MENIU

Război în Ucraina, ziua 744: Serviciile de spionaj spun că Rusia are capacitatea să continue războiul încă cel puțin doi ani

Razboi in Ucraina

Războiul din Ucraina continuă în ziua cu numărul 744. Conform informațiilor unui serviciu secret dintr-un stat NATO, Rusia are capacitatea de a continua conflictul de la granița României încă cel puțin 2 ani de zile.

UPDATE 00.00 -  Turcia se oferă să găzduiască un summit de pace

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri la Istanbul, la conferinţa de presă după întâlnirea avută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că Turcia se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina.

Erdogan a spus că a discutat în detaliu cu Zelenski despre evoluţia războiului din Ucraina. El a mai afirmat că Turcia va contribui semnificativ la reconstrucţia Ucrainei, după încetarea conflictului.

În schimb, Zelenski a declarat că Rusia nu va fi invitată la eventuala reuniune la vârf, dar un reprezentant al Moscovei ar putea participa la următoarea întâlnire, după ce se va stabili o foaie de parcurs către pace, convenită cu aliaţii Ucrainei la reuniunea programată în Elveţia.

UPDATE 22.00 -  Ministrul britanic al apărării Grant Shapps a insistat vineri, în timpul vizitei sale la Kiev, că Ucraina „trebuie să câştige războiul” cu Rusia şi pentru aceasta aliaţii ei trebuie să-şi intensifice sprijinul, după ce a anunţat în ziua precedentă că Marea Britanie va furniza armatei ucrainene un nou pachet de ajutor militar ce cuprinde peste 10.000 de drone de atac şi de recunoaştere.

UPDATE 20.00 - Zelenski a ajuns la Istanbul. Ce va discuta cu Erdogan

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află vineri în vizită în Turcia, unde a mulțumit „președintelui țării, precum și tuturor companiilor de apărare turcești și ucrainene pentru parteneriatul lor și pentru că au lucrat împreună pentru a aduce pacea mai aproape”.

UPDATE 18.00 -  Guvernul din Cehia infirmă declaraţia preşedintelui Petr Pavel că ar fi asigurată finanţarea achiziţiei a 800.000 de obuze pentru Ucraina.

Iniţiativa asumată de Republica Cehă pentru achiziţia din state terţe a circa 800.000 de obuze care vor fi livrate Ucrainei a colectat până în prezent fonduri doar pentru un prim lot de 300.000 de obuze, a precizat vineri premierul ceh Petr Fiala, după ce în ziua precedentă preşedintele ceh Petr Pavel susţinuse că este asigurată finanţarea pentru toate cele 800.000 de obuze.

UPDATE 16:13 - Ministrul german al apărării cere încetarea imediată a discuţiilor despre trimiterea unor trupe în #Ucraina.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut vineri să înceteze imediat discuţiile despre o eventuală trimitere a unor trupe străine în Ucraina care să sprijine această ţară în războiul cu Rusia, idee lansată de preşedintele francez Emmanuel Macron.


"Nimeni nu vrea cu adevărat să aibă trupe la sol în Ucraina. Acum există o dezbatere în desfăşurare pe acest subiect, prin urmare ar trebui să o oprim în acest moment", a spus ministrul german la Helsinki, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său finlandez Antti Hakkanen.

Boris Pistorius a admis că discuţiile între ţările europene şi membrii NATO sunt necesare, dar a apreciat că accentul la ora actuală trebuie pus pe găsirea celei mai bune modalităţi de a sprijini Ucraina, în condiţiile în care aliaţii acesteia nu reuşesc să ţină pasul cu nevoile armatei ucrainene.

UPDATE 14:02 - Medvedev îl numește pe Biden o rușine pentru America

Dmitri Medvedev, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, l-a numit vineri pe Joe Biden o "ruşine" pentru America şi a spus că preşedintele Statelor Unite nu are dreptul să se compare cu Franklin D. Roosevelt, relatează Reuters.

Biden şi-a deschis joi discursul privind Starea Uniunii cu o referire la un discurs din 1941 în Congres în care Roosevelt a spus că uniunea se confrunta cu un punct de cotitură fără precedent în istorie.

De asemenea, Biden l-a acuzat pe rivalul republican Donald Trump că s-a înclinat în faţa Rusiei şi, la puţin peste două săptămâni după ce l-a făcut pe Vladimir Putin "SOB nebun" (de la "son of a bitch", "pui de lele" n.r.), a spus că are un mesaj pentru preşedintele rus despre Ucraina: "Nu vom pleca".

UPDATE 12:10 - Putin le aduce un omagiu femeilor-soldat care luptă în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a adus vineri un omagiu, cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, femeilor-soldat care luptă în Ucraina şi celor care susţin atacul Moscovei împotriva statului vecin, relatează AFP.

Putin a promulgat, de asemenea, cu prilejul zilei de 8 martie, un decret pentru graţierea a 52 de femei condamnate şi efectuând pedepse cu închisoarea, dintre care unele au părinţi militari.

În discursul său, preşedintele rus a declarat că aduce un omagiu în special "femeilor care se află în zona operaţiunii militare speciale" în Ucraina şi care "îndeplinesc misiuni de luptă".

Potrivit ministrului apărării, Serghei Şoigu, peste 300.000 de femei "activează în forţele armate" ruse.

Anul trecut, el a precizat că 1.100 dintre ele "luptă" în Ucraina, altele ocupând funcţii de susţinere.

UPDATE 11:28 - Douăzeci şi opt de ţări au participat la o reuniune de susţinere a Ucrainei, la Paris, anunţă Ministerul francez al Apărării. Fiecare s-a plasat pe opt ”şantiere” şi a stabilit un calendar

Douăzeci şi opt de ţări au participat la o reuniune ministerială, o continuare a unei reuniuni internaţionale consacrate susţinerii Ucrainei de la 26 februarie, organizată de Franţa, cu obiectivul de a face mai bine şi mai mult în vederea eşecului Rusiei, relatează AFP.

Ucraina, mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE), Regatul Unit, Statele Unite şi Canada au fost reprezentate la întâlnire la nivel ministerial prin videoconferinţă, a anunţat joi seara, într-un comunicat, Ministerul francez al Apărării.

Reuniunea durat aproape trei ore, au declarat două surse diplomatice europene.

Există un ”salt colectiv şi un sentiment de urgenţă potrivit căruia trebuie să se facă mai miult şi mai bine, să se facă altfel în favoarea Ucrainei”, a declarat o sursă dipolomatică franceză cu puţin înainte de începerea videoconferinţei.

Această întâlnire a avut loc în continuarea unei reuniuni internaţionale de susţinere a Ucrainei care a avut loc la Paris la 26 februarie, la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron.

UPDATE 10:50 - MAE nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale desfăşurate de autorităţile ruse în teritoriile ucrainene

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale organizate de autorităţile ruse în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol.

"În perioada 15 - 17 martie 2024, au loc alegeri prezidenţiale în Federaţia Rusă. Autorităţile ruse au anunţat organizarea scrutinului şi în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar de Federaţia Rusă începând cu anul 2014. Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte şi nu va recunoaşte legitimitatea alegerilor menţionate desfăşurate în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, care sunt părţi integrante ale Ucrainei. De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de MAE.

UPDATE 9:43 - Kievul și Moscova spun că au doborât zeci de drone inamice

Ucraina şi Rusia au declarat că au doborât zeci de drone inamice în noaptea de joi spre vineri, în timp ce ambele părţi au lansat atacuri nocturne asupra unor ţinte din spatele liniilor frontului, relatează AFP.

Conform forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat în cursul nopţii 37 de drone explozive iraniene Shahed şi trei rachete asupra teritoriului ucrainean.

"Ca urmare a operaţiunilor de luptă, 33 de (drone) Shahed au fost doborâte" în regiunile Kirovograd (centru), Odesa, Herson, Mikolaiv (sud) şi Harkov (nord-est), au transmis forţele aeriene pe Telegram.

În regiunea Harkov, care a fost supusă frecvent atacurilor de artilerie, rachete şi drone, cinci persoane, între care şi un copil de trei ani, au fost rănite într-un atac, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, care a postat pe contul său Telegram fotografii în care se văd magazine cu ferestre explodate şi un crater lângă o clădire rezidenţială.

La Moscova, Ministerul Apărării a informat că a interceptat 16 drone ucrainene în zorii zilei de vineri. Cincisprezece dintre ele au fost distruse în regiunea sudică Volgograd, care se află la aproximativ 300 de kilometri de liniile frontului din estul Ucrainei.

UPDATE

Sunt mai multe motive care indică faptul că războiul din Ucraina va fi purtat de Rusia încă cel puțin doi ani.

Evaluarea aparține serviciilor de spionaj din Lituania, țară aflată, alături de celelalte state baltice, în vizorul Moscovei în perspectiva extinderii conflictului dincolo de granițele NATO.

Un raport întocmit de Departamentul de Contrainformații al Securității Statului și de Serviciul de Informații și Securitate din Ministerul lituanian al Apărării menționează prețul ridicat al țițeiului la nivel global, mecanismele de eludare a sancțiunilor internaționale și investițiile statului rus într-o economie transformată din mers pentru un război de anduranță.

Toate acestea oferă Moscovei suficiente resurse pentru a continua agresiunea armată în Ucraina la intensitatea actuală în perioada următoarelor 24 de luni, cel puțin, se arată în documentul citat de agenția Reuters.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina