MENIU

Război în Ucraina - Ziua 544 - Zelenski a obținut avioane din Olanda și Danemarca

Volodimir Zelenski

După multe luni de negocieri, Ucraina a obținut confirmarea că va primi avioane F-16. Statele Unite au dat undă verde, iar Danemarca și Olanda s-au angajat să furnizeze 61 de avioane pentru Ucraina.

Update 7:30 - Zelenski a obținut avioane din Olanda și Danemarca

Înainte ca președintele Zelenski să finalizeze această tranzacție în Olanda și Danemarca, Rusia a acuzat Ucraina de atacul unei drone asupra orașului Kursk, care a rănit cinci persoane. Acest incident a fost o replică la atacul rusesc asupra orașului Cernihiv, unde au murit 7 persoane. Zelenski a promis o ripostă puternică.

Olanda va furniza 42 de avioane, iar Danemarca 19, conform declarațiilor președintelui ucrainean. Primele 6 avioane F-16 din Danemarca sunt așteptate până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, avioanele vor fi operaționale după finalizarea pregătirii piloților ucraineni, care se estimează că se va încheia în 2024. Există și posibilitatea ca avioanele suedeze Gripen să se alăture flotei F-16.

update 5:00 Continuă problemele deasupra Mării Negre

În contextul consolidării apărării sale, Rusia a amplasat cinci nave militare în Marea Neagră și Marea Azov, precum și opt în Marea Mediterană. Recent, forțele ruse au interceptat o dronă ucraineană deasupra Moscovei, determinând suspendarea temporară a zborurilor de la două aeroporturi.

update 4.00 - Criza alimentară globală, influențată de conflictul din Ucraina

Pe teren, atacurile continue ale Rusiei au dus la decesul mai multor civili în diverse regiuni ale Ucrainei. Aceste incidente tragice sunt doar o parte a unui conflict care, potrivit Wall Street Journal, ar putea dura ani, dat fiind că ambele părți nu au obiective politice bine definite.

În plus, acest conflict afectează și criza alimentară globală, în special după retragerea Rusiei dintr-un acord privind grâul. Președintele turc Erdogan a discutat această problemă în timpul unei vizite la Budapesta, la invitația premierului maghiar Viktor Orban.

Mai multe articole despre:
Volodimir Zelenski