MENIU

Război în Ucraina, ziua 747: Moscova îndeamnă NATO să nu mai nege trimiterea de militari în Ucraina. Stoltenberg îl dezaprobă pe Macron - LIVE TEXT

NATO

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, atrage atenţia NATO că nu are sens să mai nege faptul trimiterii de militari ai Alianţei în Ucraina.

UPDATE 22:30 -  Zelenski: „Atâta timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez”

„Atâta timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez”, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pledând totodată pentru trimiterea de „personal tehnic” pentru „coproducția” de tunuri Cezar și „instruire”, potrivit AFP citat de HotNews.ro.

„Copiii voștri nu vor muri în Ucraina”, a continuat președintele ucrainean într-un interviu acordat canalului de televiziune francez BFMTV și cotidianului Le Monde.

„Vă pot oferi cele mai recente informații: situația este mult mai bună decât în ​​ultimele trei luni”, a asigurat el contrazicând numeroase evaluări recente despre campania militară rusă în Ucraina.

Înaintarea rusă „a continuat în estul țării, astăzi comanda noastră, soldații noștri au oprit-o”, a spus el.

La 26 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina în viitor nu ar trebui „exclusă”, în numele unei „ambiguități strategice”.

UPDATE 21:15 - O nouă țintă lovită de Ucraina cu HIMARS. Kievul a reușit să distrugă un sistem electronic rusesc de război Palantin

Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus cel mai nou sistem rus de război electronic, Palantin, pe frontul din Zaporojie, relatează Ukrainska Pravda.

În timp ce efectuau operațiuni de recunoaștere pe frontul Zaporojie, operatorii UAV de recunoaștere ai Regimentului 3 Separat al Forțelor de Operațiuni Speciale au descoperit un sistem EW (Electronic Warfare) mobil Palantin.

UPDATE 20:00 - Rusia prezintă o lege care declară ilegală predarea către Ucraina a Peninsulei Crimea în timpul URSS

Deputaţi ai partidului pro-Kremlin Rusia Unită au prezentat luni în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal, un proiect de lege care declară ilegală predarea către Republica Sovietică Socialistă Ucraineană (RSS Ucraineană) a Crimeii în 1954, cu o săptămână înainte de împlinirea a zece ani de la anexarea peninsulei de către Federaţia Rusă, relatează EFE preluată de Agerpres.

"A se declara ilegală decizia de a scoate regiunea Crimeea din cadrul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFSR) şi de a o include în cadrul RSS Ucrainene în 1954", se arată în proiectul de lege publicat în baza de date a Dumei cu privire la scopul său.

De asemenea, deputaţii au denunţat faptul că această decizie a fost "adoptată prin intermediul unor acte normative lipsite de forţă juridică şi care au încălcat Constituţia RSFSR şi a Uniunii Sovietice" şi "nu corespund principiilor de bază ale statului de drept şi ale dreptului internaţional".

Este vorba de decizia luată de secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov, care a aprobat transferul teritoriului în februarie 1954.

După destrămarea URSS, Crimeea şi oraşul autonom Sevastopol, bază a Flotei ruse din Marea Neagră, au făcut parte din Ucraina independentă până în 2014, când au fost anexate de Rusia la 18 martie.

UPDATE 19:10 - Stoltenberg dezaprobă ideea lui Macron privind trupele în Ucraina, dar şi apelul Papei Francisc la negociere

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a delimitat luni de afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căruia aliaţii occidentali nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, dar şi de cele ale Papei Francisc, care a sugerat Kievului aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de aceasta din urmă.

"NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina şi NATO nu este parte în conflict, nici aliaţii NATO", a spus Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

El a subliniat că inclusiv în situaţia în care state membre ale NATO ar trimite trupe în Ucraina, o asemenea acţiune ar afecta alianţa în ansamblu, întrucât statele membre ale NATO sunt parte a unui pact de apărare colectivă.

Întrebat dacă preşedintele Macron a făcut o greşeală când a criticat ceea ce a descris drept "ambiguitatea strategică" asupra unei posibile desfăşurări de trupe occidentale în Ucraina, Stoltenberg a declarat: "Cred că este important să ne consultăm şi să avem o abordare comună asupra acestor teme, întrucât ele sunt importante pentru noi toţi".

UPDATE 18:00 - Kievul anunță că a doborât 15 din cele 25 de drone lansate de Rusia asupra Odesei; o instalaţie de infrastructură, lovită

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 15 din cele 25 de drone explozive lansate de Rusia în cursul nopţii de duminică spre luni asupra regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, unde o instalaţie de infrastructură a fost lovită, au declarat luni oficialităţi militare şi regionale, citate de Reuters.

Zece drone de tip Shahed au fost doborâte deasupra oraşului-port Odesa de la Marea Neagră, a indicat armata ucraineană într-un comunicat.

"Un alt atac masiv cu drone al ruşilor în timpul nopţii trecute în regiunea Odesa. Activitatea de luptă a durat o oră şi jumătate", a indicat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa.

"Unităţile de apărare antiaeriană au respins mai multe valuri de Shahed venind dinspre Marea Neagră prin manevre complexe şi între clădiri rezidenţiale şi cartiere industriale, ceea ce a îngreunat munca de apărare aeriană", afirmat el.

Potrivit acestuia, au fost avariate o facilitate de infrastructură, o clădire administrativă şi mai multe clădiri comerciale. În cursul dimineţii nu existau informaţii despre eventuale victime.

Regiunea Odesa din sudul Ucrainei a fost vizată de şase atacuri cu drone lansate de Rusia de la începutul acestei luni.

UPDATE 14.00 - Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 15 din cele 25 de drone ruseşti lansate în cursul nopţii asupra regiunii sudice Odesa, iar o instalaţie de infrastructură a fost lovită, au anunţat luni armata şi oficiali regionali.

 "Un alt atac masiv cu drone pe timp de noapte al ruşilor în regiunea Odesa. Activitatea de luptă a durat o oră şi jumătate", a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa. "Unităţile de apărare aeriană au respins mai multe valuri de drone Shahed venite dinspre Marea Neagră prin manevre complexe şi între clădiri rezidenţiale şi cartiere industriale, care au îngreunat munca de apărare aeriană", a detaliat guvernatorul.

Kiper a precizat că au fost avariate o instalaţie de infrastructură, o clădire administrativă şi câteva clădiri comerciale. Nu s-au raportat deocamdată victime.

UPDATE 12:38 - Șefa diplomației germane l-a criticat pe Papa Francisc în legătură cu afirmațiile sale privind Ucraina

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a criticat în mod ferm îndemnul Papei Francisc adresat Ucrainei de a negocia cu Moscova, afirmând că ea "nu înţelege" poziţia lui, informează luni AFP.

Papa a suscitat furia responsabililor ucraineni la sfârşitul săptămânii trecute după ce a declarat, într-un interviu pentru televiziunea elveţiană, că Ucraina "trebuie să aibă curajul de a arbora drapelul alb şi de a negocia", la doi ani de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei.

"Nu înţeleg" acest îndemn, a declarat Baerbock la canalul public ARD duminică seara.

"Eu cred că unele lucruri nu pot fi înţelese decât dacă le vezi cu ochii proprii", a adăugat ministrul german, care de la începutul războiului s-a deplasat de mai multe ori la Kiev.

UPDATE 11:21 - Postările scandaloase ale lui Dimitri Medvedev coincid cu datele livrării de vin din podgoriile lui

În pofida sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, vinul din podgoriile italiene ale lui Dmitri Medvedev continuă să fie livrat în Rusia. Mai mult, datele de livrare precedă în mod surprinzător fiecare postare scandaloasă a fostului preşedinte rus pe reţele de socializare, relevă o investigaţie a jurnaliştilor independenţi de la The Insider, preluată de Radio Chişinău.

Potrivit sursei citate, după declanşarea invaziei la scară largă în Ucraina, Dmitri Medvedev a început să facă declaraţii odioase în mod regulat. "Este posibil ca acest lucru să aibă legătură cu faptul că legendarele sale podgorii nu au căzut sub incidenţa sancţiunilor, iar vinul din Italia continuă să intre în Rusia lot după lot\"\", scrie The Insider.

Astfel, conform datelor ImportGenius, vinul de la Fattoria della Aiola (firma care gestionează podgoriile lui Medvedev din Italia) a ajuns în Rusia pe 17 iunie 2022, prin intermediul unei firme intermediare din Riga. La doar două zile după sosirea vinului italian, Medvedev scrie o postare pe Telegram în care "prezice" destrămarea Uniunii Europene şi o numeşte "tanti\" pe şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 10:24 - Cum interpretează Rusia apelul la negocieri făcut de Papă

Rusia consideră că îndemnul Papei Francisc la discuţii cu Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina a fost un apel adresat aliaţilor occidentali ai Kievului de a renunţa la ambiţia de a învinge Rusia şi de a recunoaşte greşeala Occidentului în războiul din Ucraina, a relatat agenţia italiană de presă ANSA, preluată de Reuters.

Papa Francisc a declarat că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul "steagului alb" şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia, care în doi ani a făcut zeci de mii de morţi.

"Din punctul meu de vedere, Papa cere Occidentului să lase deoparte ambiţiile sale şi să recunoască faptul că a greşit", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă ANSA.

Zaharova a spus că Occidentul se foloseşte de Ucraina ca de un instrument al ambiţiilor sale de a slăbi Rusia.

În ceea ce priveşte Rusia, "noi nu am blocat niciodată negocierile", a spus ea, adăugând că situaţia din Ucraina se află "într-un punct mort".

 

UPDATE 9:05 - Zelenski anunță că a vorbit o oră cu Macron și îi dă o replică dură Papei

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a dat duminică seara o replică dură Papei Francisc, care îndemnase Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia pacea, arătând că în războiul împotriva Rusiei, adevăraţii lideri spirituali sunt în prima linie şi îi ajută pe oameni cu rugăciuni, vorbe şi fapte, iar cei aflaţi la 2.500 de kilometri distanţă - aluzie la Vatican - nu pot emite pretenţii de a media virtual „între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”.

„Când răul rusesc a început acest război, la 24 februarie, toţi ucrainenii s-au ridicat pentru a se apăra: creştini, musulmani, evrei, toată lumea. Mulţumesc fiecărui capelan ucrainean care se află în armată, în forţele de apărare. Ei sunt în prima linie. Ei protejează viaţa şi umanitatea. Ei ne sprijină cu rugăciuni, vorbe şi fapte. Aceasta este ceea ce este biserica - cu oamenii. Şi nu la două mii şi jumătate de kilometri distanţă, undeva unde să medieze virtual între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să te distrugă”, a declarat Zelenski în discursul video de duminică seara.

„Le mulţumesc tuturor celor din Ucraina şi celor care sunt cu Ucraina, care fac totul pentru a salva vieţi, le mulţumesc tuturor celor care ne ajută şi care sunt cu adevărat aproape de noi - cu acţiuni şi rugăciuni”, a adăugat şeful statului ucrainean.

„În Ucraina, au existat mulţi pereţi cândva albi ai caselor şi bisericilor care acum sunt arşi şi zdrobiţi de obuzele ruseşti. Iar acest lucru vorbeşte foarte elocvent despre cine trebuie să se oprească pentru ca războiul să se oprească”, a punctat Volodimir Zelenski.

UPDATE

Ministrul polonez a declarat sâmbătă, în timpul unei conferinţe dedicate celei de-a 25-a aniversări a aderării Poloniei la NATO, că în Ucraina se află deja personal militar al NATO. În acelaşi timp, Radosław Sikorski nu a precizat la ce soldaţi şi din ce ţări se referea.

"Soldaţii din unele ţări NATO sunt deja în Ucraina. Şi aş vrea să mulţumesc ambasadorilor acelor ţări care au mers la aşa risc. (…) Spre deosebire de unii politicieni europeni, nu voi spune despre ce ţări este vorba", a menţionat Sikorski, potrivit News.ro.

În acelaşi timp, el a fost de acord cu declaraţia preşedintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea trimiterii trupelor NATO în Ucraina. "Sunt de acord cu această iniţiativă, pentru că în opinia mea are intenţii bune. Aceasta înseamnă că preşedintele Rusiei trebuie să se gândească care va fi următorul nostru pas", a declarat Radosław Sikorski, potrivit NewsMaker, citată de News.ro.

 

Mai multe articole despre:
nato razboi in ucraina rusia