi mesaj. Puternicul şi costisitorul sistem Patriot a fost livrat pentru prima dată Ucrainei în primăvara anului 2023.

Şeful diplomaţiei a subliniat, de asemenea, că o apărare antiaeriană robustă ar "salva mii de vieţi", ar reduce daunele aduse infrastructurii ucrainene şi ar ajuta soldaţii de pe linia întâi.

Kuleba a declarat că Rusia şi-a intensificat recent atacurile aeriene, lansând 190 de rachete şi trimiţând 700 de bombe ghidate între 18 şi 24 martie.

"Atacurile actuale ale Rusiei se caracterizează prin utilizarea intensivă a rachetelor balistice, care pot ajunge foarte repede la ţintă, lăsând civililor puţin timp pentru a se adăposti", a insistat ministrul.

Volodimir Zelenski a declarat că a vizitat miercuri regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, pentru a inspecta noile linii de apărare pe care ţara sa a început să le ridice în grabă în urmă cu câteva săptămâni pentru a opri înaintarea rusă.

"Construcţia de fortificaţii continuă în regiunea Sumî. Am inspectat tranşee, adăposturi, poziţii de tragere, de comandă şi de observare", a scris el pe Telegram, asigurând că Ucraina "îşi întăreşte apărarea".

Ucraina a declarat că a interceptat 10 din cele 13 drone lansate de armata Moscovei în cursul nopţii, în timp ce Rusia a afirmat că a distrus proiectile ucrainene lansate de sisteme de lansatoare de rachete în regiunea de frontieră Belgorod.

Potrivit guvernatorului acestei regiuni ruse, Viaceslav Gladkov, un om a fost rănit "de schije".

 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia patriot sua