MENIU

Război în Ucraina - Ziua 490 - Populația e pregătită pentru evacuare în cazul unui accident nuclear la Zaporojie

Război în Ucraina / ProfiMedia

Război în Ucraina - Situația continuă să fie una tensionată. În zona centralei nucleare Zaporojie populația este pregătită pentru o eventuală evacuare. Între timp continuă și răpirile minorilor ucraineni de către ruși.

UPDATE 00.00 - Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că o persoană a fost reținută după „atacul terorist” rusesc de la Kramatorsk, care a făcut cel puțin 11 morți și „peste 60 de răniți” cu o zi înainte, potrivit unui ultim raport comunicat de președintele ucrainean, relatează AFP.

„Astăzi, Serviciul de Securitate (SBU) și Forțele Speciale de Poliție au arestat persoana care a coordonat acest atac terorist”, a spus Zelenski în discursul său zilnic de seară.

UPDATE 23.00 - Sprijinul pentru înarmarea Ucrainei în rândul publicului american a cunoscut o creștere bruscă după tentativa de revoltă din Rusia a grupului de mercenari Wagner în weekend.

Un sondaj de două zile, realizat de Reuters/Ipsos, care s-a încheiat marți, a constatat că 65% dintre respondenți sunt de acord cu înarmarea Ucrainei, comparativ cu 46% într-un sondaj din luna mai.

UPDATE 22.00 - Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat miercuri seara că forțele rusești au efectuat noi atacuri în direcția orașelor Lîman, Bahmut și Marinka, unde încearcă să respingă forțele ucrainene pe poziții mai puțin avansate și pentrua duce la transferarea de trupe aici, care au fost alocate ofensivei Kievului. 

UPDATE 21.00  - Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Kievul se așteaptă ca la summitul NATO de la Vilnius, din iulie, să primească garanții că va fi invitată să se alăture Alianței după încheierea războiului cu Rusia, deoarece a îndeplinit cu succes toate cele trei premise necesare.

El a precizat că acestea sunt interoperabilitatea cu forțele Alianței, un sistem transparent de achiziții și controlul civil asupra forțelor armate. „Până în prezent, Ucraina a îndeplinit cu succes toate cele trei premise”, a subliniat el.

UPDATE 20.00 - Serviciile de urgență au spus că trupurile neînsuflețite a 11 persoane au fost recuperate de sub dărâmături în Kramatorsk până miercuri seara, la aproape 24 de ore după ce o rachetă a lovit restaurantul, transformându-l într-un morman de moloz.

Printre morți se numără cel puțin trei copii, printre care două gemene de 14 ani, iar 56 de persoane au fost rănite.

UPDATE 17:40 - Toate cele 31 de țări NATO vor ca Jens Stolteberg să mai rămână secretar general pentru încă un an. Mandatul lui Stoltenberg a fost deja prelungit de trei ori din 2019. Ultimele două prelungiri au fost impuse de războiul din Ucraina.

UPDATE 16:00 - Președintele Volodimir Zelenski cere legalizarea canabisului medicinal în Ucraina, în special în contextul condițiilor dificile impuse de războiul declanșat de Rusia: „Toate cele mai bune practici, soluții din lume, oricât de dificile sau neobișnuite ar fi, trebuie aplicate în Ucraina, astfel încât toți cetățenii ucraineni să nu fie nevoiți să îndure durerea, stresul și trauma războiului”, scrie Nexta. Poziția lui Zelenski era pro-legalizarea canabisului medicinal și înainte de a deveni președinte al Ucrainei, în aprilie 2019.

UPDATE 15:00 - Președintele polonez, Andrzej Duda, se află la Kiev, într-o vizită neanunțată la Kiev. Potrivit anunțului Cancelariei prezidențiale poloneze, vizita este făcută pentru sărbătorirea Zilei COnstituției în Ucraina, dar și de consultări cu președintele Zelenski despre pregătiri pentru summitul NATO din 11-12 iulie, Vilnius, Lituania. Discuțiile Duda-Zelenski vor fi și despre situația de pe front, inclusiv amenințarea unui atac rusesc asupra centralei nucleare de la Zaporojie. 

Prezydent @AndrzejDuda z wizytą Kijowie 🇺🇦. Rozmowy z Prezydentem @ZelenskyyUa są związane z uczczeniem ukraińskiego Dnia Konstytucji, a także konsultacjami dotyczącymi obecnej sytuacji na froncie, w tym groźby rosyjskiego zamachu na Zaporoską Elektrownię Atomową. Poruszony… pic.twitter.com/q6vyvVMVIu

— Kancelaria Prezydenta (@prezydentpl) June 28, 2023

UPDATE 13:30 Ministrul ucrainean al Apărării: aşteptăm o invitaţie de a adera la NATO la sfârşitul războiului
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, spune că se aşteaptă la o „garanţie” că ţara sa va fi invitată să adere la NATO la sfârşitul războiului din Ucraina declanşat de invazia rusă. În vederea viitorului summit NATO de la Vilnius, Reznikov susţine - într-un interviu acordat The Guardian - că aici „şefii de stat şi de guvern ai ţărilor NATO vor avea ocazia să corecteze greşeala făcută la Bucureşti în 2008 şi să demonstreze că formează o conducere responsabilă, la nivelul aşteptărilor noastre”. 

UPDATE 13:00 China, privind întoarcerea Ucrainei la graniţele din 1991, inclusiv Crimeea: de ce nu?
China reiterează că are o poziţie „coerentă şi foarte clară” cu privire la războiul din Ucraina şi cere tuturor părţilor implicate în conflict să „creeze condiţiile unei soluţii politice a crizei prin dialog şi negociere”. Aşa a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, ca răspuns la o întrebare referitoare la declaraţiile recente ale ambasadorului chinez la Uniunea Europeană, Fu Cong, care într-un interviu acordat unor mass-media străine a deschis ipoteza ca Ucraina să revină la graniţele anului 1991, după căderea Uniunii Sovietice, care include şi Crimeea, anexată de Rusia în 2014. „Nu văd de ce nu”, a spus diplomatul chinez, citat de Al Jazeera. „Respectăm integritatea teritorială a tuturor ţărilor. Deci, atunci când China a stabilit relaţii cu fosta Uniune Sovietică, asta am convenit. Dar, aşa cum am spus, acestea sunt probleme istorice care trebuie negociate şi rezolvate de Rusia şi Ucraina şi asta este ceea ce susţinem.”

UPDATE 12:20 Numărul morţilor de la Kramatorsk creşte la 10: ucise gemene de 14 ani
Bilanţul atacului rusesc de la Kramatorsk este în continuare în creştere, provocând cel puţin 10 morţi, în timp ce operaţiunile de căutare continuă în dărâmăturile restaurantului. Sub dărâmături se află alte trei persoane, au spus serviciile de urgenţă ucrainene. Între timp, s-a anunţat că două fete gemene de 14 ani, Iulia şi Anna Aksenchenko, au fost ucise în bombardament. Pe Telegram, consiliul orăşenesc transmite condoleanţe părinţilor fetelor, precizând că „racheta rusă a oprit inimile a doi îngeri”.

UPDATE 11:00 Cele două avioane ale lui Prigojin se întorc în Rusia, la Petersburg şi celălalt la Moscova
Apar fotografiile prin satelit ale noilor mişcări ale lui Prigojin, care ar fi stat 14 ore şi 59 de minute la Minsk şi, probabil, aproximativ 5 ore în acelaşi loc cu Lukaşenko. 

Război în Ucraina. Planurile de evacuare sunt pregătite în cazul unui atac rus la centrala nucleară Zaporizhzhia. Forţele ruse răpesc minori din Zaporojie şi îi transportă în Republica Ciuvaşă.

UPDATE 10:35 - Probabilitatea ca Rusia să se retragă din acordul privind cerealele din Marea Neagră în luna iulie rămâne ridicată, deși discuțiile continuă, a relatat, miercuri, agenția rusă de știri RIA Novosti, citând o sursă anonimă.

Moscova s-a plâns în repetate rânduri că nu primește ceea ce își dorește din acordul care a permis transportul de cereale din porturile ucrainene și care expiră la 18 iulie.

UPDATE 9:05 - Un general rus știa că liderul mercenarilor, Evgheni Prigojin, plănuia să pornească o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei, susțin oficiali americani pentru New York Times.

UPDATE - Forţele ruse răpesc minori din Zaporojie şi îi transportă în Republica Ciuvaşă 
Administraţia zonelor ocupate de ruşi din Oblast Zaporijia a transportat minori  în Rusia sub pretextul „vacanţei”. Aceştia au fost răpiţi din casele lor, a declarat Centrul pentru Rezistenţă Naţională din Ucraina pe 26 iunie. 

UPDATE - Şase explozii au fost raportate în Melitopolul ocupat de ruşi

UPDATE - CNN: Imaginile din satelit arată două avioane la baza aeriană din Belarus
Într-una s-ar fi aflat şeful grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin. Cele două aeronave au aterizat la o bază aeriană din Belarus la începutul zilei de 27 iunie, potrivit imaginilor din satelit de la BlackSky, a raportat CNN.  

 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina zaporojie rusia