MENIU

Război în Ucraina, Ziua 500 - 100 de mercenari francezi luptă pe front alături de armata ucraineană. Turcia sprijină aderarea Ucrainei la NATO - LIVE TEXT

500 de zile de război din Ucraina. Foto: Profimedia

Ucraina "merită să adere la NATO", a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Aproximativ 100 de mercenari francezi luptă acum în Ucraina, a informat postul de radio RTL, citând propriile cercetări, iar SUA vor furniza Ucrainei un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari, care va include muniţie cu dispersie, vehicule blindate şi alte tipuri de muniţie, a anunţat subsecretarul pentru Politica de Apărare, Colin Kahl. Războiul din Ucraina a intrat în ziua 500.

UPDATE 15:30 - Mercenarii grupului Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, se pregătesc să se mute în Belarus, potrivit termenilor unui acord care a dus la încetarea rebeliunii lor împotriva conducerii militare a Rusiei, a declarat un comandant al grupului, transmite sâmbătă Reuters.

UPDATE 14: 30 - Kievul a declarat că se angajează să respecte cinci principii de utilizare a bombelor cu dispersie trimise de americani, conform declarațiilor ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Printre aceste principii se numără interdicția folosirii acestor muniții în orașe și pe teritoriul Rusiei, precum și menținerea unui registru al zonelor afectate.

UPDATE 13:30 - Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite sâmbătă la Lîman, în estul regiunii ucrainene Donețk, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko. Oficialul ucrainean a scris, într-un mesaj pe Telegram, că orașul a fost lovit de rachete la ora 10.00 și că o casă și un magazin au fost, de asemenea, avariate. Orașul Lîman este un nod feroviar cheie în estul regiunii Donețk. Armata ucraineană a declarat în actualizarea sa militară zilnică că a respins încercările de asalt ale trupelor rusești în apropiere de Lîman.

UPDATE 12:30 - Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a inspectat trupele şi a supravegheat pregătirea unităţilor nou formate ale militarilor sub contract, a declarat sâmbătă instituţia, care a publicat pe contul de Telegram imagini cu oficialul rus, unul dintre principalii duşmani ai lui Evgheni Prigojin, oligarhul rus care luna trecută a încercat împreună cu mercenarii Wagner să se revolte împotriva conducerii militare ruse şi să îl dea jos pe Şoigu, relatează Reuters.

UPDATE 11:30 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Insula Şerpilor, la Marea Neagră, unde Kievul a obţinut o victorie de prestigiu la începutul invaziei Rusiei în această ţară, în contextul în care sâmbătă se împlinesc 500 de zile de la lansarea de către Moscova a războiului de agresiune asupra Ucrainei

Şeful statului turc, care a anunţat vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, "luna viitoare", a fost de părere, că Rusia şi Ucraina "ar trebui să revină la negocierile de pace". Erdogan, care a luat cuvântul alături de preşedintele Zelenski, şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca acordul privind exportul de cereale ucrainene, încheiat în iulie 2022 sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, să fie prelungit.

Aproximativ 100 de mercenari francezi luptă acum în Ucraina, a informat postul de radio RTL, citând propriile cercetări. Aceştia sunt în majoritate bărbaţi cu vârsta între 25 şi 40 de ani, „care sunt în căutarea sensului şi a scopului vieţii”. Mai mult de o treime dintre ei sunt aproape de convingerile de ultradreapta. Aproximativ 10 mercenari au murit, potrivit RTL.

Departamentul de Apărare al SUA afirmă că unul dintre motivele esențiale pentru furnizarea de muniție cu dispersie către Ucraina este acela de a sprijini trecerea acesteia prin liniile defensive rusești, deoarece contraofensiva „se derulează puţin mai încet decât au sperat unii”.

„Vrem să ne asigurăm că ucrainenii au suficientă muniţie pentru a-i menţine în luptă în contextul actualei contraofensive. Şi pentru că lucrurile merg puţin mai încet decât au sperat unii, există cheltuieli foarte mari pentru artilerie”, a declarat subsecretarul pentru Politică, Colin Kahl, într-o conferinţă de presă. Armata ucraineană nu a reuşit până acum să obţină câştiguri majore în fazele incipiente ale contraofensivei sale, astfel că acest imbold este mai mult decât necesar, susţin oficialii americani, notează CNN.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina