MENIU

Război în Ucraina - Ziua 474 - Ucraina cucereşte sat după sat în Doneţk / Retragerea apelor lasă în urmă cadavre

Razboi in Ucraina

Este ziua cu numărul 474 în războiul din Ucraina.

UPDATE 23:04 - Ucraina afirmă că a eliberat şapte sate de sub ocupţia rusă. Guvernul ucrainean a anunţat luni că a preluat, în cursul weekendului, şapte sate de la forţele ruse în sudul şi estul ţării, în cadrul ofensivei sale.

"Au fost eliberate şapte sate", a anunţat pe reţeaua socială Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării, referindu-se în special la câteva localităţi preluate în regiunea Zaporojia.

UPDATE 20.00 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat îngrijorat, luni, că în 17 iulie Rusia va renunța la acordul privind exportul de cereale și îngrășăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră.

Moscova a amenințat că va renunța la acord, intermediat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, dacă nu vor fi înlăturate obstacolele din calea propriilor transporturi de cereale și îngrășăminte.

„Sunt îngrijorat și lucrăm din greu pentru a ne asigura că va fi posibilă menținerea inițiativei Mării Negre”, a declarat Guterres.

UPDATE 19.00 - O a cincea localitate a fost eliberată de către forțele ucrainene în cadrul contraofensivei, conform Institutului pentru Studierea Războiului, scrie The Guardian. Este vorba despre satul Novodarivka din regiunea Zaporojie.

UPDATE 18.00 - Rușii susțin că un contraatac este în desfășurare în Zaporojie. Armata rusă ar fi lansat un contraatac în zona Vremivka, unde forțele ucrainene au făcut progrese în ultimele zile, potrivit unui important oficial instalat de Rusia în regiune, Vladimir Rogov.

Rogov a declarat pentru postul de radio rusesc Komsomolskaya Pravda: „La acest moment, un contraatac a fost declanșat de oamenii noștri - Divizia 127 intră în luptă, avansează. În același timp, se oferă sprijin masiv Forțelor Aerospațiale Ruse. Acestea acționează în direcția Neskuchne, scoțând inamicul afară din Makarivka”.

UPDATE 17.00 - Arsenalul nuclear global a crescut anul trecut. Rusia şi SUA deţin împreună 90% din totalul armelor nucleare

„Ne îndreptăm spre una dintre cele mai periculoase perioade din istoria omenirii” - a avertizat Dan Smith, directorul Institutului Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), un important grup de reflecţie pe tema conflictelor.

UPDATE 11.05 Curtea Penală Internațională a început să învestigheze distrugerea barajului de la Kahovka, a anuțat liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit autorităţilor de la Kiev, forţele de ocupaţie ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică şi barajul pentru a îngreuna contraofensiva ucraineană. "Este foarte important că reprezentanţii instanţei internaţionale au văzut cu proprii lor ochi consecinţele acestui act de terorism rusesc şi au auzit personal că terorismul rusesc continuă", a afirmat Zelenski într-un discurs video, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski citat de EFE și Agerpres.

 

UPDATE 10:40 - Ministerul rus al Apărării a anunțat că a semnat un contract cu grupul Ahmat al forțelor speciale cecene, la o zi după ce puternicul șef al mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru. 

Anunțul vine după un ordin conform căruia toate „unitățile de voluntari" ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie, lucru ce le aduce sub controlul ministrului apărării, Serghei Șoigu, în condițiile în care Moscova încearcă să își impună controlul asupra armatelor private care luptă în numele său în Ucraina.

În schimb, luptătorii voluntari ar urma să primească aceleași beneficii și protecții ca și trupele regulate, inclusiv sprijin pentru ei și familiile lor în cazul în care sunt răniți sau uciși.

Prigojin a declarat duminică că va refuza să semneze orice astfel de contract. El a spus că Șoigu „nu poate gestiona în mod corespunzător formațiunile militare". 

UPDATE 10:00 - Ucrainenii au lovit un depozit de muniții rusesc din regiunea Donețk.

Ukrainian forces hit a Russian supply dump in Ol\"hynka, Donetsk Oblast with indirect fire. pic.twitter.com/zSfRCzYTWm

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 12, 2023

 

UPDATE 05:00 Exerciţiu BATO în Marea Baltică
Exerciţiu NATO în Marea Baltică, numit „Storm Strike” de către marinarii lituanieni. Inclus în cadrul Baltops. Scenariul este refacerea unei zone deja ocupate de inamic, în aşteptarea întăririlor. Avioanele angrenate provin din Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Cehia, România, Spania, Turcia şi SUA. Şi din cele trei naţiuni baltice. Desfăşurarea lor este permanentă. Sunt gata să intervină în orice moment.

Plaja este plină de bărbaţi şi femei în uniformă poloneză, engleză, americană, italiană, portugheză, spaniolă, canadiană. Şi mulţi români, care alcătuiesc echipajul ORP Torun al Marinei din Varşovia.

UPDATE 04:00 3 sate cucerite 
Contraofensiva ucraineană se intensifică, chiar dacă nu pare să fie încă pe deplin vie. Kievul recâştigă teren în teritoriile care fuseseră ocupate de ruşi. Ieri seară soldul a venit din trei sate recucerite, chiar în zona de frontieră. Acesta este Blagodatnoye, despre care am aflat dimineaţa, apoi Neskuchne şi Makarovka.

La Odesa a fost o zi de doliu după moartea a trei persoane şi rănirea altor 26 într-o acţiune rusă.

Numărul morţilor a crescut la cel puţin 14 după ce un baraj major a explodat în sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali. Retragerea apelor a lăsat în urmă un amestec nociv de mine terestre, resturi şi animale moarte.

UPDATE 02:00 Forţele aeriene ucrainene spun că duminică a doborât încă şase drone peste regiunile din nord-est
Între timp, ruşii au aruncat în aer un alt baraj pe râul Mokry Yaly, din regiunea Zaporojie, provocând inundaţii pe ambele maluri. În Donbass şi mai la sud sunt lupte grele şi terenul se câştigă încet şi cu costuri foarte mari, conform observatorilor, dar se împinge în cel puţin patru direcţii, inclusiv o manevră de cleşte care urmăreşte să strângă, metru cu metru, oraşul martir Bahmut, despre care ruşii pretindeau că l-au cucerit în mai după un an de lupte care au costat vieţile a 66.000 de soldaţi şi mercenari Wagner: un soldat ucis sau rănit la fiecare 48 de centimetri de avans, potrivit unui calcul de Ministerul Britanic al Apărării.

Moscova susţine că a distrus şase bărci cu drone care aseară ar fi încercat să atace una dintre navele de război ruseşti din Marea Neagră, Priazovie, care împreună cu alte unităţi „monitoriza situaţia de pe traseele conductelor TurkStream şi Blue Stream” la 300 de kilometri. din Sevastopol şi anunţă că două drone au căzut în regiunea Kaluga, la sud de Moscova, tot noaptea.

UPDATE 01:00 Medalii de la Şoigu
Pentru a contracara propaganda Kievului, ministrul Apărării Serghei Şoigu a înmânat medalii soldaţilor ruşi pentru că au „distrus tancurile furnizate de Occident”, în special tancurile Leopard şi tancurile Bradley americane. Însă aerul este greu la Ministerul Apărării de la Moscova, relaţiile devenind din ce în ce mai tensionate cu Wagner: liderul mercenarilor Prigojin îl atacă dur pe Şoigu - „este incapabil” ar fi spus el – reiterând că miliţienii săi nu vor semna orice contracte care îi leagă direct de armata regulată rusă. 

UPDATE 00:00 Schimb de prizonieri
Într-un nou schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, 95 de soldaţi ucraineni s-au întors acasă, unii dintre ei capturaţi în primele etape ale războiului. Printre aceştia - informează preşedinţia Kiev - se numără şi luptători de la oţelăria Azovstal din Mariupol şi din insula Serpenţilor.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina