MENIU

Război în Ucraina - Ziua 468 - Începe contraofensiva ucraineană - Ministerul Apărării: Forțele ucrainene avansează pe frontul de est - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Forţele ucrainene „trec la acţiuni ofensive” în unele zone, a declarat ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar. Surse militare ucrainene au dezvăluit pentru BBC că o serie de operaţiuni ofensive la scară mică sunt în desfăşurare. Sunt implicate vehicule blindate. Oficialii nu au confirmat dacă desfăşurările de trupe şi vehicule blindate reprezintă începutul mult aşteptatei contraofensive la scară largă a Ucrainei pentru recuperarea ultimelor teritorii aflate sub ocupaţie rusească. Ministerul Apărării: Forţele ucrainene avansează pe frontul de est.

UPDATE  19:00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, dă vina pe Ucraina pentru distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka, care a dus la inundarea unor suprafețe mari. Șoigu a afirmat că este vorba de un act teroriest și că autoritățile militare de la Kiev ar fi recurs la acest gest pentru că nu le-a reușit contraofensiva.

 

UPDATE  16:20De ce îl tolerează Putin pe Prigojin

Vladimir Putin îl tolerează pe șeful mercenarilor Wagner pentru că mercenii Wagner luptă mult mai bine în Ucraina decât armata rusă.  Ipoteza este lansată de generalul american în retragere, Mark Kimmittun și vine după valul de critici lansate de Evgheni Prigojin la adresa armatei ruse.  

„Cred că trebuie să te întorci la căderea Uniunii Sovietice, la perioada dintre Elțîn și Putin. În acele vremuri, (Rusia) era Vestul Sălbatic, atunci a avut loc ascensiunea oligarhilor, în timp ce încercau să privatizeze toată industria - baza industrială din interiorul Rusiei”, a declarat Kimmit.

 

UPDATE  14:37Stare de urgenţă în Nova Kahovka, după ruperea barajului

Autorităţile impuse de Rusia în oraşul ucrainean Nova Kahovka au declarat marţi stare de urgenţă în oraş după ce structura superioară a barajului s-a rupt şi a inundat parţial zona, transmit DPA şi EFE.

Măsura a intrat în vigoare la ora locală 12.00 (9.00 GMT), a anunţat primarul pro-rus al oraşului, Vladimir Leontiev.

Potrivit serviciilor de urgenţă din zonă, aproximativ 600 de case au fost deja inundate în zonă.

Nivelul apei în apropiere de Nova Kahovka, ocupată de Rusia de mai bine de 15 luni, este acum de peste 10 metri, a declarat Leontiev.

UPDATE 11:43 - AIEA: Baraj ucrainean distrus: "Nu există un pericol nuclear imediat" la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că "nu există un pericol nuclear imediat" la centrala Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru, în regiunea Herson (sud) ocupată de Rusia, relatează AFP.

"Experţii AIEA" prezenţi la centrala Zaporojie "monitorizează îndeaproape situaţia", a precizat organismul ONU într-un mesaj postat, marți, pe Twitter.

UPDATE 10:15 - Prigojin face praf cifrele bombastice prezentate de armata rusă privind pierderile ucrainene. „Cred că am distrus deja întreaga planetă Terra de cinci ori"

Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a calificat marţi drept „elucubraţii" bilanţurile privind pierderile ucrainene revendicate de Moscova, care a afirmat că a respins două ofensive majore în două zile, informează AFP.

UPDATE 9:20 - Zelenski: Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka confirmă că forţele ruse trebuie alungate din Ucraina

Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei "trebuie să fie alungate" din întreaga Ucraină, a afirmat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

"Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean", a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

"Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare", a adăugat şeful statului ucrainean.

UPDATE 8:00Au apărut imagini cu barajul Nova Kakhovka complet distrus. Hidrocentrala de pe gluviul Dnipro a fost aruncată în aer. Atât rușii cât și ucrainenii se acuză reciproc.

UPDATE 05:41 - Liderul cecen Kadyrov susţine că este pregătit să apere regiunea Belgorod împotriva atacurilor 
Şeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a anunţat că forţele cecene sunt pe deplin pregătite să se protejeze împotriva potenţialelor raiduri în regiunea Belgorod, posibil ca un mijloc de a-şi ţine trupele în afara luptei active în Ucraina, potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE 03:33  - Ministerul Apărării: Forţele ucrainene avansează pe frontul de est
Forţele ucrainene au efectuat operaţiuni ofensive de-a lungul frontului de est şi au făcut mai multe progrese în anumite zone pe 5 iunie, a informat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar.

UPDATE 02:00 - Generalul american Mark Milley a lăudat gradul de pregătire al Forţelor Armate ale Ucrainei pentru contraofensiva aşteptată
Dar a precizat că este încă "prea devreme pentru a vorbi despre rezultate".

De asemenea, el a avertizat că invazia regiunii Belgorod, care este efectuată de grupuri de voluntari ruşi, ar putea duce la o escaladare a războiului, iar SUA urmăresc acest lucru "foarte, foarte atent".

UPDATE 01:50  - Forţele ruse atacă Harkovul
Forţele ruse au lansat mai multe rachete în Harkov, în jurul miezului nopţii pe 5 iunie, a informat primarul oraşului ucrainean, Ihor Terekhov, pe Telegram, potrivit Kyiv Independent. 

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina