MENIU

Război în Ucraina - Ziua 456 - Rusia acuză SUA de implicare în conflictul din Ucraina - Lupte grele în estul Ucrainei, pe măsură ce rușii împing linia frontului - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Rusia susţine că dronele ucrainene i-au atacat o nava de război în Marea Neagră. „Putin trebuie să realizeze că nu poate câştiga acest război”, a declarat secretarul britanic al Apărării la Kiev. Ucraina investighează implicarea Belarusului în răpiri de copii. Casa Albă va analiza armele americane posibil folosite în atacul de la Belgorod.

 

UPDATE 22:10 - Duma de Stat, Rusia, a adoptat o lege prin care rușii pot fi amendați pentru distribuirea unor hărți ce „contestă integritatea teritorială a Federației Ruse”, a anunțat Nexta. Legea vizează și hărțile ce nu includ Crimeea și cele patru regiuni din Ucraina, declarate de Rusia ca find „anexate” Federației Ruse, anul trecut, din septembrie 2022. Amenda aplicată pentru distribuirea unor astfel de hărți ajunge până la 1 milion de ruble și arestarea preventică pentur 15 zile.

 

UPDATE 21:30 - O navă de recunoaștere rusească - Ivan Khurs a fost lovită de o dronă marină în Marea Neagră. Imaginile presupusului atac asupra navei au fost publicate online, arată Nexta. Anterior, Ministerul Apărării rus a precizat că „atacul a fost respins” și toate „dronele inamice” au fost distruse. Miercuri, 24 mai, ar fi avut loc „atacul”, cum a fost prezentat de ruși, la care ar fi fost implicate trei drone. 

 

UPDATE 20.15 Predintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin, potrivit France Presse. Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect.

 

UPDATE 19:20 - "Putin - ţinta nr. 1": Serviciile de informaţii ucrainene declară că nu vor să-l elimine, ci să-l aducă în faţa CPI

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este \"ţinta principală dintre criminalii de război\" şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi \"nu eliminarea sa fizică\", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenţia de presă Unian.

UPDATE 16:47-Kievul  confirmă retragerea mercenarilor Wagner din suburbiile orașului Bahmut

Guvernul ucrainean a declarat joi că unităţi ale grupului de mercenari Wagner au fost înlocuite de trupe regulate ruse în suburbiile oraşului Bahmut (est), după ce liderul companiei militare private ruseşti, Evgheni Prigojin, a anunţat că a început transferul poziţiilor către armată, relatează EFE, citată de Agerpres.

UPDATE 16:30 -Transporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră sunt blocate. Zeci de nave staţionează în jurul Istanbulului

Zeci de nave nu reușesc să ajungă în Ucraina, la câteva zile după ce a fost prelungit acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

UPDATE 16:00 - Alertă în Japonia! Avioane de vânătoare ridicate de la sol, pentru interceptarea unor aparate ruse lângă coastele sale

Japonia a ridicat joi de la sol avioane de vânătoare după ce a detectat două avioane de recunoaştere ruseşti în apropierea coastelor sale - unul în Oceanul Pacific şi celălalt în Marea Japoniei - a anunţat Statul Major al armatei japoneze într-un scurt comunicat, citat de AFP.

UPDATE 13:50 - Bani din Ungaria pentru Republica Moldova. Budapesta oferă Chișinăului 300.000 de euro pentru „întărirea capacităților de apărare”

În timp ce Guvernul de la București este preocupat să dea afară UDMR și să-și împartă ministerele, Executivul de la Budapesta trimite bani Republicii Moldova pentru apărare.

UPDATE 8:30 Guvernatorul rus susţine că mai multe drone au fost doborâte deasupra Crimeei

UPDATE 04:00 Ucraina a doborât toate ţintele aeriene ruseşti în noaptea de 24 spre 25 mai
Ucraina a doborât toate ţintele aeriene ruse în ultimul raid aerian dat asupra Kievului în noaptea de 24 spre 25 mai, potrivit informaţiilor preliminare raportate de şeful Administraţiei Militare a oraşului Kiev, Serhii Popko.

UPDATE 03:00 Campion ucrainean de box moare în luptă lângă Bahmut
Pugilistul echipei naţionale ucrainene Oleksandr Onyshchenko a murit în luptă în apropierea oraşului Bahmut, a anunţat Federaţia de box a Ucrainei.

UPDATE 01:00 Rusia bombardează 5 localităţi din regiunea Sumi
Trupele ruse au bombardat cinci localităţi din regiunea Sumi, trăgând peste 84 de cartuşe din diferite tipuri de arme, a informat administraţia militară a regiunii Sumi pe Telegram. Doi civili au fost răniţi în urma desfăşurării de forţe.

UPDATE 00:00 SUA aprobă vânzarea în valoare de 285 de milioane de dolari a sistemului de apărare aeriană NASAMS către Ucraina
Statele Unite au autorizat vânzarea unui sistem de apărare aeriană NASAMS şi a echipamentelor asociate în valoare de 285 de milioane de dolari către Kiev. SUA vrea să consolideze capacitatea de apărare a Ucrainei.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina