MENIU

Război în Ucraina - Ziua 467: Kievul anunţă "acţiuni ofensive" în jurul oraşului Bahmut. A început sau nu contraofensiva ucraineană? - LIVE TEXT

Zelenski

Ucraina este tot mai aproape de momentul în care va declanșa contraofensiva.

UPDATE 23:25Un important colonel rus a fost lichidat de rebelii anti-Putin din Belgorod

Rebelii „Corpului voluntarilor ruși”, împreună cu Legiunea „Libertatea Rusiei”, l-au lichidat pe colonelul Andrei Stesev.

Potrivit luptătorilor ce se opun regimului de la Kremlin, ocupantul rus a murit într-o luptă cu o armă în mâini, dar mâinile îi erau „până la coate în sânge”.

UPDATE 22:26 - Armata ucraineană efectuează mai multe \"\"acţiuni ofensive\"\" în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, a anunţat pe canalul său de Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar, relatează DPA.

Malyar a spus că forţele armate ucrainene au preluat câteva puncte strategice extrem de importante, iar forţele ruse se află în defensivă în zona Bahmut.

Potrivit reprezentantei Kievului, lupte au loc şi în sudul Ucrainei.

UPDATE 22:00Lukașenko mesaj dur către Putin. ”Nu ar fi rău dacă regiunea Kaliningrad ar fi mai aproape de Belarus”

Un semnal major că puterea lui Vladimir Putin este reprezentat de revendicările teritoriale ale Belarusului, altădată prietenos cu Federația Rusă.

Pe 5 iunie, Alexandru Lukașenko i-a amintit direct lui Putin că în perioada sovietică regiunea Kaliningrad a Federației Ruse moderne era sub controlul Belarusului.

„Belarusul din URSS, ca să spunem așa, era responsabilă pentru regiunea Kaliningrad, așa că am numit-o întotdeauna a noastră. Mi-a fost teamă că rușii nu vor crede că nu vrem să cucerim regiunea Kaliningrad. Deși, probabil, nu ar fi rău dacă regiunea Kaliningrad ar fi mai aproape de Belarus”, a spus liderul de la Minsk.

UPDATE 20:40Ucraina are destul arme să înceapă contraofensiva, a spus Kuleba

Ucraina are suficiente arme pentru a-și începe contraofensiva împotriva Rusiei, iar operațiunea va oferi țării victoria de care are nevoie pentru a adera la NATO, a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pentru Reuters.

Aderarea la alianța militară ar fi „probabil” posibilă pentru Ucraina doar după încheierea ostilităților active, a spus Kuleba într-un interviu la Kiev.

UPDATE 14:30 - Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră despre care Rusia a afirmat că Kievul a lansat-o în cinci puncte de-a lungul liniei frontului din regiunea ucraineană Donețk, informează Reuters.

„Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de falsuri", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters.

UPDATE 13.45 - Liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a declarat luni că forțele ucrainene au capturat o parte dintr-o așezare aflată la nord de Bahmut, calificând-o drept o „rușine" pentru armata rusă, informează Reuters. Comandantul operațiunilor ucrainene a confirmat anihilarea unei poziții rusești si a precizat că trupele sale continuă înaintarea spre Bahmut.

UPDATE 12.15 - Ucraina a cultivat o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei care pune la punct și execută acte de sabotaj împotriva unor ținte rusești. Aceasta ar fi explicația recentelor atacuri cu drone care au ajuns până deasupra Kremlinului, potrivit mai multor surse care au legături cu serviciile secrete americane, citate de CNN. 

UPDATE 11:35 - Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că Forțele Armate ale Ucrainei "au lansat o contraofensivă pe cinci sectoare ale frontului", în special în direcţia sudică a regiunii est-ucrainene Donețk.Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, "contraofensiva ucraineană" ar fi început duminică dimineața și este susținută cu opt ​​batalioane: șase brigăzi mecanizate și două batalioane de tancuri.

UPDATE 9:10  - Rusia continuă să sufere pierderi semnificative în Bahmut, a declarat comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, după o vizită la trupele din prima linie din oraș.

Înaltul comandament militar ucrainean a indicat în raportul său zilnic că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse au desfăşurat două operaţiuni nereuşite în zona Bahmut şi au lansat o serie de lovituri aeriene şi atacuri de artilerie asupra localităţilor învecinate.

UPDATE 07:30 - Un guvernator rus anunţă un incendiu la o instalaţie energetică din Belgorod
Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a raportat un incendiu la o instalaţie energetică din districtul Belgorod, într-o postare pe Telegram.

Potrivit infomaţiei preliminare a lui Gladkov din postare, un "dispozitiv exploziv aruncat de o dronă" a provocat incendiul. Această afirmaţie nu a putut fi verificată în mod independent.

Nu au fost raportate victime, iar serviciile energetice rămân intacte, potrivit postării.

UPDATE 05:00 - Rusia susţine că a blocat ofensiva ucraineană în sudul regiunii Doneţk
Ministerul rus al Apărării a afirmat că a zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în regiunea Doneţk în dimineaţa zilei de 4 iunie, potrivit unei actualizări pe Telegram, citată de BBC. 

Afirmaţiile ruseşti nu au fost verificate în mod independent, iar autorităţile ucrainene nu au răspuns la aceste afirmaţii.

Rusia susţine că forţele armate ucrainene au lansat un "atac pe scară largă în cinci sectoare ale frontului în direcţia Doneţk Sud", folosind şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri.

"Pierderile forţelor armate ucrainene s-au ridicat la peste 250 de soldaţi, 16 tancuri, trei vehicule de luptă de infanterie, 21 de vehicule blindate de luptă", a susţinut Ministerul rus al Apărării în postarea de pe Telegram.

UPDATE 00:00 - Zelensky spune că Ucraina este pregătită pentru contraofensivă, transmite Kyiv Independent 
 
Ucraina a doborât 6 din 8 drone Shahed peste noapte 
Forţele ucrainene au doborât şase din opt drone Shahed de fabricaţie iraniană, precum şi patru din şase rachete de croazieră Kh-101 lansate de Rusia în Ucraina în noaptea de 4 iunie, a raportat Statul Major, citând informaţii actualizate.

Mai multe articole despre:
Zelenski