MENIU

Război în Ucraina, ziua 697. Proiect de lege controversat în Rusia: Cei care răspândesc informații false despre armată rămân fără case și bani

Vladimir Putin

Război în Ucraina, ziua 697. Persoanele care răspândesc informaţii false despre armată ar putea rămâne fără case şi fără banii din conturi potrivit unui proiect de lege al Rusiei. 

UPDATE 22:00 - MAE rus denunţă „un act barbar de terorism” la care Occidentul este complice, după bombardamentul din Doneţk atribuit Ucrainei.

Rusia a calificat bombardamentul de duminică asupra unei pieţe de la periferia oraşului Doneţk drept un „act barbar de terorism” şi a acuzat Ucraina că a efectuat atacul cu „utilizarea de arme furnizate de Occident”, pe care Moscova îl consideră complice, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus de Externe, potrivit News.ro.

„Regimul neo-nazist de la Kiev, susţinut de Statele Unite ale Americii şi de sateliţii săi, a comis din nou un act de terorism barbar împotriva populaţiei civile din Rusia”, declară Ministerul rus de Externe.

UPDATE 18:30 - Ministrul Odobescu, la CAE; pe agendă - agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, participă, luni, la reuniunea omologilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.

"Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au loc în pregătirea reuniunii Consiliului European extraordinar de la 1 februarie 2024. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, va avea o intervenţie prin video-conferinţă pentru a prezenta situaţia din teren. În cadrul sesiunii în format UE-27, miniştrii europeni de Externe vor aborda sprijinul UE pe termen lung pentru Ucraina", se menţionează în comunicat.

UPDATE 17:40 - Forțele ruse au atacat orașul Kurahove cu rachete, ucigând un civil și rănind altul, a informat guvernatorul regiunii Donețk.

Clădirile rezidențiale au fost vizate în atac, potrivit guvernatorului. Un bărbat de 31 de ani a fost ucis la locul impactului cu racheta.

 UPDATE 16:30 - Ucraina a atacat infrastructura de petrol și gaze a Rusiei pentru a treia oară în patru zile: un terminal al companiei unui prieten al lui Putin a luat foc lângă Sankt Petersburg, notează The Moscow Times.

Ucraina pare să își intensifice atacurile asupra infrastructurii de petrol și gaze a Rusiei. După depozitele de petrol ale Rosneft, unde au avut loc explozii joi și vineri, Novatek, principalul producător rus de gaze naturale lichefiate, a fost lovit de drone duminică.

Incendiul de la terminalul din Ust-Luga, cel mai mare port rusesc de la Marea Baltică, este cel mai recent din acest șir de lovituri.

UPDATE 15:19 - Moscova revendică capturarea unei mici localităţi din estul ţării, Kievul îi minimizează importanţa

Armata rusă a revendicat capturarea, duminică, a unei mici localităţi din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, dar forţele Kievului insistă că satul Krahmalnoenu nu are "nicio importanţă" din punct de vedere militar. Cu toate acestea, acest anunţ ilustrează presiunea sporită exercitată de forţele Moscovei pe linia frontului în ultimele săptămâni, relatează AFP.

Joi, armata rusă anunţase deja cucerirea unui alt sat, Veseloe, în regiunea Doneţk (est).

"Satul Krahmalnoe din regiunea Harkov a fost eliberat în urma unor operaţiuni active desfăşurate cu succes de unităţile grupului de trupe Vest din zona Kupiansk", a declarat duminică Ministerul rus al Apărării în buletinul său zilnic privind operaţiunile din Ucraina.

Cătunul, în care locuiau circa 45 de persoane înainte de 24 februarie 2022, se află la 30 de kilometri sud-est de Kupiansk, care a fost ţinta unor atacuri susţinute ale forţelor ruseşti timp de mai multe luni.

Potrivit unui purtător de cuvânt al forţelor terestre ucrainene, Volodimr Fitio, intervievat duminică la televiziunea ucraineană, această nouă cucerire cu care se laudă ruşii "nu are nicio importanţă strategică" pe linia frontului. "Este vorba de cinci case. Au fost distruse de ruşi", a minimalizat oficialul, dând asigurări că trupele ucrainene au fost "mutate pe poziţiile de rezervă pregătite", unde "menţin acum apărarea, împiedicând inamicul să continue să avanseze".

UPDATE 13:00 - 13 Morți într-un bombardament ucrainean la Donețk

Cel puţin 13 oameni au fost ucişi şi alţi zece răniţi duminică într-un bombardament ucrainean asupra unei pieţe din oraşul Doneţk, din estul Ucrainei, aflat sub controlul Moscovei, a anunţat şeful ocupaţiei ruse din regiune, Denis Puşilin, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit primarului instalat de ruşi, Aleksei Kulemzin, forţele ucrainene au bombardat o zonă aglomerată, unde se află magazine şi o piaţă.

Doneţk este una din cele patru regiuni pe care Rusia le-a anexat în septembrie 2022 - celelalte fiind Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud) -, dar pe care le controlează doar parţial.

Ministerul rus al Apărării a revendicat pe de altă parte duminică "eliberarea" unei localităţi din Harkov, tot în estul Ucrainei.

UPDATE 11:46 - Rusia: Exerciţiile NATO Steadfast Defender marchează o întoarcere la manevrele Războiului Rece

Amploarea exerciţiilor NATO Steadfast Defender 2024 marchează o "întoarcere irevocabilă" a alianţei la manevrele Războiului Rece, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko, pentru agenţia de presă RIA, relatează Reuters.

NATO a anunţat joi că lansează cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece, implicând aproximativ 90.000 de soldaţi, în care va exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliaţii europeni în ţările care se învecinează cu Rusia, pe flancul estic al alianţei, în cazul în care ar izbucni un conflict cu un adversar "aproape egal".

"Aceste exerciţii sunt un alt element al războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei", a declarat Gruşko pentru RIA.

"Un exerciţiu de această amploare marchează întoarcerea definitivă şi irevocabilă a NATO la manevrele Războiului Rece, când procesul de planificare militară, resursele şi infrastructura sunt pregătite pentru confruntarea cu Rusia".

NATO nu a menţionat Rusia pe nume în anunţul său referitor la exerciţiu, dar documentul său strategic de top identifică Rusia ca fiind cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii membrilor NATO.

UPDATE ORA 9:16 - Incendiu la un terminal de gaz, aproape de Sankt Petersburg, Rusia

Un terminal de gaz lichefiat din portul Ust-Luga de la Marea Baltică rusă a fost afectat de un incendiu, a anunţat duminică guvernatorul regional, transmit AFP şi Reuters.

Terminalul, situat la circa 170 kilometri vest de Sankt Petersburg şi 35 de kilometri de frontiera cu Estonia, este administrat de Novatek, cel mai mare producător rus de gaz natural.

Nu au existat victime în urma incendiului şi personalul a fost evacuat, a menţionat pe Telegram guvernatorul regiunii Leningrad, Aleksandr Drozdenko.

Acesta nu a precizat ce anume a provocat declanşarea focului. Potrivit site-ului de ştiri rusesc Shot, unii localnici au auzit înainte o dronă şi o serie de explozii, iar site-ul Fontanka din Sankt Petersburg a relatat că au fost văzute cel puţin două drone zburând către oraş, înainte să fie raportat incendiul de la terminal.

Parlamentarii ruşi au pregătit un proiect de lege care permite confiscarea banilor şi a proprietăţilor persoanelor care răspândesc "în mod deliberat informaţii false" despre forţele armate ale ţării, a anunţat sâmbătă preşedintele Dumei de Stat.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, a declarat că măsura se va aplica, de asemenea, celor găsiţi vinovaţi de ceea ce el a descris ca fiind "alte forme de trădare". Printre acestea se numără "discreditarea" forţelor armate, solicitarea de sancţiuni împotriva Rusiei sau incitarea la activităţi extremiste.

"Toţi cei care încearcă să distrugă Rusia, care o trădează, trebuie să se confrunte cu o pedeapsă meritată şi să compenseze daunele provocate ţării cu preţul propriilor bunuri", a scris Viaceslav Volodin pe Telegram. El a declarat că proiectul de lege va fi prezentat luni în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

Mai multe articole despre:
vladimir putin razboi in ucraina