MENIU

Război în Ucraina, ziua 725: Putin îi felicită pe militarii ruși pentru capturarea orașului ucrainean Avdiika: "O victorie importantă"

Vladimir Putin (Profimedia)

Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat unităţile militare şi pe comandantul acestora pentru capturarea oraşului ucrainean Avdiivka, a anunţat sâmbătă seara Kremlinul, relatează Reuters. Preşedintele Joe Biden a vorbit la telefon, sâmbătă, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a făcut o legătură directă între retragerea trupelor ucrainene din oraşul-cheie Avdiivka şi incapacitatea Congresului de a aproba un ajutor suplimentar pentru efortul ţării de a respinge invazia Rusiei, relatează CNN.

UPDATE 21: 55- Parchetul ucrainean a anunţat că a declanşat o anchetă asupra presupusei execuţii de către militari ruşi a opt prizonieri de război în estul Ucrainei, în special lângă Avdiivka, la o zi după retragerea forţelor Kievului din acest oraş, informează duminică AFP.

 Mai devreme în timpul zilei de duminică, canalul Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, a informat că armata rusă a executat prin împuşcare şase militari ucraineni, dintre care patru răniţi, încercuiţi pe o poziţie la sud de Avdiivka, fără îndoială joi, înainte de retragerea completă a trupelor ucrainene din acest oraş industrial.

UPDATE 19:55 -Trupele ruse încearcă să avanseze şi mai mult în estul Ucrainei, lansând numeroase atacuri la vest de Avdiivka, la o zi după retragerea forţelor Kievului din acest oraş industrial-cheie", a anunţat duminica aceasta comandantul ucrainean al acestui sector, informează AFP.

"În zona Avdiivka, militarii ucraineni au respins 14 atacuri ale ocupantului lângă Lastocikine", un sat situat la mai puţin de doi kilometri de cartierele din nordul oraşului Avdiivka, în regiunea Doneţk, a anunţat pe Telegram generalul Oleksandr Tarnavski.

Mai la sud, în zona Mariinka, forţele ruse au "încercat de 23 de ori să străpungă apărarea trupelor noastre", a adăugat el, informând de asemenea despre ofensive ruse în regiunea sudică Zaporojjia.

UPDATE 17:45 - Armata ucraineană a acuzat duminică Rusia că a executat prin împuşcare doi prizonieri de război ucraineni în estul Ucrainei, informează duminică AFP.

Duminică dimineaţa, "ruşii şi-au arătat încă o dată atitudinea faţă de dreptul umanitar internaţional, executând prin împuşcare doi prizonieri de război ucraineni", au declarat pe Telegram forţele terestre ucrainene.

Acestea au postat un scurt video alb-negru filmat cu o dronă, în care se poate vedea cum un militar trage asupra a doi soldaţi care se află foarte aproape de el în aceeaşi tranşee şi care nu-i opun rezistenţă.

UPDATE 15:35 - Atac rusesc asupra orașului Kramatorsk, oameni sub dărâmături

O lovitură rusă asupra oraşului Kramatorsk din estul Ucrainei a atins sâmbătă câteva locuinţe, salvatorii căutând mai multe persoane care s-ar putea afla sub dărâmături, conform unei declaraţii a guvernatorului regional, informează AFP.

Jurnaliştii AFP la faţa locului i-au văzut pe salvatori transportând un cadavru, în timp ce alţii înlăturau molozul.

Potrivit guvernatorului Vadim Filacikin, o familie de patru persoane, inclusiv adolescenţi de 14 şi 16 ani, se află "probabil" sub ruinele uneia dintre casele lovite.

"Mai întâi s-a auzit un zgomot puternic, apoi o explozie, iar în cele din urmă ferestrele şi uşile casei noastre au fost smulse de suflul exploziei", a spus Aleksandr, de 25 de ani, un locuitor al oraşului.

"Eram în hol şi mă jucam cu fiica mea de doi ani şi cu pisica. Cunoaştem persoanele care locuiau în această casă" distrusă, a adăugat el.

UPDATE 14:33 - Ministrul ucrainean de Externe a discutat cu omologul chinez despre perspectivele de pace în războiul cu Rusia

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat sâmbătă că a discutat cu omologul său chinez despre perspectivele de pace în războiul de aproape doi ani al Ucrainei cu Rusia, ca parte a unei încercări de lungă durată de a consolida relaţiile cu Beijingul, transmite Reuters.

”M-am întâlnit cu omologul meu chinez Wang Yi pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, comerţul şi necesitatea de a restabili o pace justă şi durabilă în Ucraina”, a scris Kuleba pe X, fosta Twitter, despre discuţiile lor de la Conferinţa de securitate de la München.

Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace, pe care Elveţia a fost de acord să-l susţină.

Cei doi miniştri, a spus el, ”au convenit asupra necesităţii de a menţine contactele dintre Ucraina şi China la toate nivelurile şi de a ne continua dialogul”.

China a participat la cel puţin una dintre reuniunile pregătitoare care au avut loc în aşteptarea unui astfel de summit.

UPDATE 12:31 - Peste 400.000 de luptători ruşi eliminaţi de forţele de apărare ale Ucrainei în aproape doi ani de război


Forţele de apărare ale Ucrainei au eliminat aproximativ 402.430 de luptători ruşi între 24 februarie 2022 şi 18 februarie 2024, dintre care 1.080 în ultimele 24 de ore, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

În plus, forţele de apărare ucrainene au distrus 6.487 (+11 sâmbătă) de tancuri inamice, 12.198 (+53) de vehicule blindate de luptă, 9.709 (+40) de sisteme de artilerie şi 984 de lansatoare multiple de rachete.

Au mai fost distruse 674 (+3) de sisteme de luptă antiaeriană, 335 (+3) avioane de luptă, 325 elicoptere, 7.449 (+36) sisteme aeriene tactice fără pilot, 1.898 (+2) rachete de croazieră, 25 de nave de război/cuttere, 1 submarin, 12.736 (+2) camioane şi cisterne de combustibil şi 1.540 (+7) echipamente speciale.

UPDATE 11:19 - Președintele Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de încrederea sa în continuarea ajutorului militar

Preşedintele american Joe Biden a indicat sâmbătă seara că i-a comunicat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski "încrederea" sa în continuarea acordării ajutorului militar american Kievului, care este blocat în prezent în Congres, informează AFP.

"Am vorbit cu Zelenski în această după-amiază pentru a-i spune că sunt încrezător că vom avea aceşti bani", a spus Joe Biden reporterilor, în timp ce preşedintele ucrainean a lansat la Munchen un apel urgent occidentalilor pentru a livra mai multe arme, după ce Rusia a anunţat "controlul total" asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a declarat sâmbătă că retragerea Ucrainei şi căderea oraşului Avdiivka sunt dovada "costului inacţiunii" Congresului american.

"Mă voi bate pentru ca ei (ucrainenii) să aibă muniţia de care au nevoie", a asigurat preşedintele democrat.

UPDATE 10:11 - Trupele ruseşti au atacat de peste 20 de ori regiunea Harkov - Administraţia Militară

Trupele ruseşti au atacat regiunea Harkov de peste 20 de ori, sâmbătă, majoritatea în direcţia Kupiansk, a anunţat şeful sdministraţiei militare regionale, Oleg Syniehubov, pe Telegram, potrivit Ukrinform.

"Regiunea Harkov se află sub bombardamente intense din partea Federaţiei Ruse. Inamicul foloseşte artileria, bombe aeriene ghidate şi rachete cu intensitate mare. Aceştia ţintesc infrastructura civilă. Numai astăzi, au fost efectuate peste 20 de atacuri, majoritatea în direcţia Kupiansk", a scris el.

În special, trupele ruseşti au încercat să tragă cu sisteme de apărare aeriană S-300 asupra unei întreprinderi civile din satul Ţirkuni, raionul Harkov. Nu s-au înregistrat victime.

Potrivit şefului poliţiei regionale, Volodimir Timoşko, au avut loc trei lovituri în zona Ţirkuni.

UPDATE

Site-ul Kremlinului a precizat că ministrul apărării, Serghei Şoigu, i-a prezentat lui Putin un raport referitor la capturarea oraşului ucrainean.

"Şeful statului i-a felicitat pe soldaţii ruşi pentru acest succes, o victorie importantă", precizează comunicatul Kremlinului.

Agenţiile de presă ruse au citat o telegramă pe care Putin a trimis-o comandantului grupului de forţe "Centru" din Ucraina, generalul-colonel Andrei Mordvicev. "Pentru activitatea militară remarcabilă, îmi exprim recunoştinţa faţă de toate trupele aflate sub conducerea dvs. care au participat la luptele pentru Avdiivka", i-a transmis Putin.

În telegramă au fost enumerate unităţile care au luat parte la operaţiune.

Forţele ruseşti au fost angajate în atacuri susţinute asupra oraşului Avdiivka de la jumătatea lunii octombrie. Acesta fusese deţinut pentru scurt timp de grupări pro-ruse în 2014, când acestea au cucerit bucăţi mari din estul Ucrainei, dar ulterior a fost recucerit de forţele ucrainene.

Capturarea oraşului oferă o creştere a moralului Rusiei înaintea candidaturii lui Putin pentru realegerea de luna viitoare. De asemenea, este văzută ca un pas cheie pentru consolidarea controlului Moscovei asupra oraşului Doneţk, capitala regiunii, situat la aproximativ 20 km spre est şi deţinut de forţele ruse şi pro-ruse din 2014.

Mai multe articole despre:
vladimir putin razboi in ucraina