MENIU

Război în Ucraina, ziua 724: Forţele ucrainene se retrag de la Avdiivka pentru a evita încercuirea, spune şeful armatei

Razboi in Ucraina

Trupele ucrainene s-au retras din oraşul estic Avdiivka pentru a evita încercuirea, a declarat şeful armatei Oleksandr Sîrski, marcând cea mai mare schimbare pe front de când forţele ruse au capturat oraşul Bakhmut în mai anul trecut, relatează The Guardian. 

UPDATE 20:50 - Noi fragmente de dronă, asemănătoare celei de tip "Gherani-2", au fost găsite sâmbătă în zona de frontieră moldo-ucraineană, a indicat Poliţia de frontieră a Republicii Moldova, citată de NewsMaker şi Deschide.md.

Fragmentele au fost găsite pe un câmp din apropierea localităţii Etulia Nouă, raionul Vulcăneşti, potrivit acesteia. 

UPDATE 20:00 - Miniştrii de externe ai celor mai industrializate şapte naţiuni din lume (G7) au îndemnat sâmbătă Rusia "să nu depăşească anumite limite în spaţiu", după ce Washingtonul a avertizat asupra "ameninţării grave" pe care o reprezintă dezvoltarea de către Moscova a unei arme împotriva sateliţilor în spaţiu, relatează EFE.

Şefii diplomaţiei din SUA, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia şi Italia s-au întâlnit sâmbătă la Munchen, în marja Conferinţei de securitate care se desfăşoară în oraşul german.

UPDATE 18:20 - Administraţia preşedintelui Joe Biden este pregătită să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia "atât timp cât va fi nevoie" şi va face presiuni pentru ca Rusia să plătească despăgubiri Ucrainei după încheierea războiului, a declarat vicepreşedinta americană Kamala Harris, citată de Reuters.

"Vom continua eforturile noastre pentru a asigura o pace dreaptă şi durabilă. Vom depune eforturi pentru a ne asigura că Rusia plăteşte daune Ucrainei", a declarat ea într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Conferinţei anuale de securitate de la Munchen sâmbătă.

UPDATE 16:45 - Încă şase aeronave F-16 olandeze vor sosi în următoarele luni la Centrul European de Pregătire din România, a anunţat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Anunţul a fost făcut în contextul întâlnirii de sâmbătă cu omologul olandez, Kajsa Ollongren.

''În contextul participării la cea de-a 60-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la Munchen, ministrul Angel Tîlvăr a avut, sâmbătă, o întâlnire bilaterală cu Kajsa Ollongren, ministrul Apărării din Regatul Ţărilor de Jos. Această întrevedere a oferit o platformă excelentă pentru discuţii aprofundate pe teme esenţiale de securitate şi apărare, subliniind cooperarea strânsă între cele două naţiuni'', se arată într-un comunicat al MApN

UPDATE 15:21 - Forţele ucrainene au doborât sâmbătă trei avioane de luptă ale Rusiei, potrivit şefului forţelor aeriene

Forţele ucrainene au doborât sâmbătă două avioane de vânătoare-bombardiere ruseşti Su-34 şi un avion de luptă Su-35 pe cerul de deasupra estului Ucrainei, a declarat şeful forţelor aeriene ale ţării, Mikola Oleşciuk, citat de Reuters.

”În dimineaţa zilei de 17 februarie 2024, în (sectorul) de est, unităţile Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei au distrus trei avioane inamice deodată - două avioane de vânătoare-bombardiere Su-34 şi un avion de luptă Su-35” , a scris Oleşciuk pe Telegram.

Reuters nu a putut verifica afirmaţia, care, dacă este adevărată, ar reprezenta o pierdere pentru Moscova de avioane de război avansate în valoare totală de peste 100 de milioane de dolari.

De când a primit sisteme avansate de apărare aeriană occidentală, Kievul a reuşit să desfăşoare aceste arme pentru a reprezenta o ameninţare din ce în ce mai mare pentru aviaţia rusă în zonele din apropierea primei linii, pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de invazie a Rusiei.

UPDATE 13:30 - Zelenski îl invită din nou pe Trump în țara sa și se oferă să-l ducă personal pe front

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reînnoit sâmbătă invitaţia adresată fostului preşedinte american Donald Trump de a vizita Ucraina şi s-a oferit să-l însoţească personal în zona de luptă pentru a putea înţelege mai bine războiul, transmite EFE.

"Dacă domnul Trump vine, sunt chiar dispus să-l însoţesc pe linia frontului", a spus Zelenski în timpul unei intervenţii publice la Conferinţa de securitate de la Munchen, din Germania.

Liderul ucrainean a adăugat: "Dacă vorbim despre dialog, trebuie să le arătăm celor care iau decizii ce înseamnă războiul cu adevărat".

Şeful statului ucrainean a amintit că l-a invitat deja public pe Trump să viziteze Ucraina cu alte ocazii. "Depinde de el, de dorinţele lui", a spus Zelenski despre posibilitatea ca această vizită să aibă loc.

UPDATE 11:15 -Macron semnează cu Zelenski, la Paris, un acord în domeniul securităţii. Franţa anunţă un ajutor militar suplimentar destinat Ucrainei în 2024 în valoare de ”până la trei miliarde de euro”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a semnat vineri seara, la Palatul Élysée, un ”acord bilateral de securitate” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar Parisul a anunţat un ajutor militar francez suplimentar acordat Kievului în 2024 în valoare de ”până la trei miliarde de euro”.

Şeful statului francez şi-a exprimat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucraineam bucuria semnării acestui nou pact cu Ucraina.

Înainte de a prezenta conturul acordului, Macron i-a adus din nou un omagiu opozantului rus Aleksei Navalnîi, a cărui moarte arată, în opinia sa, ”slăbiciunea şi frica de orice opozant a Kremlinului”.

El a denunţat vineri, pe X, faptul că ”Rusia de azi trimite spiritele libere în gulag şi le condamnă la moarte acolo”.

UPDATE 7:00

Într-o postare pe Facebook, sâmbătă, Sîrski a afirmat că a acţionat pentru „a apăra viaţa şi sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situaţia şi a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.

„Soldaţii noştri şi-au îndeplinit cu demnitate datoria militară, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unităţi militare ruse [şi] au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce priveşte forţele şi echipament”, a spus el. „Viaţa personalului militar este cea mai mare valoare”

Cu o zi în urmă, comandantul ucrainean responsabil cu forţele din sud-estul ţării a declarat că forţele Kievului s-au retras din unele poziţii din oraş.

„Au fost pregătite noi poziţii şi fortificaţii puternice continuă să fie pregătite, luând în calcul toate scenariile posibile”, a declarat vineri Oleksandr Tarnavski într-o postare pe reţelele de socializare. „Trupele noastre folosesc toate forţele şi mijloacele disponibile pentru a reţine inamicul”, a adăugat el.

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani al invaziei pe scară largă a Rusiei, trupele ucrainene sunt sub presiune de-a lungul liniei frontului, cu resursele epuizate şi epuizate şi cu o penurie de obuze de artilerie care a fost exacerbată de blocarea unui pachet major de ajutor din partea SUA.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina