MENIU

Război în Ucraina, ziua 734: Zelenski, în alertă. Rusia pregătește o nouă ofensivă. Contre puternice între Scholz și Macron - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Război în Ucraina, ziua 734. Zelenski a mai anunţat că milioane de oameni vor fi uciși dacă nu primește ajutorul blocat de republicani. Ucraina nu a primit decât 30% dintr-un milion de obuze de artilerie promise de UE anul trecut. Liderul de la Kiev a mai spus în conferinţă de presă comună cu premierul bulgar Nikolai Denkov:

UPDATE 23.30

"Lupte violente" se dau în prezent în apropiere de Ceasiv Iar, oraş-cheie de lângă Bahmut, în estul Ucrainei, spre care armata rusă "încearcă activ să avanseze", a indicat marţi armata ucraineană, relatează AFP,  potrivit Agerpres.

O eventuală cucerire a acestei localităţi, părăsită aproape în întregime, ar putea permite forţelor ruse să-şi intensifice şi mai mult atacurile asupra Kramatorsk, ultimul mare oraş din Donbas controlat încă de Kiev şi din ce în ce mai vizat de bombardamentele ruse.

După pierderea Bahmut, la capătul uneia dintre cele mai lungi şi sângeroase bătălii în acest război, armata ucraineană a preluat sub control două localităţi pe flancul sudic al acestui oraş în cursul contraofensivei din vară.

UPDATE 21:40 - Secretarul adjunct pentru Europa de Est în Departamentul de Stat al SUA, Christopher Smith, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, a avut întrevederi cu vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrean, la Chişinău şi cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, la Tiraspol. Discuţiile s-au axat în principal pe evoluţiile din dosarul transnistrean, informează marţi Radio Chişinău.

La întâlnirea de la Tiraspol a participat şi responsabilul de relaţiile externe ale regiunii, Vitalii Ignatiev, precizează NewsMaker.

Potrivit unui comunicat publicat de Tiraspol, Vadim Krasnoselski a subliniat importanţa dialogului cu SUA în calitate de observator în formatul de negocieri privind soluţionarea diferendului transnistrean "5+2" (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE, ca observatori).

UPDATE 20:30 - Statele Unite nu vor trimite trupe combatante în Ucraina, a precizat marţi Casa Albă, după ce în ziua precedentă preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat o posibilă desfăşurare de trupe terestre străine în sprijinul armatei ucrainene în războiul cu Rusia.

"Preşedintele (american Joe) Biden a fost clar asupra faptului că Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina", a declarat, potrivit Reuters şi AFP, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson, după ce Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu o delegaţie a Congresului pentru a discuta despre ajutorul oferit Ucrainei.
 

UPDATE 19:00 - Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că promisiunea UE de a aloca un milion de obuze Ucrainei a fost ceva nerealist de la bun început.

„Trebuie spus că nu am avut acest milion de obuze. Cu siguranță a fost un angajament nechibzuit. Realitatea este că, pe termen foarte scurt, poți oferi doar muniție pe care o ai în stoc sau pe care o produci la timp. ”, a declarat președintele francez la o conferință de presă la Palatul Elysee, relatează Nexta. Anterior, Zelensky a spus că Ucraina a primit doar O TREIME din milionul de obuze promis.

UPDATE 17:50 - Armata ucraineană s-a retras din satele Severne şi Stepove, situate în apropierea oraşului Avdiivka ce a fost capturat recent de trupele ruse în provincia Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat marţi un purtător de cuvânt militar ucrainean citat de Reuters şi AFP.

Potrivit acestui purtător de cuvânt, Dmitro Lihovii, trupele ucrainene s-au retras din cele două sate după ce în seara şi noaptea trecute s-au dat "lupte crâncene pentru Severne", care au provocat "pierderi grele" în rândul trupelor ruse.

Mai devreme, armata rusă anunţase preluarea controlului asupra satului Severne, în timp ce-şi continuă ofensiva în acel sector al frontului unde a revendicat mai multe succese după ce a ocupat oraşul Avdiivka, ce a fost o redută fortificată a armatei ucrainene

Aceasta din urmă s-a retras luni şi dintr-un alt sat din acelaşi sector al frontului, Lastocikine, pentru a-şi "organiza apărarea".

Armata rusă a revendicat de asemenea distrugerea unui tanc american Abrams al armatei ucrainene, după ce pe canalele de Telegram ruse au apărut imagini neautentificate de alte surse şi filmate din dronă, care arată un tanc de acest tip în flăcări după ce a fost distrus.

De partea sa, armata ucraineană a revendicat doborârea altor două avioane ruseşti de vânătoare bombardament Sukhoi SU-34 în ultimele 24 de ore, ridicând la şapte numărul avioanelor de acest timp pierdute de Rusia în ultimele zece zile, plus alte două avioane de vânătoare SU-35 doborâte. La sfârşitul săptămânii trecute, armata ucraineană a reuşit de asemenea să doboare încă un avion rusesc de detecţie radar A-50, după ce doborâse încă unul în ianuarie, astfel că armata rusă mai are, potrivit Kievului, doar şase astfel de aparate ce sunt esenţiale pentru supravegherea aeriană, culegerea de informaţii, identificarea ţintelor terestre şi aeriene şi coordonarea trupelor

UPDATE 15.00 - Şoigu anunță că forțele ruse au ocupat peste 300 de kilometri pătrați din Ucraina de la începutul acestui an

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat, marți, că forțele Moscovei au ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului.

"După stabilirea controlului asupra importantului bastion inamic Avdiivka, forţele ruse continuă să-şi îmbunătăţească poziţiile în sectoarele Doneţk şi Kupiansk, ocupând poziţii înalte de la armata ucraineană. De la începutul anului, 327 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de forţele naziste", a declarat Şoigu.

Potrivit acestuia, în ultima săptămână armata rusă a expulzat forţele ucrainene din oraşele Pobeda, Lastocikine şi Severne din regiunea Doneţk, anexată ilegal de Rusia în septembrie 2022, notează Agerpres, care citează EFE.

UPDATE 13:40 - Trupele ucrainene au doborât un alt avion rusesc Su-34

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene Nikolai Oleshchuk, anunță, într-o postare pe Telegram, că Ucraina a doborât un alt avion rusesc Su-34, potrivit BBC.

The AFU shot down another Russian Su-34 fighter jet in the Eastern direction - Air Force Commander Oleshchuk. pic.twitter.com/FaivxTrOSK

— NEXTA (@nexta_tv) February 27, 2024

UPDATE 12.30 - Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au împiedicat trupele ucrainene să treacă de pe malul drept al râului Nipru, în apropiere de satul Krînkî din regiunea ucraineană Herson, a relatat agenția de presă de stat rusă TASS, preluată de Reuters. 

UPDATE 11:05 - Scholz îl contrazice pe Macron: Niciun soldat european sau NATO nu va fi trimis în Ucraina

Cancelarul german a afirmat marți că „niciun soldat” nu va fi trimis în Ucraina de către țările europene sau NATO, la o zi după ce președintele francez a declarat că nu exclude această perspectivă, potrivit agenției AFP.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul german a declarat că „ceea ce s-a decis între noi de la bun început rămâne valabil și pe viitor”, adică „nu vor exista trupe pe teren, nu vor fi soldați trimiși nici de statele europene, nici de statele NATO pe teritoriul ucrainean”.

UPDATE 10:23 - Mai multe țări din UE sunt favorabile achiziționării de muniție produsă în afara Europei pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a sprijini în continuare efortul de război al Ucrainei, au declarat luni, la Paris, participanţii la o întâlnire dedicată susţinerii Kievului, transmite AFP.

Această propunere, iniţiată de Cehia,"se bucură de un mare sprijin din partea mai multor ţări", a declarat premierul ceh Petr Fiala la finalul acestei întâlniri care a reunit peste 25 de ţări aliate ale Kievului.

"Este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei", a declarat premierul ceh, asigurând că aproximativ 15 ţări sunt pregătite să se alăture acestei iniţiative care îşi propune să răspundă penuriei de muniţie, în special de obuze de artilerie, din Ucraina.

UPDATE 9:07- Trei morți după ce o mașină civilă a fost lovită de o dronă în regiunea Belgorod, potrivit guvernatorului

Cel puţin  trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite după ce o dronă a lovit o maşină cu civili în satul Pochaevo, în regiunea rusă Belgorod, a declarat luni guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, citat de CNN.

Gladkov a dat vina pe forţele armate ucrainene pentru această lovitură. El a precizat într-o postare pe Telegram că persoanele aflate în maşină în momentul loviturii erau muncitori locali din domeniul construcţiilor.

Trei bărbaţi "au murit din cauza rănilor suferite în urma exploziei" care a urmat grevei, iar alte trei persoane au fost spitalizate cu răni provocate de schije, a precizat el.


Anterior, luni, satul Novaya Tavolzhanka din regiunea Belgorod "a fost supus unor tiruri de mortiere din partea forţelor armate ucrainene", a declarat Gladkov.

Ca urmare, doi copii în vârstă de 10 şi 11 ani au fost răniţi şi transportaţi la spitalul local, potrivit lui Gladkov.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent victimele.

UPDATE 8:00 - Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă", a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, relatează CNN și News.ro.

Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic", a declarat el reporterilor.

Mai multe state membre NATO și ale Uniunii Europene iau în considerare să trimită soldați în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale, a declarat anterior premierul slovac Robert Fico, informează Reuters. El a precizat că Slovacia nu va face acest lucru.

Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat el.

„Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război", a spus Macron. „Şi spun acest lucru cu determinare, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani."

UPDATE 7:43 - Volodimir Zelenski, la summit-ul special de la Paris: Tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat la reuniunea specială de la Paris, dedicată războiului din Ucraina, el afirmând că tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo, pentru că fiecare dintre pierderile Rusiei şi fiecare dintre înfrângerile Rusiei învaţă Rusia şi orice alt inamic al Europei şi al lumii libere în general că agresiunea nu dă şi nu poate da rezultate.

”Astăzi, am participat la un summit special la Paris, un summit al liderilor convocat de domnul preşedinte al Franţei. Subiectul principal a fost tot ceea ce ne întăreşte în Europa, rezilienţa şi capacităţile noastre. Bineînţeles, arsenalele noastre, capacitatea noastră de a produce arme, furnizarea de arme către Ucraina şi continuitatea sprijinului”, a transmis Volodimir Zelenski într-o postare pe Facebook. 
 

”Tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo. Pentru că fiecare dintre pierderile Rusiei şi fiecare dintre înfrângerile Rusiei învaţă Rusia şi orice alt inamic al Europei şi al lumii libere în general că agresiunea nu dă şi nu poate da rezultate. Cooperarea şi determinarea sunt cele două răspunsuri pe care toată lumea ar trebui să le dea la întrebarea de a pune capăt războiului şi de a aduce pacea mai aproape”, mai spune liderul ucrainean. 
 
”Mulţumim tuturor celor care lucrează pentru Ucraina în acest fel! Mulţumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Glorie Ucrainei!”, spune Zelenski în final. 

update

Kievul a anunţat luni retragerea trupelor sale dintr-o mică aşezare de lângă Avdiivka, în faţa presiunii neîncetate din partea Rusiei. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că jumătate din armele occidentale promise Kievului au fost livrate cu întârziere.

 „La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, iar 50% din (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp”, a spus el. Din cauza acestor întârzieri, pierdem oameni, pierdem teritorii”.

Preşedintele Zelenski a declarat săptămâna trecută că întârzierile în livrările de arme au avut un rol în eşecul contraofensivei majore a Kievului din vara trecută.

 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina volodimir zelenski