MENIU

Război în Ucraina - Ziua 483: Zelenski, despre contraofensivă: "Unii cred că este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este" - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Armata ucraineană avansează în sud, unde luptele devin dificile. Ruşii atacă echipele de salvare din Regiunea Herson, recent inundată de distrugerea barajului Kahovka. Atacul rusesc cu drone de peste noapte vizează infrastructura din orasul Lviv. 

UPDATE 22:00 - Prigojin acuză ierarhia militară rusă că „ascunde” dificultăţile de pe teren.

Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat miercuri ierarhia militară rusă că "ascunde" dificultăţile cu care se confruntă armata în faţa contraofensivei ucrainene lansate la începutul lunii iunie şi care a înregistrat până acum progrese modeste, transmite AFP.

UPDATE 21:00 Trupele ucrainene - dacă sunt suficient de bine susținute de un ajutor militar Occidental extins - pot străpunge liniile rusești și pot ajunge în Peninsula Crimeea până la sfârșitul acestei veri, a declarat pentru Newsweek fostul comandant al armatei americane în Europa, Ben Hodges.

 

UPDATE 17:00 Belarus începe mobilizarea rezerviștilor pentru a "testa gradul de pregătire". Unul dintre principalii aliați ai Rusiei a declarat că aceste "exerciții de mobilizare" încep de la 1 iulie. În Belarus, stagiul militar este obligatoriu.

 

UPDATE 14:37 - Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat miercuri că nu există motive „obiective" pentru ca Rusia să fie adăugată pe lista neagră a organismului mondial de supraveghere a criminalității financiare, transmite Reuters.

Grupul de Acțiune Financiară Internațională (FATF) a suspendat calitatea de membru al Rusiei în februarie, afirmând că războiul Moscovei din Ucraina a încălcat principiile organizației, demers pe care Rusia l-a denunțat ca fiind „un pas periculos".

Ucraina, care nu este membră, a îndemnat FATF să meargă mai departe și să includă Rusia pe lista neagră la reuniunile sale de la Paris din această săptămână.

UPDATE 13:40 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că progresele înregistrate de forțele armate ale Kievului în ofensiva lor împotriva invadatorilor ruși au fost mai „lente decât se dorea”, relatează BBC.

„Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este”, a subliniat el într-un interviu acordat BBC în aceeași zi în care la Londra are loc conferința internațională pentru reconstrucția Ucrainei, un eveniment la care participă peste 1.000 de decidenți guvernamentali și din mediul privat.

Vorbind despre ofensiva ucraineană, Zelenski le-a spus jurnaliștilor de la BBC că „în joc sunt viețile oamenilor” și că înaintarea este îngreunată de faptul că Rusia a minat 200.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean.

„Cu tot respectul, indiferent ce ar dori unii, inclusiv tentative de a pune presiuni pe noi, vom avansa pe câmpul de luptă în modul pe care îl considerăm noi cel mai bun”, a mai afirmat președintele Ucrainei.

UPDATE 12:20 - SUA vor furniza un ajutor suplimentar în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru economia ucraineană, în special pentru infrastructura sa esenţială, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul Conferinţei internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei de la Londra, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Atât timp cât Rusia va continua să distrugă, noi vom fi acolo pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei: reconstruirea vieţilor, reconstruirea ţării sale, reconstruirea viitorului”, a declarat Antony Blinken.

UPDATE - Două drone au fost detectate în apropiere de depozitele militare din Moscova, transmite The Guardian 
„Au fost găsite resturi, fără pagube sau victime”, a afirmat Andrei Vorobyov, guvernatorul regiunii Moscovei, adăugând că dronele au căzut în apropierea satului Kalininets.

UPDATE ISW: Kremlinul continuă să reducă cerinţele pentru serviciul militar pentru a creşte recrutarea
Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington spun că oficialii de la Kremlin continuă să reducă cerinţele de eligibilitate pentru serviciul militar rusesc, cu scopul de a spori numărul celor înregimentaţi.

UPDATE Rusia bombardează 7 localităţi din regiunea Sumi.
Trupele ruse au bombardat şapte localităţi din Regiunea Sumi în noaptea de 20 spre 21 iunie, trăgând peste 109 cartuşe din diferite tipuri de arme, potrivit raportului Administraţiei Militare a Regiunii Sumi.

UPDATE UE propune un pachet de ajutor financiar de 55 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Uniunea Europeană a propus un pachet de asistenţă financiară pe patru ani pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, a declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina