MENIU

Război în Ucraina - Ziua 527 - Costurile conflictului ajung la 50 de milioane de dolari pe an - Noi atacuri cu drone au fost lansate de ruși

Razboi in Ucraina

Ministerul de Interne al Ucrainei a identificat peste 230.000 de potențiali criminali de război ruși. Componentele produse în Cehia au fost descoperite într-o dronă kamikaze rusă. În noaptea de 3-4 august, Rusia a inițiat 15 atacuri cu drone kamikaze și 47 de atacuri aeriene.

UPDATE 21:43 0 China anunţă că va participa în Arabia Saudită la discuţiile despre Ucraina, care exclud Rusia.

China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o reușită diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, notează News.ro care citează Reuters.

Diplomaţii ucraineni şi occidentali speră că reuniunea de la Jeddah - la care participă consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din circa 40 de ţări - va conveni asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, citează News.ro.

Trimisul special chinez pentru afaceri eurasiatice Li Hui va merge la Jeddah pentru discuţii, a anunţat vineri Ministerul chinez de Externe. "China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii politice la criza din Ucraina", a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE chinez, într-un comunicat.

UPDATE 21:42 - Volodimir Zelenski ar intenționa să îl înlocuiască din funcție pe cel mai important ministru al său.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar căuta un înlocuitor pentru ministrul său al apărării, Oleksii Reznikov, acesta fiind favorit pentru postul de ambasador al Kievului la Londra, a confirmat pentru revista The New Voice of Ukraine un oficial de rang înalt de la Kiev.

Aceste informații au apărut după ce Zelenski l-a demis pe Vadim Prîstaiko, ambasadorul Ucrainei la Londra, după ce acesta a criticat anumite comentarii făcute de președintele ucrainean la adresa guvernului britanic.

Întrebat despre speculații de jurnaliștii ucraineni, Roman Kostenko, secretarul Comisiei pentru apărare din parlamentul ucrainean, a răspuns că:

„Noi, ca parlamentari, deținem de asemenea această informație. Ea a fost confirmată. Și nu este prima săptămână când s-a întâmplat asta”, a spus Kostenko, o referință la faptul că și mai devreme în cursul acestui an au apărut zvonuri că Oleksii Reznikov urmează să fie înlocuit din funcție.

Presa ucraineană a scris în luna februarie că Reznikov urmează să fie înlocuit în urma scandalului de corupție în care a fost implicat ministerul apărării în privința achizițiilor de hrană supraevaluate pentru forțele armate.

„Există de asemenea această informație că Reznikov ar putea fi trimis ambasador la Londra, care de asemenea a fost confirmată de mai multe surse”, a mai spus acum șeful Comisiei pentru apărare din parlamentul ucrainean.

UPDATE ora 21:20 - Vladimir Putin a promulgat legea care crește vârsta până la care rușii pot fi chemați la stagiul militar obligatoriu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri modificarea legislativă, aprobată anterior de ambele camere ale Parlamentului rus, care stabileşte vârsta serviciului militar obligatoriu între 18 şi 30 de ani, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Legea în cauză, care majorează vârsta maximă la care cetăţenii ruşi pot fi chemaţi la îndeplinirea serviciului militar de la 27 la 30 de ani, a fost publicată vineri pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus.

Creşterea vârstei maxime pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu a fost explicată prin faptul că aceasta compensează reducerea numărului de cetăţeni care pot fi chemaţi în rândurile armatei.

Iniţiativa de creştere a vârstei pentru serviciul militar a fost propusă la sfârşitul anului 2022 de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi a venit după ce sute de mii de ruşi de vârstă militară au părăsit Rusia în urma mobilizării parţiale decretate în septembrie 2022 de preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE ORA 12 - O navă rusească ar fi fost avariată de un atac ucrainean, în Marea Neagră - VIDEO

Serviciile de informaţii ucrainene afirmă că au scos din acţiune nava Olenegorski Gorniak a flotei ruseşti de la Marea Neagră, susţinând că aceasta a suferit o avarie gravă şi că în prezent nu poate efectua misiuni de luptă, relatează CNN şi Reuters.

Surse ucrainene au declarat pentru CNN că o dronă maritimă încărcată cu 450 de kilograme de explozibil TNT a atacat nava Olenegorski Gorniak, care avea la bord aproximativ 100 de militari ruşi. "În urma atacului, nava rusă a avut avarii grave şi nu este capabilă să îşi îndeplinească sarcinile", a precizat sursa.

UPDATE ORA 8:00 - Utilizatorii reţelelor sociale ruseşti au raportat că au auzit explozii şi focuri de armă în apropiere de Novorossiisk vineri dimineaţă.

Atacul de la portul Novorossiisk, o premieră, a determinat oprirea temporară a mişcării navelor, potrivit Caspian Pipeline Consortium, care operează un terminal petrolier în acest port.

Dacă se confirmă, acesta ar fi primul atac ucrainean asupra unuia dintre principalele porturi comerciale ale Rusiei.

Apărarea aeriană rusă a doborât, de asemenea, vineri dimineaţă, 10 drone ucrainene deasupra Crimeei şi a anihilat alte trei cu ajutorul bruiajului electronic, potrivit agenţiei TASS, care citează Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ORA 7:00 - Forțele ruse au bombardat regiunea Sumi de 165 de ori.

În cursul nopții, forțele ruse au lansat 165 de bombardamente asupra a nouă localități din regiunea Sumi.

UPDATE ORA 6:00 - Un alt atac asupra Hersonului a vizat un centru medical.

După o dimineață de bombardamente intense, Hersonul a fost din nou ținta forțelor ruse în noaptea de 3-4 august, cu distrugerea unui centru comercial și a unei unități medicale.

UPDATE ORA 5:00- Forțele ruse bombardează Nikopol cu artilerie de calibru mare.

De două ori pe 3 august, forțele ruse au bombardat Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk, folosind artilerie grea, conform declarațiilor guvernatorului Serhii Lysak pe Telegram.

UPDATE ORA 4:00 - Blinken: Conflictul Rusiei în Ucraina reprezintă „un atac asupra sistemului mondial de alimentație”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a condamnat Moscova pentru retragerea sa din Inițiativa Cerealelor Mării Negre, remarcând că „fometrea nu ar trebui să fie o armă”.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina