MENIU

Război în Ucraina - Ziua 52 - Mariupol, distrus complet de armata lui Putin - Explozii puternice la Kiev și Liov - LIVE TEXT

Mariupol

Este o nouă zi de război în Ucraina. Rușii au distrus în proporție de 95% orașul Mariupol și vor răzbunare după ce una dintre cele mai importante nave ale lor a fost scufundată în Marea Neagră.

UPDATE 12:00 Statul Major: Rusia amână rotația militară în Siria din cauza războiului din Ucraina.

Statul Major al Ucrainei a adăugat că, din cauza lipsei de trupe, Rusia a căutat să recruteze forțe militare de rezervă pentru a semna contracte militare pe termen scurt - de la 3 luni la până la un an.

UPDATE 11:45 În Coreea de Sud, dronele au „pictat” pe cer steagul Ucrainei. Acțiunea a avut loc în semn de solidaritate împotriva agresiunii ruse.

UPDATE 11:30 Ucrainenii care și-au pierdut apartamentele și casele din cauza războiului se vor putea stabili în orașe modulare, în timp ce locuințele distruse sunt restaurate.

UPDATE 11:15 Ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip, care, potrivit ministerului, arată întâlnirea amiralului Nikolai Yevmenov, comandantul șef al Marinei ruse, cu echipajul crucișatorului „Moskva”, la Sevastopol.

UPDATE 11:00 La Berlin a avut loc un miting în sprijinul Ucrainei. Participanții au cerut un embargo asupra gazului și petrolului rusesc, precum și închiderea spațiului aerian peste Ucraina.

UPDATE 10:45 Oligarhul rus Roman Abramovici, împotriva căruia UE și Marea Britanie au impus sancțiuni, a vizitat Kievul pentru a încerca să reia procesul de negocieri dintre Ucraina și Rusia, a informat Bloomberg, citând surse, relatează NEXTA.

UPDATE 10:30 În programul jurnalistului rus Vladimir Solovyov a început să se vorbească despre retragerea trupelor din Ucraina, pentru că „armata și-a îndeplinit sarcina”.

UPDATE 10:10 Forbes: Activele oligarhilor ruși înghețate, în Franța, valorează 920 de milioane de dolari.

Jurnaliștii Forbes au calculat că cele 31 de bunuri imobiliare care sunt deținute de opt oligarhi ruși valorează mai mult decât estimările inițiale franceze ce se situau sub 620 de milioane de dolari.

UPDATE 10:00 Denisova: împuterniciți controlați de ruși recrutează copii pentru a lupta împotriva Ucrainei.

Potrivit comisarul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, Lyudmyla Denisova, împuterniciții ruși din părțile ocupate ale regiunii Lugansk recrutează copii de 16-17 ani.

Mai multe decese în rândul adolescenților sunt deja confirmate, spune ea.

UPDATE 9:30 Tribunalul din Lviv l-a arestat pe politicianul pro-Kremlin Viktor Medvedchuk, fără posibilitatea de a ieși pe cauțiune.

Mâna dreaptă a lui Vladimir Putin din Ucraina a scăpat de arestul la domiciliu la sfârșitul lunii februarie, după invazia pe scară largă a Rusiei.

Partidul său, Platforma de Opoziție, a fost interzis în Ucraina, în martie.

UPDATE 9:00 Președintele Lituaniei îndeamnă Suedia și Finlanda să se alăture NATO

Potrivit acestuia, intrarea acestor țări în Alianță va spori securitatea în regiunea Baltică și va consolida organizația.

"Aderarea Suediei și a Finlandei la NATO va îmbunătăți securitatea din regiunea baltică. Vom putea controla mai bine regiunea baltică din punct de vedere militar. Dar va consolida și NATO ca organizație”, a spus Nauseda.

UPDATE 8:00 Lângă Herson, Forțele Armate Ucrainene au distrus unitățile de recunoaștere inamice și echipamentele acestora. Sistemul de apărare antirachetă ucraineană „Corsair” și-a făcut bine treaba, notează NEXTA.

UPDATE 19:30 Un alt general rus a plecat cu cargo-200

Înmormântarea comandantului adjunct al Armatei a 8-a, generalul-maior Vladimir Frolov, a avut loc, astăzi, la Sankt-Petersburg. Acesta fost ucis de AFU (Forțele Armate Ucrainene),  în Ucraina.

Astfel, în 52 de zile de război, Rusia a pierdut deja șapte generali.

UPDATE 19:00 Italia își închide porturile pentru navelor rusești începând cu 17 aprilie.

Conform sancțiunilor UE, navele rusești ancorate în porturile italiene vor trebui să plece după ce își vor finaliza activitatea comercială. Interdicția se va aplica și navelor care și-au schimbat pavilionul după data de 24 februarie pentru a eluda sancțiunile.

UPDATE 18:30 Serviciile de informații ucrainene: FSB îl reține pe mandatarul Rusiei în Donbas din cauza dezvăluirii legate de folosirea armelor chimice.

Detenția lui Eduard Basurin, un mandatar al Kremlinului în zonele ocupate din Donbas,ar putea avea legătură cu declarația sa prin care dezvăluie planurile Rusiei de a folosi arme chimice în Mariupol.

UPDATE 18:00 Zelensky: Distrugerea apărătorilor Mariupolului va pune capăt negocierilor cu Rusia.

Volodimir Zelensky a spus că Rusia vrea ca soldații care apără Mariupolul să se predea și că Ucraina nu are încredere în Rusia în lumina bătăliei de la Ilovaisk, din 2014, când împuterniciții Rusiei au masacrat soldații ucraineni dezarmați.

UPDATE 16:50 Compania franceză de cosmetice L\"Occitane își închide toate magazinele din Rusia și oprește vânzările online.

UPDATE 16:30 Salvatori din SUA, Australia, Germania și Polonia au venit în Ucraina pentru a-i ajuta pe salvatorii ucraineni. În acest moment, ei își desfășoară activitatea în Borodyanka.

UPDATE 16:00 Șeful administrației regionale de stat Lugansk, Serghei Gaidai, a spus că Rusia a tras din nou într-o rafinărie de petrol din Lisichansk.

UPDATE 15:45 Reprezentanții Ambasada Italiei se întorc la Kiev.

UPDATE 15:30 Cum arată harta actualizată a luptelor din Ucraina, potrivit serviciilor de informații ale armatei britanice.

UPDATE 15:00 Irina Vereșciuk a spus că aproximativ 700 de militari ucraineni sunt în captivitate rusă.

Aproximativ același număr de ruși capturați se află în prezent în Ucraina. Drept urmare, nu sunt excluse noi schimburi de prizonieri.

De asemenea, există aproximativ 1000 de civili aflați în captivitate în Rusia, jumătate dintre aceștia fiind femei.

UPDATE 14:25 Rusia a interzis intrarea în țară a prim-ministrului britanic Boris Johnson și a unui număr de politicieni și parlamentari din Regatul Unit.

UPDATE 14:00 Ministerul Justiției din Ucraina a simplificat înregistrarea căsătoriilor, sub Legiea marțială, care funcționează în prezent în țară. Acum este posibil ca o relație să fie înregistrată în 24 de ore, și prin Zoom.

UPDATE 13:30 Secretarul de presă al Serviciului de Grăniceri din Ucraina, Natalia Gumenyuk, a anunțat, astăzi, că echipajul crucișătorului rusesc „Moskva” a fost aproape complet scufundat împreună cu nava. Marinarii nu au putut fi evacuați din cauza unei furtuni, a spus oficialul ucrainean.

UPDATE 10:00 - Zelenski a anunțat că 3.000 de soldați ucraineni au murit până acum în războiul cu Rusia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit până acum în războiul cu Rusia, informează sâmbătă DPA.

Într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, Zelenski a declarat că aproximativ 10.000 de militari ucraineni au fost răniţi, precizând că \"\"este dificil de spus câţi vor supravieţui\"\".

Partea rusă susţine că Ucraina a pierdut între 19.000 şi 20.000 de militari până acum.

Conform estimărilor occidentale, în tabăra rusă s-au înregistrat câteva mii de decese. Recent, Moscova a anunţat că aproximativ 1.350 de militari ruşi şi-au pierdut viaţa începând din 24 februarie.

\"\"Toţi dorim să luptăm\"\", a spus şeful statului ucrainean. \"\"Dar noi toţi trebuie să facem tot posibilul pentru ca acest război să nu fie fără sfârşit. Cu cât războiul este mai lung, cu atât pierdem mai mult\"\", a adăugat el.

În 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Rusia numeşte \"\"operaţiune militară specială pentru denazificarea\"\" ţării vecine.

UPDATE  9:00 - Sâmbătă dimineața au avut loc mai multe explozii în Kiev dar și în orașul Liov, oraș aflat în apropiere de granița cu Polonia.

Sirenele de raid aerian s-au auzit în regiunea Kiev, dar și în centrul și vestul Ucrainei, inclusiv la Rivne, Liov, Ivano-Frankivsk, Volyn, Khmelnytsky, Vinnytsia, Zhytomyr.

Ofensiva rusă continuă în sud-estul Ucrainei, unde bătălia se dă pentru Mariupol. Orașul a fost distrus în proporție de 95%. Uzina lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a fost bombardată după ce a devenit o fortăreață a forțelor ucrainene. Președintele Zelenski a venit cu un nou mesaj în care îndeamnă aliații să renunțe la livrările de petrol din Rusia. 

Mariupol este un oraș în ruine. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 95% din clădirile și străzile orașului-port au fost distruse de ruși.

Tot aici se află și uzina lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. Bombardamentele asupra combinatului s-au intensificat după ce acesta a devenit ultimul refugiu din oraș al soldaților ucraineni, care sunt depășiți numeric.

Între timp, președintele Volodimir Zelenski face din nou apel la oprirea importurilor de petrol rusesc. Șeful statului ucrainean acuză că banii dați pe petrolul din Rusia sunt bani folosiți la distrugerea democrației.

"Cu cât lumea democratică admite mai repede că un embargo pe petrol împotriva Rusiei și o blocadă totală a sectorului ei bancar reprezintă pași necesari pentru pace, cu atât războiul se va sfârși mai repede", a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Potrivit surselor, prim-ministrul ucrainean și alți înalți oficiali din domeniul finanțelor plănuiesc o vizită la Washington săptămâna viitoare, în timpul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale. 

Au apărut noi imagini cu momentul în care nava Amiral a Armatei Ruse, crucișătorul de rachete Moskva, a sărit în aer. În filmare, se vede cum explozia, surprinsă de un dispozitiv aflat la distanță, distruge complet ambracațiunea uriașă. Iar un expert rus în Marină a ieșit cu o informație care dă fiori: crucișătorul Moskva ar fi avut două focoase nucleare la bord. Subiectul a stârnit foarte multă revoltă în Rusia. La televiziunea publică, un politician a plâns și a spus că atacul asupra crucișătorului trebuie să declanșeze un război adevărat. 

 

Vladimir Bortko, analist și fost politician a avut o reacție virulentă la postul public de televiziune Rusia 1. El a spus că atacarea navei amiral este un motiv întemeiat pentru declanșarea unui război "adevărat" în Ucraina.

Vladimir Bortko: Chiar și faptul că există o asemenea fărădelege pe teritoriul nostru este casus belli. O cauză absolută de război! Un război adevărat! Operațiunea specială din Ucraina a început și s-a încheiat deja! S-a încheiat aseară, când patria noastră a fost atacată.

Reporter: Când spuneți că s-a încheiat vă referiți la momentul în care a fost atacat Crucișătorul Moskva? Când vă referiți la război, vă referiți la apelul de mobilizare totală?

Vladimir Bortko: STOP! Nu am vrut să vorbesc de Crucișătorul Moskva, mai ales că au fost diferite relatări, dar voi ați spus că nava Moskva este un motiv de război, sută la sută! Era nava noastră amiral! În acest caz nici nu ai ce să mai analizezi. Aici e nevoie de o reacție, dar de care? Trebuie inventată. Trebuie să bombardăm Kievul, atunci ei vor veni! Iată ce trebuie să facem! Există un singur răspuns trebuie să îi bombardăm și gata! 

Între timp, expertul în marină Andrei Klimenko de la Institutul de Studii Strategice ale Mării Negre vine cu o informație îngrijorătoare. Specialistul susține că, potrivit proiectului la care a participat, nava amiral Moskva ar fi trebuit să dețină la bord două focoase nucleare.

„Prieteni, experţii spun că, potrivit statului, există două focoase nucleare pentru rachete de croazieră la bordul Moskva. (...) Unde sunt aceste focoase? Unde erau când muniţia a explodat? Unde este punctul de pe hartă? Coordonatele? Acestea sunt competenţele Consiliului de Securitate al ONU, ale AIEA…”, a scris Klimenko, pe Facebook.

În aceeași postare, Klimenko spune că statele riverane Mării Negre, Turcia, România, Bulgaria și Georgia ar trebui să se alăture imediat la eliminarea potenţialei ameninţări. 

 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia