MENIU

Război în Ucraina - Ziua 582: Asalt nocturn masiv cu drone în sudul Ucrainei. Cum se pregătește Kievul de ripostă - LIVE TEXT

Atacuri cu drone

Dronele ucrainene îi atacă pe invadatorii ruşi pe întuneric.

 

UPDATE - 6:00 - Dronele ucrainene îi atacă pe invadatorii ruşi pe întuneric  
Doi soldaţi ucraineni se adună în jurul unui controlor de drone în întuneric, feţele lor fiind iluminate doar de ecranul acestuia.

„Oh, ceva arde”, spune unul. Tocmai au aruncat o bombă pe o ţintă rusă.

Asaltul nocturn este parte a unei ofensive ucrainene coordonate în apropierea oraşului ucrainean asediat Bakhmut, la care CNN a obţinut acces exclusiv.

„Vom lovi prima lor linie şi băieţii noştri vor avansa asupra inamicului”, spune unul dintre piloţii de drone, care merge după numele său de cod „Groove”.

Trupele terestre ucrainene sunt echipate cu echipamente occidentale de vedere pe timp de noapte şi au un avantaj în operaţiunile nocturne, dar avioanele de atac la sol ale Kievului nu sunt potrivite pentru întuneric, aşa că această unitate de drone poreclită „Cod 9.2” face faţă.

„Dronele văd în noapte ca în lumina zilei”, explică „Groove”. „Vedem infanteria, lovim vehiculele, tunurile, tot ce trebuie să distrugem.”

Ei folosesc vehicule aeriene fără pilot „Vampir” fabricate în Ucraina, un hexacopter achiziţionat de guvernul din Kiev, parte a unei iniţiative conduse de Ministerul pentru Transformare Digitală în a  furniza forţelor ucrainene tehnologie pe câmpul de luptă.

„Fiecare dronă este echipată cu un imager termic, astfel încât să poată opera eficient noaptea. Ele pot transporta până la 15 kilograme”, a declarat viceprim-ministrul şi ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mykhailo Fedorov, într-un videoclip Telegram din august anul trecut. 

„Militarii le vor folosi pentru a distruge atât maşinile blindate, cât şi tancurile, precum şi structurile de apărare ale inamicului, fortificaţiile sau depozitele de muniţie.”

Mai multe articole despre:
Atacuri cu drone razboi in ucraina