MENIU

Război în Ucraina - Ziua 526 - A crescut prețul cerealelor din cauza Rusiei - Oficialii de la Kiev lansează noi acuzații la adresa rușilor

Razboi in Ucraina

Atacul masiv al rușilor cu drone asupra Kievului și regiunii Odesa s-a încheiat cu un eșec, după ce dronele au fost interceptate. Pentagonul anticipa că contraofensiva ucraineană se va prelungi până în toamnă. Se estimează că aproximativ 98.000 de crime de război comise de ruși au fost identificate în Ucraina.

UPDATE 20:17 - Polonia îşi consolidează cu elicoptere frontiera de est, de frica unor ”provocări” ruse şi belaruse, după ce două elicoptere belaruse au pătruns câţiva kilometri pe teritoriul NATO.

Polonia denunţă joi riscul sporit al unor ”provocări” ruse şi belaruse la frontiera sa de est şi anunţă o consolidare a capacităţilor de supraveghere în această zonă, la două zile după încălcarea spaţiului aerian polonez - şi al NATO - de către două elicoptere belaruse, relatează AFP.

”Rusia şi Belarusul cresc presiunea la frontieră şi îşi intensifică numărul provocărilor, iar noi trebuie să fim conştienţi că numărul lor va creşte”, a declarat presei premierul Mateusz Morawiecki.

”SEMÂNAREA HAOSULUI”

”Aceste operaţiuni constau în a destabiliza, a semăna îndoială, haos, incertitudine şi, în acelaţi timp, a demonstra slăbiciunea flancului de est al NATO tuturor partenerilor noştri” din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a explicat şeful Guvernului polonez, care l-a primit joi, la Suwalki (nord-est) pe preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

UPDATE 18:52 - Moscova a introdus cote pentru numărul de membri ai personalului diplomatic al României în Rusia.

Moscova a introdus, ca represalii, cote pentru numărul de membri ai personalului instituţiilor diplomatice şi consulare ale României în Rusia, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat joi pe site-ul său oficial, conform agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

"În data de 3 august, însărcinatul cu afaceri al României în Federaţia Rusă, Cosmin Constantin Ioniţă, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost înmânată o notă din partea ministerului privind introducerea de cote pentru numărul de personal al instituţiilor diplomatice şi consulare ale României în Rusia, ca răspuns simetric la limitele impuse Ambasadei Rusiei la Bucureşti şi Consulatului General al Federaţiei Ruse la Constanţa", a precizat instituţia diplomatică a Federaţiei Ruse.

UPDATE 11:00 - Atac masiv cu drone asupra Kievului - Mai mulţi civili au fost răniţi într-o dublă lovitură asupra unei biserici în Herson.

În noaptea de miercuri până joi, Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 15 drone care se îndreptau spre Kiev, potrivit declarațiilor șefului administrației militare a capitalei ucrainene, Serghei Popko. Dronele kamikaze de fabricație iraniană "Shahed" au fost detectate și distruse în apropierea capitalei. Alerta aeriană, a 820-a de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, a durat trei ore, dar din fericire nu s-au înregistrat victime sau pagube în capitală.

UPDATE 10:30 - Zelenski, discurs exploziv la adresa rușilor

Volodimir Zelenski nu a mai rezistat și s-a dezlănțuit în ultimul mesaj transmis pe internet. El a lansat acuzații grave la adresa rușilor și a ultimelor lovituri pe care aceștia le-au dat în Ucraina. Președintele ucrainean susține că Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că este foarte important ca lumea să nu se obişnuiască cu teroarea rusească şi că ”Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală: aceşti nebuni au nevoie ca piaţa alimentară mondială să se prăbuşească”. ”Cineva de la Moscova speră că ei vor putea negocia pentru ceva... Acestea sunt nişte speranţe foarte, foarte periculoase”, adaugă el.

UPDATE 6:00 - Războiul are un impact semnificativ asupra sănătății mintale a ucrainenilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că 22% dintre persoanele care au trecut printr-un război sau alte conflicte în ultimii 10 ani vor suferi de depresie, anxietate, tulburări de stres post-traumatic, tulburări bipolare sau schizofrenie.

În cazul Ucrainei, OMS estimează că aproximativ 9,6 milioane de persoane vor avea afectată sănătatea mintală.

În iunie anul trecut, ministrul Sănătății, Viktor Liashko, a calculat că în jur de 15 milioane de ucraineni vor avea nevoie de asistență psihologică pe termen lung, iar până la 4 milioane vor necesita tratament medical prescris.

UPDATE 5:00 - Raport: Jumătate dintre ucrainenii deținuți de ruși în regiunea Herson, torturați.

Aproape 50% dintre ucrainenii ținuți în centrele de detenție rusești din zonele eliberate ale regiunii Herson au fost torturați în timpul ocupației rusești, mulți dintre ei fiind, de asemenea, victime ale violenței sexuale. Acestea sunt concluziile unui raport realizat de avocați occidentali și publicat pe 3 august.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina