MENIU

Război în Ucraina - Ziua 497 - Situația se complică pe frontul din sud - Zelenski lansează acuzații grave

Razboi in Ucraina / ProfiMedia

Preşedintele Voldomir Zelenski afirmă că Rusia plănuieşte să atace centrala nucleară Zaporojie, cel mai mare obiectiv energetic al Ucrainei. Forţele ucrainene au reuşit să avanseze 2 km pe mai multe fronturi, dar se confruntă cu o rezistenţă puternică. Avioanele de luptă ucrainene au distrus 26 de drone ruseşti în ultimele 24 de ore.

UPDATE 21.50 Canalul de Telegram rusesc VChK-OGPU susține că un număr redus de angajați concediați de Prigojin a primit un pachet care include un baros de lemn în miniatură, un set de autocolante cu însemne ale grupării Wagner și o brățară cu sloganul „Onoare, Patria-mamă, Curaj”.

Barosul a devenit un simbol al grupării Wagner după ce în luna noiembrie a anului trecut pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video înfiorătoare care a arătat cum un dezertor al grupării paramilitare a fost executat de luptătorii lui Prigojin cu o astfel de armă după ce a fost recapturat. Administratorii canalului VChK-OGPU sugerează de asemenea că „pachetul de despărțire” pregătit de Prigojin ar putea avea menirea de a transmite un mesaj mai sinistru: ideea că nu există foști angajați ai șefului mercenarilor Wagner și că aceștia îi vor rămâne îndatorați pentru totdeauna.

 

UPDATE 18:00 Ambasadorul Rusiei în România a lansat, în presa de la Moscova, noi acuzații la adresa autorităților de la București. Valeri Kuzmin a afirmat că teritoriul României este utilizat activ pentru tranzitul de arme pentru Ucraina din țări terțe.

 

UPDATE 13:00 Kremlinul spune că "se iau măsuri" la Zaporojie şi neagă avertismentul lui Xi către Putin
Kremlinul a declarat că "se iau toate măsurile" pentru a preveni orice tentativă de sabotaj sau un atac din partea forţelor ucrainene la centrala nucleară Zaporojie.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de lansarea unui atac asupra instalaţiei, care este cea mai mare de acest tip din Europa.

Consecinţele unui sabotaj ar putea fi catastrofale, a declarat Dmitri Peskov înainte de a adăuga că se iau măsuri pentru a asigura siguranţa acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins, de asemenea, ca fiind "ficţiune" rapoartele conform cărora preşedintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe preşedintele Putin cu privire la actuala ameninţare nucleară.

UPDATE 12:00 Poziţia Chinei privind ameninţarea nucleară este "importantă", spune consilierul lui Zelenski
Poziţia Chinei cu privire la orice potenţială ameninţare nucleară este "importantă", a declarat un consilier ucrainean de top.

Temerile au crescut în legătură cu siguranţa centralei Zaporojie, atât Rusia, cât şi Ucraina acuzându-se reciproc de planificarea unor atacuri asupra instalaţiei.

Distribuind o captură de ecran a unui raport al Financial Times care susţine că preşedintele Xi Jinping l-a avertizat pe preşedintele Putin să nu folosească ameninţarea nucleară, Andriy Yermak a scris pe Telegram că aceasta este "o poziţie importantă a Chinei cu privire la ameninţarea nucleară din partea teroristului rus nebun".

UPDATE 11:00 Rusia vrea să înlocuiască luptătorii Wagner cu ceceni şi deţinuţi
Rusia vrea să înlocuiască luptătorii răzvrătiţi din Grupul Wagner cu ceceni şi condamnaţi, relatează Bloomberg, citând oficiali europeni din domeniul informaţiilor.

Un număr uriaş de trupe ruse au fost mutate pentru a umple gaura din linia de la Bahmut lăsată de trupele mercenare rebele.

UPDATE 10:00 Panică în Ucraina în urma zvonurilor legate de centrala Zaporojie
Oamenii au început să fugă din regiunea din jurul centralei nucleare din Zaporojie, după ce acuzaţiile venite din ambele părţi au dus la panică în rândul ucrainenilor, care cred că este iminentă o posibilă operaţiune sub steag fals.

Analiştii cred că Rusia a creat un precedent pentru un astfel de eveniment prin aruncarea în aer a barajului de la Kahovka.

"Intensificarea anxietăţii în rândul ucrainenilor a fost reprezentată de afirmaţiile ruseşti de pe bloguri potrivit cărora ucrainenii plănuiesc să atace centrala. Când ruşii îi acuză pe ucraineni că se pregătesc să facă ceva, este adesea un semn că sunt pe cale să facă ei înşişi acel lucru, aşa cum am văzut cu barajul Kahovka", spune specialistul în relaţii internaţionale Dominic Waghorn, la Sky News.

UPDATE 09:00 Ucraina raportează câteva zile "deosebit de fructuoase" în contraofensivă
Contraofensiva ucraineană împotriva forţelor ruse a fost "deosebit de fructuoasă" în ultimele zile, iar trupele ucrainene îşi îndeplinesc principalele sarcini, spune un înalt oficial de securitate.

Comentariile lui Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, au reprezentat cea mai recentă evaluare pozitivă a Kievului cu privire la contraatacul de o lună, deşi Moscova nu a recunoscut progresele Ucrainei, scrie Reuters.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a raportat, de asemenea, progrese în jurul oraşului devastat Bahmut, în ciuda rezistenţei acerbe a Rusiei.

UPDATE 08:00 Rusia a pierdut 231.700 de soldaţi în Ucraina
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 231.700 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, cu un număr estimat de 670 de victime în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.062 de tancuri, 7.917 vehicule blindate de luptă, 6.865 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.288 de sisteme de artilerie, 656 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 395 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 309 elicoptere, 3.614 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 03:00 OSCE declară Rusia stat sponsor al terorismului Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat o rezoluţie prin care declară Rusia ca stat sponsor al terorismului şi gruparea Wagner ca organizaţie teroristă, conform Yevheniia Kravchuk, reprezentant al Ucrainei la OSCE.

UPDATE 02:00 Olanda anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina Olanda va acorda Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de 118 milioane de euro. Suma va fi folosită pentru a acoperi nevoile umanitare şi economice ale Ucrainei, afectate de conflictul cu Rusia.

UPDATE 01:00 Falsuri la recrutările din Ucraina Trei funcţionari din Kramatorsk vor fi trimişi în judecată pentru falsificarea documentelor unor recruţi care voiau să părăsească Ucraina, susţinând că nu sunt apţi pentru armată, a anunţat Biroul de Investigaţii de Stat al Ucrainei (SBI).

UPDATE 00:00 Zelenski: Rusia vrea să distrugă centrala nucleară Zaporojie Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia are intenţii teroriste şi că vizează centrala nucleară Zaporojie, după ce a tăiat alimentarea cu energie electrică a zonei. Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să condamne agresiunea Rusiei şi să sprijine Ucraina.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina centrala zaporojie