MENIU

Război în Ucraina, ziua 715. Zelenski l-a schimbat pe șeful armatei, Valeri Zalujni

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că s-a întâlnit cu şeful armatei, Valeri Zalujni, şi spune că a venit timpul pentru schimbări în conducerea militară, dar că generalul de top de la Kiev ar trebui să rămână "în echipa sa".

UPDATE 23.00 - John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a respins afirmațiile conform cărora înlocuirea comandantului șef al Forțelor Armate indică „instabilitatea” situației din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.

Reprezentantul Casei Albe a subliniat că Zelenski este comandantul suprem al forțelor sale armate și „el poate decide cine va fi conducerea sa în armată”.

„Despre asta este controlul civil. Știm asta. Și vom lucra cu oricine are ca responsabil cu armata sa. Vom continua să lucrăm cu omologii noștri ucraineni”, a adăugat Kirby.

UPDATE 22.00 - Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat joi că a impus sancțiuni împotriva a trei entități cu sediul în Emiratele Arabe Unite (EAU) și a unui petrolier înregistrat de Liberia pentru încălcarea unui plafon impus de o coaliție de țări occidentale asupra prețului petrolului rusesc, potrivit Reuters.

De asemenea, Trezoreria a declarat că a luat măsuri pentru a interzice importul anumitor categorii de diamante extrase din Rusia, o altă măsură menită să priveze Moscova de venituri în urma invaziei din 2022 în Ucraina.

Într-o declarație, Departamentul Trezoreriei a precizat că a impus sancțiuni asupra a trei entități cu sediul în EAU - Zeenit Supply and Trading DMCC, Talassa Shipping DMCC și Oil Tankers SCF Mgmt FZCO - precum și asupra petrolierului NS Leader, înregistrat în Liberia.

UPDATE 21.00 - Senatul SUA votează finanțarea Ucrainei, fără o garanție finală

Senatul american a făcut joi un prim pas timid în direcția deblocării ajutorului pentru Ucraina și Israel, fără nicio garanție că textul va fi adoptat definitiv.

Viitorul acestor plicuri depinde în mare măsură de bunăvoința parlamentarilor apropiați de Donald Trump, care au majoritatea în Camera Reprezentanților și care nu mai doresc să trimită bani la Kiev înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

UPDATE 19:40 -  Armata ucraineană are un nou șef.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că s-a întâlnit cu şeful armatei, Valeri Zalujni, şi spune că a venit timpul pentru schimbări în conducerea militară, dar că generalul de top de la Kiev ar trebui să rămână "în echipa sa", relatează Reuters. Ulterior, el a anunţat că noul comandant al armatei este generalul Oleskandr Sîrski, care conducea până acum forţele terestre.

"L-am numit pe generalul colonel Sîrski în funcţia de comandant-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei", a anunţat Zelenski, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Generalul Oleksandr Sîrski este comandantul forţelor terestre din armata ucraineană şi a jucat, la rândul său, un rol important pe front, fiind direct implicat în luptele din sudul şi estul ţării.

"Începând de astăzi, o nouă echipă preia conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei. Vreau ca soldaţii noştri din Robotîne sau Avdiivka, Statul Major şi Statul Major General să aibă aceeaşi viziune asupra războiului.

Am avut zeci de discuţii cu comandanţi de diferite niveluri. În special, astăzi am vorbit cu generalii de brigadă Andrii Hnatov, Mikhailo Drapatî, Ihor Skîbiuk şi cu coloneii Pavlo Palisa şi Vadim Suharevski. Toţi aceştia sunt luaţi în considerare pentru funcţii de conducere în armată şi vor servi sub conducerea celui mai experimentat comandant ucrainean. Acesta are un palmares de succes în domeniul apărării, după ce a condus operaţiunea de apărare a Kievului. De asemenea, are o experienţă de succes în ofensivă - operaţiunea de eliberare a Harkovului", a declarat Zelenski.

UPDATE 14:34 - Scholz apreciază, înainte de a pleca la Washington să se întâlnească cu Biden, că ajutorul financiar destinat Kievului este ”insuficient” şi îndeamnă SUA şi UE ”să facă mai mult”

Cancelarul german Olaf Scholz cere joi Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE) ”să facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina să se apere în războiul rus de agresiune, înainte să plece la Washington, unde urmează să fie primit vineri de către preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

”Trebuie să găsim un mijloc pentru a face împreună mai mult”, a declarat presei, pe aeroportul din Berlin, Olaf Scholz.

El consideră ”insuficiente” ajutoarele decise până în prezent, în contextul în care o anvelopă destinată Kievului este blocată în Congres.

UPDATE 13:31 - A provoca pierderi sistematice Rusiei, o prioritate ucraineană în 2024, anunță Zelenski

A provoca "pierderi sistematice" forţelor ruse care atacă de-a lungul frontului pentru a continua să câştige teren în Ucraina este una dintre marile priorităţi ucrainene pentru acest an, a explicat în discursul său adresat naţiunii în noaptea de miercuri spre joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite EFE.

Şeful statului ucrainean a insistat, de asemenea, asupra urgenţei consolidării apărării antiaeriene pentru a proteja satele, oraşele şi infrastructura de atacurile ruseşti cu drone şi rachete, cum ar fi cel care a ucis patru persoane la Kiev miercuri şi a provocat un alt deces în regiunea de la sud de Nikolaev.

"Sarcina noastră din acest an nu este doar să ne întărim la maximum scutul nostru aerian şi capacităţile cu rază lungă de acţiune ale Ucrainei, ci şi să provocăm cele mai multe pierderi sistematice posibile Rusiei", a transmis Zelenski.

UPDATE 13:02 - Parlamentul ucrainean autorizează folosirea spermei şi ovocitelor militarilor ucişi în război

Parlamentarii ucraineni au adoptat amendamente care autorizează folosirea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor ucraineni după decesul acestora, o problemă aflată în centrul unei dezbateri de societate.

Ucraina a adoptat la sfârşitul lui 2023 o lege care autorizează femeile şi bărbaţii militari să-şi congeleze în mod gratuit celulele de reproducere înainte de a pleca pe front.

Una dintre prevederile legii, care urmează să intre în vigoare la sfârşitul lui martie, impune distrugerea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor, în caz de deces.

Miercuri, 264 de deputaţi au adoptat un amendament care prevede păstrarea gratuită a acestor prelevări timp de trei ani după moarte, după care partenerul militarului defunct poate plăti pentru a prelungi păstrarea,

Niciun deputat nu a votat împotriva acestui amendament, susţinut de Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 8:20  Kievul a fost lovit joi de o nouă rachetă 3M22 Zirkon, notează canalul de telegram Nexta. Aceasta este o rachetă de croazieră hipersonică, care se află încă în stadiu de dezvoltare și testare în Rusia. Este conceput pentru a lovi navele inamice echipate cu sisteme de apărare aeriană.

„Zirkon” este lansat de la lansatoare verticale 3S-14 de pe nave de război, submarine și de la lansatoare mobile de rachete de coastă.

Citând propriile surse, Defense Express scrie că „identificarea rachetei este mult mai dificilă”.

 

UPDATE 00:00 Senatorii au respins în timpul după-amiezii un proiect de lege care ar fi deblocat noi fonduri pentru cele două țări implicate în conflicte armate și ar fi adus modificări semnificative sistemului migratoriu al Statelor Unite, chiar dacă discuțiile pentru acesta au durat luni de zile.

Cu presiunea încă exercitată de Donald Trump, care încă controlează o influență semnificativă asupra membrilor săi din Congres, majoritatea republicanilor au votat împotriva proiectului - inclusiv cei care inițial îl susținuseră.

Senatul urmează să încerce din nou să promoveze un alt proiect de lege, dar rezultatul este incert. Este vorba despre același proiect de lege, însă fără modificările legate de reforma migratorie.

Statele Unite, unul dintre principalii susținători militari ai Ucrainei, cu deja peste 110 miliarde de dolari deblocați de Congres, au luptat de luni de zile pentru a aloca noi fonduri către Kiev.

Democrații, având controlul asupra Senatului, explorează mai multe opțiuni pentru a asigura aprobarea acestei asistențe.

Cu toate acestea, există întotdeauna riscul ca aceste eforturi să fie blocate de parlamentarii republicani pro-Trump, care sunt majoritari în Camera Reprezentanților și refuză să aprobe orice sumă suplimentară pentru Kiev, în ciuda solicitărilor repetate ale președintelui Joe Biden.

Pentru ca această asistență să fie promulgată, trebuie aprobată de ambele camere ale Congresului american.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, care a exercitat presiuni asupra Statelor Unite pentru a aloca noi fonduri pentru a contracara Rusia, a exprimat miercuri regretul său cu privire la situația "confuză".

 "Eșecul de a aproba noile fonduri ar fi o mare dezamăgire pentru Ucraina, care a întâmpinat dificultăți semnificative în contraofensiva sa din vară", a subliniat Kuleba.

În plus, acest lucru ar reprezenta și o înfrângere importantă pentru Joe Biden în fața partenerilor europeni, care la 1 februarie au aprobat un pachet de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina