MENIU

Război în Ucraina, ziua 741: Ucrainenii susțin că au spart serverele ministerului rus al Apărării

Razboi in Ucraina

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 741 de conflict.

UPDATE 00.00 -  Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina şi Republica Moldova

Acordurile iniţiale au fost semnate în iunie 2022 şi ulterior prelungite până la sfârşitul lunii iunie 2024. Acestea acordă drepturi de transport bilaterale transportatorilor din Ucraina, din Republica Moldova şi din UE pentru teritoriile celeilalte părţi.

Având în vedere perturbarea sau închiderea rutelor de transport tradiţionale din regiune din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi a indisponibilităţii Mării Negre ca rută comercială tradiţională pentru cele două ţări, prelungirea până cel puţin la sfârşitul anului 2025 va contribui la securizarea lanţurilor de aprovizionare.

UPDATE 22.00 - După declarațiile privind trimiterea de trupe în Ucraina, Macron spune că îşi asumă îndemnul la „un salt strategic” și avertizează împotriva „spiritului defetist” în războiul cu Rusia.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a afirmat marți preşedintele francez Emmanuel Macron, adăugând că „claritatea” acestor afirmaţii ale sale este lucrul „de care Europa are nevoie”.

„Rusia nu trebuie să învingă în acest război”, a insistat Macron. Dar, a adăugat el, „noi nu vrem escaladare, n-am fost niciodată în beligeranţă”.

UPDATE 21.00 -  Șeful spionajului moldovean a declarat marți că Rusia plănuiește noi încercări de a se amesteca în afacerile interne ale țării prin provocarea de proteste, interferența în viitoarele alegeri prezidențiale și perturbarea planurilor de aderare la Uniunea Europeană. 

Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate, a declarat că agenția sa a interceptat un nivel record de activități ale serviciilor de securitate rusești începând cu 2023 și că se așteaptă la mai multe acțiuni destabilizatoare în acest an și anul viitor.

„Serviciile de informații rusești intenționează să intervină și în acest an în procesele electorale", a declarat Musteața presei, potrivit Reuters.

UPDATE 19:42 - Rusia spune că a interceptat avioane NATO în Marea Neagră.

Rusia a afirmat marţi că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta trei avioane militare franceze care se apropiau de frontiera sa deasupra Mării Negre, un tip de incident care nu este unul rar, dar care intervine într-un context de tensiuni cu Franţa, informează AFP şi Reuters.

"La apropierea avionului de vânătoare rus, aparatele militare străine au făcut stânga împrejur", a anunţat Ministerul Apărării rus înt-un comunicat, precizând că acestea erau două aparate Rafale şi un avion radar al armatei franceze.

UPDATE 18.00 Premierul ucrainean Denys Șmihal a declarat luni că livrările de arme, care sunt esențiale pentru Kiev, nu au fost afectate de blocarea frontierei de către fermierii polonezi, protest care durează de mai multe săptămâni.

În ciuda protestelor șoferilor de camioane și ale agricultorilor polonezi, nu au existat cazuri de blocare a livrărilor de arme și echipamente militare, de ajutor umanitar sau de combustibil către Ucraina”, a declarat Șmihal în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit premierului ucrainean, aceste livrări occidentale, care sunt esențiale pentru efortul de război al Kievului împotriva Rusiei, „sunt trimise Ucrainei fără obstacole”.

UPDATE 17.00 - Uniunea Europeană trebuie să permită producătorilor ucraineni de alimente accesul pe termen lung la piețele UE, în loc să prelungească măsurile an de an, lăsându-i la mila presiunilor politice, a declarat luni un oficial ucrainean de rang înalt.

Ucraina dorește să elimine definitiv taxele vamale și cotele pentru importurile de produse agricole din UE prin actualizarea acordului său comercial cu UE sau cel puțin să prelungească suspendarea actuală cu trei ani, a declarat Markiyan Dmytrasevych, ministru adjunct pentru politica agrară și alimentație.

„Avem nevoie de ceva mai convenabil pentru planificare. O mulțime de resurse sunt alocate acestor discuții în fiecare an. Apoi avem noi cereri, noi proteste în UE și în statele sale membre”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat în timpul unei vizite la Bruxelles.

UPDATE 15:30 - Rusia amenință cu măsuri similare în scandalul jurnaliștilor

Jurnaliștii germani vor părăsi teritoriul Rusiei dacă autoritățile germane se vor atinge de jurnaliştii ruși, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la postul de televiziune "Soloviov Live", potrivit Rador Radio România.

"Vreau să vă spun din start, pentru ca toată lumea să știe, s-a transmis asta deja şi prin canale diplomatice la Berlin, că dacă se vor atinge de corespondenții ruși și își duc planurile până la capăt, jurnaliștii germani vor părăsi Rusia" - a spus Zaharova.

 

UPDATE 12:08 - Trupe occidentale: Președintele Macron afirmă că refuză o logică a escaladării

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că refuză "să intre într-o logică a escaladării", după comentariile sale controversate cu privire la opţiunea unei posibile trimiteri, pe viitor, de soldaţi occidentali în Ucraina, transmite AFP.

"Ca răspuns la o întrebare ce mi-a fost adresată cu privire la trimiterea de trupe, am răspuns că nimic nu este exclus", a amintit Emmanuel Macron într-un interviu acordat cotidianului ceh Pravo, din care a fost postat online un extras luni seara, în ajunul vizitei sale la Praga.

"Lansăm dezbaterea şi ne gândim la tot ce putem face pentru a sprijini Ucraina", a adăugat el.

"Întotdeauna am fost clar cu privire la cadrul nostru, nu suntem în război împotriva poporului rus şi refuzăm să intrăm într-o logică a escaladării", a adăugat el.

UPDATE 9:55 - O gară din regiunea Kursk, vizată de lovituri aeriene

O gară din regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, a fost vizată marţi de lovituri aeriene care nu au provocat răniţi, a declarat guvernatorul regional Roman Starovoit, relatează AFP.

"Gara din Gluşkovo a fost ţinta unor lovituri aeriene lansate de Ucraina", a scris Starovoit pe Telegram.

Loviturile aeriene au provocat un incendiu care a fost stins rapid şi care au deteriorat liniile de înaltă tensiune, privând de electricitate gara din Gluşkovo şi satul din apropiere Kulbaki, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 9:00  Lupte grele în Crimeea: serviciile secrete ucrainene ar fi scufundat nava rusească \"Serghei Kotov\"

 

Dronele navale ucrainene au lovit noaptea trecută nava de patrulare rusă „Serghei Kotov” din zona Crimeea.

Potrivit Ukrainska Pravda, această informație a fost confirmată de o sursă din cadrul Direcției Principale de Informații, atac coordonat de soldații Direcției Principale de Informații, relatează Unian, publicație din Ucraina.

Șeful biroului președintelui ucrainean a confirmat atacul. Între timp, pe diverse canale de Telegram, a apărut un clip în care se presupune că e momentul în care nava e scufundată, însă e greu de precizat dacă filmarea e și autentică. Filmarea nu a fost confirmată și de o sursă independentă.

UPDATE 7:25 - Lituania va contribui la finanțarea planului ceh de creștere a stocului de muniție de artilerie al Ucrainei

Lituania a anunţat că se va alătura iniţiativei cehe de a procura muniţie de artilerie pentru Ucraina, care este atacată de Rusia de peste doi ani, informează dpa.

Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a făcut o promisiune în acest sens într-o conversaţie telefonică pe care a avut-o luni cu omologul său ceh, Petr Fiala.

"Lituania se alătură şi va finanţa iniţiativa cehă privind muniţia", a scris şefa guvernului lituanian pe X, fostul Twitter.

UPDATE:

Serviciul de informații militare al Ucrainei, GUR, a anunțat că a reușit un atac cibernetic asupra ministerului rus al apărării, în urma căruia a obținut software, coduri, și documente clasificate

„Serviciul de informații ucrainean dispune acum de softurile de securitate a informațiilor și de criptare utilizate de Ministerul rus al Apărării, precum și de o serie de documente ale serviciilor secrete ale ministeruluide război rus. Este vorba despre ordine, rapoarte, instrucțiuni, și alte documente care au circulat între peste 2000 de unități structurale ale agenției ruse de securitate. Informațiile obținute ne permit să stabilim structura completă a sistemului Ministerului rus al Apărării și a componentelor sale”, spune GUR într-o postare pe Telegram.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina